Събота, 04 Юли 2020

Четвъртък, 14 Май 2020 19:04

Забраната за влизане в България вече обхваща и гражданите на Евросъюза

Карантината - за всички без изключение

 

Границите на България остават затворени до 14 юни, като забраната за влизане вече обхваща всички чужди граждани - това става известно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се променят досегашните разпоредби от периода на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

Досегашният режим, който действаше от 6 април насам, не позволяваше в страната да бъдат допускани граждани от трети страни и спираше - независимо от гражданството им, идващите от 12 страни от Европейския съюз и шенгенското пространство (Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург).

С новата заповед възможността за пътуване до страната за граждани от други европейски държави е премахната и от днес е забранено влизането на "всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Това не важи за български граждани, техните семейства и хората, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната.

Вече се допускат и работещи в туризма

Досега съществуващите изключения от ограничителния режим остават, но към тях се добавят две нови категории работници: право да влизат в страната от днес имат работещи в сферата на туризма и работници, които участват в доставките на лекарства, медицински изделия и апаратура и лични предпазни средства.

Както и досега, изключение за влизане се прави за:

- българските граждани и семействата им, както и тези със статут на постоянно или продължително пребиваване;

- медицински специалисти и научни работници, както и социални работници, когато пътуват по работа;

- чуждестранни длъжностни лица, дипломати, служители на международни организации при изпълнение на задълженията им;

- пътуващите по хуманитарни причини;

- чуждестранни граждани, ангажирани в работата по стратегическата и критичната инфраструктура;

- сезонни земеделски работници и погранични работници;

- транзитно преминаващите чуждестранни граждани, които се завръщат у дома си или там, където пребивават.

Карантината - за всички без изключение

Остава досегашното задължение за 14-дневна домашна карантина на всички влизащи от чужбина. При влизане в страната през всички гранични пунктове те трябва да попълват предписание, в което посочват къде ще отседнат и се ангажират да не излизат и да спазват епидемиологичните мерки.

Изключение са шофьорите на транзитно преминаващите товарни камиони и международните автобуси.

Какво ново е в сила от днес

 • Връщането в офисите се отлага засега - препоръките за работа в извънредната обстановка
 • Хората над 60 г. и хронично болните с коронавирус ще влизат задължително в болница
 • Денят след извънредното положение: какво е забранено и позволено

Екипажите на самолети - с детайлни правила

В заповедта са описани правилата за карантина на самолетните екипажи. Според тях екипажите, които летят извън България, не подлежат на карантина, ако са престояли само на перона (стоянка, ръкав за обслужване на самолета) и са се върнали обратно.

Екипажите, които летят от чужбина до България, също не подлежат на карантина, ако не остават в страната повече от 12 часа, а междувременно не напускат въздухоплавателното средство, освен за задължителната предполетна подготовка.

Какви са препоръките за работодателите в епидемичната обстановка - тук
Как ще бъдат лекувани хората над 60 г. и хронично болните - тук
Какви са действащите забрани във всекидневнието - тук

Източник: "Дневник"

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 14 Май 2020 19:04
  ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

  Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

   

 • Четвъртък, 14 Май 2020 19:04
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Четвъртък, 14 Май 2020 19:04
  Проф. Балтов: Няма нужда от паника, просто трябва да се спазват ограниченията

  Ако гледаме какви са активните случаи, за днес те са над 1800, а 21% или 384 пациента са настанени на лечение в болница. Всяко такова нарастване води до увеличаване броя на настанените в болници. Това каза пред Нова телевизия шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов за изключително притеснителната тенденция на много заболели от коронавирус на дневна база.

Оставете коментар