Понеделник, 10 Август 2020

Вторник, 19 Май 2020 12:41

Главният прокурор Иван Гешев: НПО-тата на Прокопиев се занимават с манипулативна пропаганда в Европа!

„Българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство. Тоест, да определя стратегиите и визиите за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства се наблюдават от конкретните прокурори. За този Антикорупционен фонд, който звучи добре, развива теорията, че българският главен прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства, тоест е всевластен. Такава е тезата, която развиват и доносничат в Европа НПО-то на г-н Прокопиев и този Антикорупционен фонд".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос дали е получил сигнал от въпросното НПО на Николай Стайков. Иван Гешев бе категоричен, че главния прокурор не е недосегаем и е абсурдно да се говори за намаляване на правомощията.

"Тя такава не съществува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират мен и искат от мен да взема отношение по този случай. До някаква степен те са шизофренно разделени и трябва да си отговорят въпроса, коя от двете тези, които излагат, е истина", заяви още обвинител номер 1.

"Това което се случва е поредна серия, която съм я гледал няколко пъти. Това, което се случва е което направи и подсъдимият Цветан Василев. Това прави и обвиняемият Божков.

Първото е да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него ще му свърши работа. Това съм го казвал и за Цветан Василев, който се опитва да пренареди политическата система, за да постигне добър за него резултат.

Второто което Василев успя да постигне и се надявам Божков да не го направи е, че в държави извън ЕС като изключим ЕС и още няколко процедурите по екстрадиция имат известен политически елемент. Колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт, решението се взима от политиците в съответната държава. По думите на Гешев държавата не е била достатъчно активна за връщането на Цветан Василев.

Главният прокурор заяви, че все пак Васил Божков е невинен до доказване на противното в българския съд.

„Ако г-н Божков има нещо да каже е добре дошъл, ние сме страна членка от ЕС, стандартите на правата на човека са най-високи в ЕС, от целия свят, смъртно наказание няма. Може да дойде да разкаже каквото иска. А иначе всички сигнали на НПО-та гравитиращи около г-н Прокопиев, по медиите около него и Цветан Василев ще бъдат проверени, ако прецени наблюдаващия прокурор. А това, че тези НПО-та се опитват да канонизират г-н Божков, това е поредния сериал. Просто те се обединяват по интереси, не се харесват, но общия им враг е прокуратурата“, заяви още обвинител номер 1.

Той допълни, че положението в което се намира Левски не е работа на прокуратурата и цитира думите на Наско Сираков, че това е подигравка с името на Апостола. Иван Гешев заяви, че министър Владислав Горанов е разпитван по дело номер 1 на Васил Божков. „Българският главен прокурор е административен висш ръководител, каквото и да говорят и да внушават НПО-та и медии близки и гравитиращи около подсъдими лица“, заключи Иван Гешев.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 12:41
  Министърката на туризма и туроператори обсъждали да се манипулират данните за епидемията в България?

  След като Германия препоръча да не се ходи във Варна заради резкия скок на заразените там, властта обмисля "промени в методологията за отчитане на случаите на COVID-19"

 • Вторник, 19 Май 2020 12:41
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Вторник, 19 Май 2020 12:41
  Иван Гешев прие административните ръководители на окръжните прокуратури София и Велико Търново

  Акцент в срещата бе поставен върху изпълнението на заложените цели до края на годината и ангажиментите на прокуратурата по противодействие на конвенционалната престъпност

Оставете коментар