Събота, 08 Август 2020

Петък, 12 Юни 2020 19:18

Президентът: Присъединяването към еврозоната е сложен процес, изискващ критичен анализ

БНБ със своя авторитет е призвана да поддържа финансовата стабилност и да отстоява националния интерес, заяви държавният глава по време на церемонията по встъпване в длъжност на проф. Николай Неновски като член на УС на БНБ

 

Българската народна банка е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, призвана да бъде стожер на финансовата и банковата стабилност и независим орган, който неотклонно да отстоява националния интерес без политически и конюнктурни вмешателства. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност на проф. Николай Неновски като член на Управителния съвет на Българската народна банка. Шестгодишният мандат на проф. Неновски започва от 13 юни, като той заема мястото на доц. д-р Лена Русенова, чийто шестгодишен мандат изтича днес.

На събитието в сградата на БНБ присъстваха управителят на БНБ Димитър Радев и членовете на Управителния съвет на централната банка.

По време на церемонията президентът Радев подчерта, че и при кризата с Covid-19, предизвикала регионални и глобални трусове, БНБ е извела нужните приоритети и предприела адекватни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с финансите, икономиката, търговията, потреблението и банковата стабилност.

Държавният глава посочи, че присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, изискващ критичен анализ, всеобхватен подход и идентификация едновременно на потенциалните ползи и рискове.

В приветствието си държавният глава Румен Радев изтъкна доказания професионализъм на проф. Неновски, който освен управленски опит има и забележителен преподавателски и академичен опит в престижни международни университети.

Президентът изтъкна, че проф. Неновски влиза в ръководството на банката във важен за страната ни момент, когато сме поели по пътя на Механизма на обменните курсове ERM II. В такъв момент проф. Неновски, съчетал в себе си теоретически познания и практически опит, ще бъде много полезен за повишаване на ефективната работа на институцията, допълни Румен Радев.

Приемаме избора на проф. Неновски като израз на отговорното отношение на президента към БНБ, посочи управителят на БНБ Димитър Радев и изтъкна сериозния професионален и академичен опит на Николай Неновски, както и високата му експертиза в сферата на централното банкерство. Димитър Радев благодари за работата на доц. д-р Лена Русенова за важния принос за дейността на БНБ, който тя е имала в мандата си през последните шест години.

Надявам се, че ще бъда полезен не само със знания, но и с информация за световните процеси, за да можем да отстояваме успешно българските интереси и да имаме най-оптималната стратегия в ЕС и съответно да се грижим за нашата европерспектива, заяви проф. Николай Неновски, след като положи клетва. Той посочи, че БНБ е институцията, която съхранява стабилността на лева и банковата система.

Николай Неновски е професор по международни финанси и теория на парите, изтъкнат изследовател на паричната политика. От 1996 г. до 2002 г. е бил последователно експерт-изследовател и началник-отдел „Парични и икономически изследвания“ в БНБ, а от 2002 до 2008 г. е бил член на УС на БНБ. През 2014 г. е заемал поста заместник-председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Основните изследователски направления на проф. Неновски са теория на парите и международни финанси, макроикономика, банково дело, икономика на Източна Европа и Русия. От 2012 г. досега е професор в икономическия факултет на Университета „Жул Верн“ във Франция, а от 2019 г. – афилииран професор във Висшето училище по икономика“, Москва. От 2014 г. досега е ръководил Международния център за парични изследвания на УНСС. Бил е лектор в редица висши училища в целия свят.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Юни 2020 19:18
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

 • Петък, 12 Юни 2020 19:18
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Петък, 12 Юни 2020 19:18
  Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

  В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза.

  "Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Оставете коментар