Неделя, 12 Юли 2020

Четвъртък, 28 Май 2020 16:18

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева: Зам.министър Красимир Живков е арестуван заедно с още 5 лица. Очаква се да задържат и братя Бобокови!

Първи подробности за проведена акция на Специализираната прокуратура на територията на страната дава говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Акцията се провежда срещу русенските босове братята Пламен и Атанас Бобокови, очаква се те да бъдат арестувани.

Разследващите разпитаха днес двамата милионери заради акцията по нелегален внос на боклук, по която текат обиски в цялата страна, включително и в дома на зам.-министър Красимир Живков и Министерство на околната среда и водите.

Босовете на "Приста ойл" са били замесени в голяма степен в аферата с боклука и имало достатъчно данни, заради които да бъдат арестувани. Специализираната акция на прокуратурата се пренесе и в офиса на русенските босове братя Бобокови. МВР и разследващи са иззели документи от столичната централа на компанията им "Приста ойл" в кв. "Лозенец" и са си тръгнали. Зам.-министърът Красимир Живков пък бе отведен за разпит.

Не съм задържан, оказваме съдействие, каза зам.-министърът пред журналисти пред МОСВ, където също влязоха обвинители днес. Специализирана прокуратура наблюдава досъдебно производство от януари т.г. за организирана престъпна група с участието на длъжностни лица.

В акцията участват прокурори, полицаи и служители на ДАНС и Жандармерията. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които става ясно, че зам.-министърът е давал нотификации за внос на отпадъци от Италия. Той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на фирми, които не отговаряли на условията, обясни тя. Служители, отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството. Всяка фирма, която има опасен отпадък, трябва или да го изнесе, или да го предаде на друга фирма.

За да изнесе отпадъка, дружеството трябва да има нотификации от МОСВ. Зам.-министърът е отказвал нотификации и е принуждавал компаниите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат сертификати за преработка на територията на България, допълни Милева.

От това се е възползвала компания от Монтана, която има позволение за преработка на акумулатори. Те изнасяли отпадъците в Германия и разходите били големи. Дружеството започнало фиктивно да използва отпадъците, така спестявали разходи и генерирали големи печалби, посочи още говорителят. За срок от 24 часа са задържани 6 лица, сред които е и зам.-министърът на околната среда, каза Милева, но не посочи името на въпросния заместник в МОСВ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар