Вторник, 04 Август 2020

Сряда, 24 Юни 2020 18:13

Спецпрокуратурата с нов шеф

Христо Динев е новия временен шеф на Специализираната прокуратура, реши прокурорската колегия на ВСС.

Той беше административен ръководител на Софийската градска прокуратура от 2014 до 2016 г., но подаде оставка по здравословни причини. Преди това беше шеф на Софийската районна прокуратура.

През май за временен административен ръководител на спецпрокуратурата бе избран Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура, но в сряда решението беше отменено.

Постът се освободи, след като титулярът Димитър Франтишек Петров подаде оставка.

В сряда прокурорската колегия прие за сведение молбата за напускане на ВСС на Даниела Машева. Тя ще бъде разгледана от кадровиците на утрешното съдебно заседание. Очаква се Машева да бъде назначена за зам. главен прокурор.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Юни 2020 18:13
  Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят междуинституционалния диалог

  Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите.

  Това Иван Гешев направи в началото на заседанието на Пленума, посветен на приемането на Позиция на ВСС за институционална реакция, по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт от последните дни.

  Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

  Главният прокурор коментира, че приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата. Самият Иван Гешев обяви, че няма да участва в гласуването и в дебата, защото се явява страна в случая. Той призова още членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дебата.

  В изказването си главният прокурор Иван Гешев посочи: “Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност.”

  След кратък дебат, предложената от Прокурорската колегия декларация, бе приета с гласовете на 12 от членовете на ВСС.

   

 • Сряда, 24 Юни 2020 18:13
  Магдалинчев: Няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

  "До този момент нямаме никаква реакция от президентството, но ние ще продължим да отстояваме независимостта на съдебната власт". Това заяви пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев по повод на поканата до президента Румен Радев за спешна среща в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции, и натиска върху съдебната власт.

 • Сряда, 24 Юни 2020 18:13
  ВСС поиска спешна среща с Румен Радев заради натиска върху съдебната власт

  В писмото е изразено очакване Президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро, в името на стабилността и доверието между властите

Оставете коментар