Понеделник, 06 Юли 2020

Понеделник, 25 Април 2016 16:44

Любомир Христов: Държавата е заложила капани за пенсиите

Законът ни обещава, че ще мизерстваме и трябва да се ядосаме, за да си осигурим достойни старини, заяви пред BIG5.BG председателят на Института на финансовите консултанти

Предложенията на Владислав Горанов отново да бъдем ограбени и пенсионните ни вноски по втория стълб - капиталовия, да се вкарат в общ кюп изкараха всенародното недоволство. Преди повече от месец на висок глас финансистът Любомир Христов предупреди, че пенсионната ни система гарантира прилежно прибиране на парите ни, но не ни обещава пенсии. И при задължителното осигуряване на две места - ДОО и УПФ, на старини ще получаваме по-малко пари, отколкото, ако се осигуряваме само в НОИ. И както казва финансистът, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, всеки петък вечер пенсионната ни система търпи промени.

Христов е завършил УНСС. От 1990 до 1994 година е главен икономист и член на УС на БНБ. От 1995 до 2000 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка. От 2001 до 2005 година Христов е ръководител проекти в "Антеон Корпорация", от 2007 до 2008 година е изпълнителен директор в Централен депозитар АД. От 2008 до 2011 година е член в експертна група по финансово образование, Европейска комисия, Брюксел. CV-то му е доста дълго, което е гаранция, че финансистът носи отговорност за казаното. Владее английски, руски, сръбски и хърватски език. BIG5.BG разговаря с Любомир Христов какъв живот ни очаква като пенсионери и сбърканата система, която ни прибира парите за старини, но нищо не ни гарантира.

- Господин Христов, вие единствен досега на висок глас ни предупредихте за капаните, които са заложени в пенсионното осигуряване. Всички обикновенни българи усещаме лъжата, но управляващите и депутатите мълчат, защо?

- А вие защо вярвате, това което казвам трябва да се провери? Не може да се вярва само, защото един човек е казал нещо.

- Аз го проверих, учителка с 37 години трудов стаж, равен е на осигурителния и е със 178 лв. пенсия. Вие смятате ли, че родените след 1960 г. като плащаме и в УПФ ще получим на старини нещо по-различно като пенсия?

- Не, няма да вземете. Това за първи път го написах преди година. Ако тази учителка се беше осигурявала и в УПФ, пенсията й щеше да е още по-ниска. Хора като ва, имам предвид вашето поколение, трябва просто да се ориентират за какво става въпрос в живота и в професията. Първо трябва да знаете какво ви чака, за да знаете какво може да направите. Сега, ако чакате и стигнете до там да се пенсионирате, вече няма какво да направите.

- Каква е рецептата срещу лъжата "ще вземете пенсия, ама друг път"?

- Трудно е да се обадите на лекар и да поискате рецепта по телефона. За всеки обстоятелствата са различни и аз не бих искал да прозвучи така, че давам общовалидна рецепта. Но фатктът е, че в рамките на пенсионите фондове дали ще е универсиален, обществен или доброволен за нас решение няма. Ако искате да имате доходи, поне да запазите начина си на живот, който сте имали преди пенсиониране - богат, беден, среден, просто да го запазите, трябва да сте наясно какво ви очаква. Това че един ден ще имате рожден ден не означава, че като станете на 65 години и 1 ден ще взимате пари, които сте получавали на 64 години и 11 месеца. Този преход и тази дата е една в живота ви и тя е като дипломирането, раждането на първо дене, важна дата. Но не може да си смените начина живот за един месец. Това означава, че вие трябва да знаете за 15, 20 или 30 години какви други пари извън пенсионните фондове трябва да сте натрупали, за да могат да ви допълнят дохода по време на пенсиониране. Не е необходимо да са пари, може да са активи. Някой активи - имот под наем, земеделска земя под аренда също могат да ви осигурят доход на старини. Много от депутатите, които гласуват безумията в парламента си имат паркове със слънчеви батерии и са се подсигурили вече за старини.

- Защо е направена така тази пенсионна система, това умишлено ли е?

- Вижте сега, айде да съберем някои хора, които са я правили и да ги питаме, защото не може само предположения да се правят. Аз не съм я правил и затова не искам да злословя зад гърба на хората. Но за мен има една, две хипотези. Първата е, че е злонамереност, което искам да изключа, защото не мога да си представя, че има едни такива хора, които искат когато остареете да ви се намали стандарта на живот на половина. Разбирате ли, че точно това се случва с пенсиите в България. Една учителка не е взимала кой знае какви доходи, но с тази пенсия в момента 178 лв., ако си купи 2 билетчета и са й отишли парите за деня. Значи не допускам да е злонамереност. Втората хипотеза е просто некомпетентност. Коват текстове на закони, за които просто не знаят какви ще са последиците. Ако вземе да се случи това, което пише в КСО по начина, по който е написано, за което гаранции няма, знаете ли кое е най-обидното? Ще се получи, така че две пенсии са по-малко от една пенсия. Или най-много половината от това, което ви е необходимо да живеете така, както сте живяли. Знаете ли кое е най-обидното?

- Не, кое е обидното?

- Като върнете назад последните 5, 6, 15 години и отворите един Кодекс за социално осигураване ще видите, че цялата му първа страница и половина е отнета от това да се цитира кога е бил изменен. Това означава, че хората и да искат няма как да си планират бъдещето, защото не знаят кой, кога, в 8 часа вечерта, в петък ще има промени на правилата на играта. Това е все едно, ако ние с вас играем карти, например покер и аз имам две седмици, а вие три аса. И да кажем: Не, не, не, в тази игра двете седмици бият трите аса! Това е обидно за мен, обидно е, защото сте поставени да не можете нищо да направите, а да зависите от някого. Човек се разсейва, пенсионирането е далече. Но дори и 5% от хората да искат да планират, да инвестират не може да знаят колко ще им е пенсията. А това не е нормално. В цивилизована страна не е така. Аз съм го казвал на хора, които са инициирали, няма да цитирам имена, каква е процедурата в САЩ. През 1980 г. когато са установили, че ще имат проблем с финансиране на пенсиите, след няколко години и са събрали компетентна комисия. В продължение на година и половина тя е изработила предложенията, след което са приети тези предложение и от 1980 г. досега не са променяни. Ако вие сте български емигрант в САЩ, вие можете да разчитате на американската пенсионна система. Да разчитате на какво? Не да забогатеете, а да си правите сметката, независимо дали се отнася за след 20 или за след 30 години. Има нещо друго обидно! Вие като жена когато се пенсионирате трябва да представите 37 години непрекъснат осигурителен стаж! Това е крепостно право, това го няма никъде по света. Това означава, че ако един човек отиде да учи и да поработи в една страна, с която България няма споразумение, извън ЕС и да речем, че вие учите 5 години, 5 години работите и се връщате, знаете ли какъв е резултатът? Вие никога няма да получите пенсия отгоре. И по този начин независимо какво говорим за застаряване на населението и емиграцията, прочие и прочие, КСО директно казва на хората, напуснали България: Не се връщайте! Значи едно си приказваме, когато даваме интервюта, говоря за тези, които са облечени във власт, приказват сладки приказки, а когато приемат законите излиза точно обратното. Аз имам конкретен случай. Млада жена на 35 години. Учила и работила в Япония 10 години. И казва, че сега започва в България. Престоят й в Япония бил кратък за тяхната система и те й връщат осигурителните вноски. Тя зная, че пенсия няма да вземе и ме пита какво да прави с парите, така че да не ги загуби и да може с тях да си подсигури старините. Ето сега вие ми отговорете, кой би могъл да приеме у нас такива правила и закони? Какъв е той? Злонамерен, некомпетентен или какво друго, аз не виждам какъв може да е този човек!

- Некомпетентен и незнаещ?

- И най-вече безотговорен, на него не му пука!

- Има ли светлина в пенсионния тунел? Не трябва ли КСО вече да стане по-устойчив?

- Вижте сега, няма да ви отговоря пряко на въпроса и то не, защото нямам отговор. Безсмислено е да го говорим така на читатели, слушатели и зрители, защото такива предложения те не се и обсъждат. Никой не ги вкарва. Казват, да има такова предложение, но то не става, няма да го приемем и изреждат хиляди причини, вместо това ще приемем друго предложение, но ще решим въпроса. Няма такова нещо. Първата крачка е достатъчен брой млади хора, читатели, слушатели и зрители, които трябва да разберат, не че имат проблем, а че им е заложен капан. Те трябва да излязат на улицата и да поискат устойчиви и провдоподобни положения в КСО, на които могат да вярват. Защото сега никой не вярва на този закон. И с пълно основание, защото той се променя всеки петък вечер, стига да не е през лятната ваканция на Народното събрание. Хората в крайна сметка да потърсят отговорност. В крайна сметка ние не сме в Османската империя, поне не все още. Тези закони се приемат от хора, които ние наричаме народни представители. Да си поискаме от депутатите да обърнат внимание. Иначе съвсем нормално е за всеки журналист, архитект, адвокат, лекар няма значение каква професия, ежедневието е натоварено и те изпълняват изискванията на КСО. Правят всичко, което законът ги задължава и всичко, което законът им позволява. И тези хора се надяват, че така както те се грижат за своите клиенти, пациенти, зрители и читатели, така щом те изпълняват закона трябва да са сигурни, че един ден ще имат пенсия, която няма да ги направи богати, но ще им осигури живот с достойноство. Е да, ама не, казваше покойният Петко Бочаров. Просто няма да стане, защото в закона е записано как това няма да стане. Другото нещо, което трябва да направим е да се ядосаме!

- Какво ще стане като се ядосаме, дали ще ни чуят управляващите?

- Не бива да действаме първосигнално, трябва да се контролираме, защото тези неща стават бавно. Трябва да поискаме, защото все още има какво да се направи и знаете ли какво?

- Не, не знам, какво трябва да се направи?

- Законът, трябва да бъде почтен към хората, значи той трябва да ви каже: Пенсията от държавното осигуряване няма да ви бъде достатъчна, но ние можем да ви гарантираме на базата на нашите прогнози, разчети които са консервативни, че за вас ще има 150, 200, 300 лв. пенсия. Но това трябва да го знаете от рано и че това няма да ви стигне и можете да правите първо, второ, трето, четвърто и пето.

- Възможна ли е идеята да има лични сметки в НОИ и всеки да знае какви пари са се натрупали, а не да разчитаме на солидарност?

- Вижте, ако ще местим едни и същи пари от левия джоб в десния няма да стане. Точно това е проблемът, всъщност вие ме питате, защо така са направени. Ами аз ще ви отговоря. През 2000 г. присъствах и наблюдавах как се приемат тези стълбове, тези фондове. Знаете ли какъв е проблемът и в двата случая? Опитват се без пари да кажат и да замажат проблема. Ето сега в момента се казва ние ще повишим пенсията, ама друг път, някой друг път в бъдеще. И от друга страна ние ще осигурим финансова устойчивост, ще намалин дефицитът. Ама не сега веднага, а следващите 2 години. Е няма как да постигнеш тия две неща едновременно.Просто няма как! От една страна, за да увеличиш размера на пенсиите на хората, които предстой да се пенсионират трябва да имаш повече средства. Те откъде могат да дойдат? Ами от осигурителни вноски, ама няма как да родим за 24 месеца младежи, които да започнат работа. А от друга страна, няма откъде да дойдат повече осигурителни вноски, а хората които внасят са тези, които са и в момента. И в съъщото време, от друга страна, искаме финансова устойчивост, бюджетът да направи по-малко трансфери. Няма как да станат двете неща едновременно. Осигуряването на достойни пенсии не може да минава през държавното обществено осигуряване! То минава само в лични спестявания и инвестиции. Проблемът е, че това, което ви се предлага като пенсионни фондове, било то като доброволни или унивресални на практика и по закон имат характер на измамна продажба. Вие сте измамени! Значи на вас ви продават първо ненужни продукти - ненужен е УПФ, защото не може да ви осигури допълнителна пенсия. Второ неподходящи продукти, защото никой не се съобразява с нашите лични времеви хоризонти, колко време ви остава до пенсия и предпочитанията за носене на риск и т. н. Тези неща съм ги проучвал и за 8 от 10 души фондовете са неподходящи. И трето това са прекалено скъпи продукти.

- И това ни го продава държавата?

- Да, това ни продава държавата на глава. Аз не искам тук да говорим за някакви лоши хора, които ви лъжат. Ако вие самата имате лиценз за пенсионно осигурително дружество, вие имате най-доброто желание да предоставите на вашите клиенти някаква смислена услуга, нещо, което да им осигури допълнителни пенсии. И вие можете да го направите, ако спазвате закона. А законът това е държавата, това са тези народни представители, които са го приели. Затова сме гласували да отидат в парламента. И в момента, в който отидат в Народното събрание забравят че съществуваме, нито се интересуват, нито ни обясняват защо

- Имам случай, в които жена има 35 години трудов стаж само в държавни учреждения. В НОИ обаче й признават само 23 години. Каже те ми, как в държавно учреждение трудовият и осигурителният стаж те равни?

- Да и аз не мога да си го обясня. Как е възможно това. Ами, ето това е закрепостяването. Вижте поставихте въпроса за лични сметки. Какво значи стаж всъщност? Значи документи, които са загубени, изчезнали няма ги и изведнъж на човека му ограбват миналото с това и бъдещето. А е толкова просто. Постъпила е осигурителна вноска този месец от теб, не е постъпила, нямаш осигурителен доход. Какви стажове, какви крепостни истории. После започват 37 години за мъж и 35 години за жена. Какво значи това за една жена. Вие от 28-годишна възраст, ако започнете работа трябва без прекъсване до 65 години да работите. Ами, ако влезете в затвора за 5 години? Случва се, лошо, неприятно, но случва се. Един път сте наказани и втори път пак, че няма да получите пенсия. И така за едно нарушение получавате две наказания.

- Сериозен проблем е, че никой не контролира работодателите и по този начин всеки може да си запали архива и никой не носи отговорност за това?

- Това е мърлявщина в днешното време, когато има толкова компютри, сървъри, системи за сигурност, държавата си позволява да държи на хартиен носител в единствен екземпляр документи, от които зависят доходите на хората. Вижте, кое ме кара мен да бъда емоционален по този въпрос. Доходите на хората намаляват когато те вече нямат никакви варианти, когато са изхабени, отслабнали, здравословното им състояние не е добро и разчитат само на документи и си мислят, че са натрупали някакъв стаж. Никой не го еня за вас. Това им казват народните представители.

- Вие осигурявате ли се?

- Не! Аз не съм пациент на българската пенсионна система.

Александра Георгиева, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар