Петък, 14 Август 2020

Петък, 03 Юли 2020 15:22

Борисов към НОЩ: Да сме подготвени за възможно най-тежко развитие с Covid-19

Двойно се увеличава цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус

 

На среща с Националния оперативен щаб (НОЩ) премиерът Бойко Борисов заговори за възможно най-тежко развитие със ситуацията около Covid-19 и нареди максимална готовност на болниците.  стана ясно от официално правителствено съобщение.

"Обсъдена е актуалната епидемична обстановка с разпространението на Covid-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус", се посочва в прессъобщение от Министерски съвет.

Здравният министър Кирил Ананиев е докладвал на премиера Борисов, че на насрочена среща с Българския лекарски съюз ще бъде дискутирана корекция на цената на клиничната пътека за Covid-19. Целта била финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи.

Продължава да се обсъжда  и възможността цените на всички клинични пътеки да бъдат завишени с такава сума, че с нея да може да се покрива входящият тест за коронавируса на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване, а не да е за сметка на болния или на лечебните заведения.

"Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията", заяви по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът разпоредил "на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани".

Двойно се увеличава цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19. Тя вече става 1200 лв. Това стана ясно само минути след изявленията на Борисов и след среща между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Увеличават се цените и на клиничните пътеки за инфекционите заболявания. Средствата ще се вземат от резерва на Касата, съобщава bTV.

В клиничната пътека ще се включва и PCR-тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Предстои да се въведат по-голяма гъвкавост в лечението на пациентите с коронавирус - възможната промяна ще е насочена към това в кой период от заболяването да се хоспитализира пациентът или да се изписва от лечебното заведение. Увеличава се и клиничната пътека за естествено раждане.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар