Четвъртък, 13 Август 2020

Понеделник, 06 Юли 2020 13:47

Извънредната обстановка се удължава до края на юли

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавирус, съобщи здравният министър

 

"Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка с две седмици, тоест до края на юли", обяви здравният министър Кирил Ананиев преди малко. Другото оповестено ново решение - масов контрол при прилагане на мерките; областните щабове при необходимост да въвеждат нови ограничения в рамките на тяхната компетентност. "Ще препоръчаме да намалят масовите мероприятия", каза още Ананиев, цитиран от "Сега".

Днес или най-късно утре ще има нова заповед, с която ще се уточнят гражданите от кои държави (от ЕС и трети страни) ще могат да влизат в България без карантина или с 14-дневна изолация.

Всичко това бе съобщено на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб, който тече в момента. Решенията са взети след съвещание с премиера Бойко Борисов тази сутрин.

"Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавирус", каза още Ананиев.

Шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че става дума за препарата "Ивермектин". 30 души в 9 болници били подложени на тестване с разработката. България била първата държава в ЕС с подобно клинично изпитване. Опити се провеждали още в Бразилия, Испания и други държави. Към края на юли или началото на август щяло да има повече информация.

Малко по-късно Кирилов уточни, че самото лекарство било познато от десетки години като противодействие срещу друг вид болести.

"15 души от футболен клуб "Черно море" са заразени", съобщи още Ананиев. Част от тях са футболисти. И в "Царско село" има заразени играчи. Двата тима се срещнаха в последния кръг от първенството. Министърът предупреди, че ако процесите във футбола се задълбочат, може да се мисли за рестрикции при мачовете. Ще се изчака още няколко дни.

Запитан от журналисти, проф. Тодор Кантарджиев коментира информациите за различни резултати от веднага направени един след друг тестове. Например за Доспат бе оповестено, че веднага след положителни PCR проби са регистрирани отрицателни при едни и същи хора. Кантарджиев каза, че се следват световните практики. Ако имало позитивен лабораторен резултат, се гледал него; вторият, ако е негативен, се считал за недобре направен, че материалът е съхраняван недобросъвестно и т.н.

Ананиев пък уточни в тази връзка, че държавните данни не регистрират хора с различни резултати, уточнява "Сега".

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар