Четвъртък, 16 Юли 2020

Сряда, 03 Юни 2020 19:24

Таско Ерменков: Увеличаването на цената на топлинната енергия е заради лошо управление

Либерализацията на пазара за ток се прави на пожар. Много фирми ще бъдат изправени пред фалит, прогнозира народният представител от БСП

 

"Увеличението на цената на топлиннатa енергия е поради неправилно управление на енергетиката от страна на изпълнителната власт. Поради недобро управление на Топлофикация- София, поради това, че от Министерството на енергетиката през последните 3 години не е внесен нито един проект на закон - сега започват да излизат негативи. Още когато премиерът на 3 март обяви, че ще се намаля цената на газа и всички ще почувстваме 40% намаление на цената, в това число и на топлинната енергия, още тогава заявих, че това е ПР акция". Така Таско Ерменков, народен представител от ПГ на "БСП за България", коментира новината, че КЕВР планира увеличаване на цената на топлинната енергия.

"Няма как да говорим за една нормална система за продажба на топлинна енергия с измервателни уреди, които са от миналия век. Ако не се въведат интелигентни топломери и докато не се убедят гражданите, че това, което плащат, наистина го ползват, а не че има някаква имагинерна формула, по която се изчислява потреблението им в края на годината, положението ще бъде такова", категоричен бе Ерменков.

Той обясни, че  към края на годината се очаква да се раздвижи индустрията, да се вдигне потреблението и следователно да се вдигне цената на газа. По неговите думи КЕВР е изчислила една прогнозна цена на газа, средна за годината, и поради неспособност да се измерва ежемесечно топлинната енергия, която ползват потребителите, увеличава годишната цена. "Всичко това е резултат от лошо управление на енергийната система и в частност на топлофикационната", смята народният представител от левицата.

"Либерализирането на пазара за ток се прави на пожар, защото Европейската комисия ни притиска да го направим, иначе няма да ни дадат нотификация за механизма за капацитет.  Това се случва, защото правителството не направи необходимите мерки преди края на миналата година. Сега ще се изкарат едни 300 хил. малки и микропредприятия на свободния пазар и голяма част от тях, сред които зъболекарски кабинети, фризьорски салони и детски градини, отиват там без яснота кой ще ги снабдява с енергия", коментира Таско Ерменков.

Според него, поради липса на доставчик на енергия, те ще трябва да отидат при т.нар. доставчик последна инстанция и там цените ще бъдат много по-високи. "Вместо да се постигне целта на либерализацията - подобряване на конкуренцията, намаляване на цената на електроенергията за небитовите потребители, ще се получи точно обратното- и в резултат на това много фирми ще бъдат изправени пред фалит", каза още той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар