Неделя, 05 Юли 2020

Вторник, 02 Юни 2020 12:48

Божков показа извлечения за 11.8 млн. лв. такса „помагане“

Прокуратурата съобщи за още иззети антики от колекцията му

 

 

Васил Божков публикува във Фейсбук страницата си извлечения от личните си сметки, от които се вижда как е теглил огромни суми кеш. От поста му се разбира, че това са пари за т.нар. такса "Помагане" в размер на 20% от печалбата на "Национална лотария".

"Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?", пита Божков.

От извлеченията се вижда, че той е теглил общо около 11,8 млн.лв.

  • през януари 2018 - 2 673 300 лв.
  • май 2018 - 1 063 333 лв.
  • септември 2019 - 600 000 лв.
  • октомври 2019 - 3 849 500 лв.
  • ноември 2019 - 3 607 850 лв.

От извлеченията става ясно (виж -ТУК-), че Божков е теглил най-много в края на миналата година, когато станаха известни проблемите на бизнесмена със съдружниците му и прокуратурата.

Васил Божков разяснява и вчерашния комикс. В "История на рекета" се разказват известни факти за промените в законите за хазарта, които пряко облагодетелстват неговите фирми. През 2013 г. "Национална лотария" плаща 10% данък. През 2014 г. тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев внесе проект за промяна в облагането на лотарийните игри и за 15% данък върху оборота.

Според Божков тогава премиерът Бойко Борисов му направил контраоферта:  "Аз ще оправя нещата. Ти после ще ПОМАГАШ". А председателката на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова разяснила: "Ще подменим само една точка от поправката. Другите не трябва да разбират". След това от ГЕРБ гласували срещу поправката на Кадиев и тя отишла в кошчето. А ГЕРБ внася и приема ново предложение с "малката промяна" - да се плаща 20% такса върху комисионите за всички хазартни игри. След това идва "инструктажът" - Борисов казал на Божков: "Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш".

Според Божков Горанов му разяснил: "20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона". Бизнесменът от Дубай е нарекъл това такса "Помагане". Схемата завършва с "Проста математика" - 500 млн. лв. такси към държавата, 20% помагане изплащани в брой на конкретни лица.

Малко след като Васил Божков пусна съобщението за схемите, по които е плащал такса „помагане“, прокуратурата съобщи за иззети множество артефакти от офисите му.

Ето какво съобщиха от държавното обвинение, прилагайки и снимки на артефакти:

tg

"Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата. В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

tg

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети."

gt

Малко по-късно Васил Божков реагира с нова публикация във Фейсбук, в която твърди, че акцията в офисите му не е от днес, а прокуратурата показва кадри от февруари. Освен това обвинява органите, че са принуждавали служителите на фондация "Тракия" да вадят антики от хранилищата и да ги слагат на земята, за да изглеждат занемарени и несъхранявани по надлежния ред. „Тези свидетелства също са включени в заведените дела“, уточнява Божков.

gt

gt

gt

 снимки: Специализирана прокуратура

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар