Неделя, 09 Август 2020

Понеделник, 08 Юни 2020 15:09

bTV дава на съд Цветомир Найденов и Блиц

Би Ти Ви Медиа Груп" (bTV Media Group) завежда дело срещу бившия партньор на обвиняемия бизнесмен Васил Божков (почти 30 години) в "Еврофутбол" Цветомир Найденов и сайта "Блиц", съобщиха от компанията. От там коментираха пред "Дневник", че това е първият от поредица искове, които ще завеждат заради "атаки срещу телевизията".

"Първият иск, внесен в съда, е с ответници Цветомир Найденов и "Информационна агенция БЛИЦ" ЕООД, собственик на сайта blitz.bg. Ответниците са направили и разпространили клеветнически твърдения, които увреждат доброто име и търговска стойност на журналистическата работа и интелектуален продукт на bTV", съобщават от Би Ти Ви.

"От 15 май насам репутацията ни като източник на независима журналистика e обект на целенасочена атака чрез серия от публикувани неверни твърдения, свързани с ръководството на bTV и професионалните принципи на работа на редакционния екип", посочват от медийната група.

В иска се посочва интервю на Цветомир Найденов от 15 май за сайта sportal.bg, в което твърди, че Васил Божков му е споделял за близки отношения с главния изпълнителен директор на Би Ти Ви Флориан Скала, как държал медии и водил ръководствата им в курорта Куршевел.

В делото се претендира за различни материали на "Блиц" с твърдения, че телевизията е контролирана от Божков и в които е цитирано и изказването на Найденов. Посочена е статия от 15 май без автор, озаглавена "Цветомир Найденов разказа играта на Божков и bTV! Разкри за топлата им връзка" и подзаглавие "Опитах се да дам интервю при тях, но нищо не стана. Виждаме сега, че той говори само там, обясни бизнесменът". В нея се цитира изказване на Цветомир Найденов пред Sportal TV, че "явно тази телевизия е под негово (на Васил Божков - бел.ред.) влияние и се опитват да дестабилизират държавата". В иска си от Би Ти Ви посочват, че твърденията са "изцяло злепоставящи и неверни".

"Националната телевизия bTV има свои медийни стандарти съобразени с комуникационните права по чл. 39 , чл. 40 и чл. 41 от Конституцията на Република България за обективна, проверена и актуална информация, търси и получава различни мнения, за да информира , но не си позволява да определя коя е истината и кой е виновен", посочват от компанията.

В иска се посочва и друга публикация от същия ден, озаглавена "bTV се превърна във фуния на мафията" и с подзаглавие: "Един през друг в ефира ѝ гостуват гласовете на банкера беглец Цветан Василев, обвинения в 11 тежки престъпления Васил Божков, драгалевския ментор Иван Костов и отломките от кръга "Агнешки главички". Публикацията е със снимки на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, водещия на предаването на Би Ти Ви "120 минути" Светослав Иванов и на Васил Божков. В неподписаната статия се казва, че от обективна телевизията "се превърна в пробита фуния, която ретранслира позициите на мафията", а премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Иван Гешев "са превърнати в мишени не само на Божков, но и на bTV".

"Този журналистически материал шокира всички служители, ръководни кадри, наши продуценти, автори и зрители", заявяват от "Би Ти Ви Медиа Груп" и посочват, че отзвукът от публикацията е бил много голям.

В иска се посочват още материали от "Блиц", включително такъв, претендиращ да е ексклузивно интервю с Цветовмир Найденов, но интервю нито е налично, нито може да се установи начина на провеждането му.

В събота (6 юни) Би Ти Ви съобщи, че през 2017 г. Васил Божков е запознал Флориан Скала с премиера Бойко Борисов. Медията разпространи позицията, след като шефът на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова написа във Фейсбук, че преди години е посрещнала Божков и Флориан Скала в централата на ГЕРБ. Думите ѝ бяха провокирани от публикация на Васил Божков във Фейсбук, че Арнаудова е ходила в офиса му ежемесечно.

След сигнала до прокуратурата, в който обвиняемия бизнесмен заявява, че е дал на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов 60 млн. лева, в петък Борисов се кле три пъти пред медии, че от Божков е взел само "една дълга пура". Той каза, че това е станало на среща в централата, на която са присъствали и шефове на Би Ти Ви, но не каза кои.

В последните дни атаките срещу Би Ти Ви се засилиха. Министър-председателят Борисов преди време я нарече "Божков тв", след което отрече, но няколко пъти реагира остро на въпроси на репортерите ѝ. Миналата седмица "Нова телевизия" подаде сигнал в Комисията за защита на конкуренцията срещу Би Ти Ви по публикация на "Блиц" за вече изтекъл рекламен договор с Българския спортен тотализатор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар