Петък, 14 Август 2020

Петък, 10 Юли 2020 18:09

Хиляди скандират „Оставка“ в триъгълника на властта. Радев: Всички заедно! Мутри - вън!

Ден втори в подкрепа на демокрацията

(публикацията се обновява и допълва)

 

Акция в подкрепа на президентската институция и демокрацията в България за втори пореден ден събра хиляди пред президентството.

18.00 ч .  - Митингът се откри от адв. Николай Хаджигенов, който заедно с  със скулптура проф. Велислав Минеков и политическия анализатор Арман Бабикян вчера първи се обявиха в защита на демокрацията и президентската институция.

  • Николай Хаджигенов: Днес благодарение на главния прокурор Иван Гешев пет адвокатски колегии в страната поискаха неговата оставка, което е безпрецедентно.
  • Проф. Минеков: Трябва да си върнем държавата; ние отдавна копаем дъното. Вземете кирките и лопатите – тази мафия трябва да бъде унищожена.
  • Арман Бабикян коментира пред БНР, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората.

Ето какво казаха някои от участниците:

  • Призовавам за национална стачка – в цялата страна, в малки и големи населени места.
  • Писна ми държавата да си прави каквото си иска, писна ми да ме лъжат, че ако сме на улицата държавата ще пропадне
  • - Майката на Марти – дете с увреждания: да спрем да просим от една мафиотска клика, не се отказвайте, нека изринем тая свинщина.
  • Аз съм десен човек, но това няма значение. Ние за първи се събрахме – хора с диаметрално противоположни възгледи, за да отвоюваме държавата си. Всички сме тук, за да извикаме: Оставка на правителството на Бойко Борисов.

Множеството, обърнато в посока към Министерски съвет, крещи: "Оставка", "Бойко вън", "Гешев е позор", "Мафия", "Боклуци".

Очаква се и президентът Румен Радев да излезе отново сред гражданите.

Също днес, но в 19.00 часа, ще има контрапротест, организиран от клубовете на ГЕРБ. Предвижда се от цялата страна с автобуси да пристигнат организирано членове на клубове на ГЕРБ, за да защитят правителството.

18:30 ч. - Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха под възторжени възгласи сред хората. Двамата бяха с противогрипни маски. Радев свали своята.

Румен Радев пред протестиращите: Тук сме, за да кажем "не" на страха, на  който се опира мафията - По света и у нас - БНТ Новини

“Скъпи сънародници,

радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма кой да ни спре. Няма да повторим грешките от 2013 г. и няма да се делим на сини и червени, на фоби и фили, на българи и турци, както някои в своето безсилие отново се опитват да разиграват етническата карта. Имаме ясно кредо – свобода и справедливост за всички в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме да защитим свободата. Тук сме, за да кажем не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола. България не е собственост на олигархията. Тук сме, за да поискаме машинно гласуване, за да има честни избори и мафията да не се възпроизвежда. Днес на площада се решава бъдещето на България, не във Фейсбук, а именно тук.

В следващите дни мафията ще очерни лидерите на протеста и ще внушава, че сте платени. Платени ли сте? Мафията ще организира бутафорни контрапротести и провокации, но нека знаят едно – платените протести са там, където са автобусите. Искам да помоля за едно много важно нещо: в никакъв случай не бъдете агресивни към нашите братя и сестри, които са в другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро. Мафията ще ни плаши със статистиката от пандемията, но нека е ясно, че най-страшната пандемия е тази на корупцията и автокрацията. Именно поради срива на доверието в управлението битката с пандемията е трудна.

Мутри вън! Бог да пази България!“

Румен Радев

Президентът призова всички да спазват мерките за самоизолация и да се пазим.

19:00 ч. - Контрапротест пред Министерски съвет. Клубовете на ГЕРБ от цялата страна са организирали хора с автобуси, за да подкрепят правителството. Пресцентърът на Министерски съвет съобщи, че Бойко Борисов ще даде извънреден брифинг в 20 ч. - трети за деня.

Привърженици на ГЕРБ с контрапротест пред Министерския съвет

***

Протест срещу правителството и в Пловдив

Над  200 души - граждани, а също  представители на леви и десни формации се събраха на протест пред сградата на Община Пловдив.

Повечето от тях заявиха, че желаят промяна и че са недоволни от действията на правителството и прокуратурата.

Издигнали са плакати „Долу ГЕРБ“  и „Мафията вън“.

Скандират също "Гешев е позор" и развяват българският трибагреник.  Все още не е ясно дали ще проведат шествие по Главната улица. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

В Русе пред Съдебната палата на протест се събраха близо стотина граждани, които изразиха недоволството си.

Протестът в Русе бе обявен като събитие във Фейсбук и никой не беше уведомил официално властите. Въпреки това полицейски служители дойдоха на място и следиха за мирното провеждане на събирането. Пред Съдебната палата се събраха граждани с опозиционно мислене, но с различни политически пристрастия.

Близо 30 души се събраха на протест пред Областната управа в Бургас. Той е организиран от общински съветници от партията „Движение България на гражданите“ и премина под мотото „Заедно срещу статуквото“.

***

20:30 ч. – 21:30 ч. - Ескалира напрежението между протестиращите и полицията в София. При изтеглянето на хората от митинга пред МС се стигна до сблъсък с полицията. Хората, които подкрепят кабинета тръгнаха по улица "Московска" , а протестиращите в подкрепа на президента - към парламента. Шествието в подкрепа на Радев достигна до кръстовището пред Софийския Университет и върви в посока към "Орлов мост".

Засилено е полицейското присъствие пред парламента и пред храм-паметника "Александър Невски", където са паркирани автобусите на организираните от ГЕРБ.

Участници в протеста споделят, че провокатори са пречели на автобусите. Масово хората споделят, че Борисов и ГЕРБ са разединили нацията: "Борисов нарочно докара автобусите. Противопоставя българи на българи. Днес на брифинга сам предупреди, че ще има граждански конфликт. Той е позор за България", споделят демонстранти.

Полицията се опита да раздели двете страни и свали шлемовете и щитовете си в знак, че иска да се избегне насилие. След това служителите на реда се оттеглиха без обяснение надолу по бул. "Васил Левски".

По-късно се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция на бул. "Г. С. Раковски". Малко по-рано велосипедисти и пешеходци се опитаха да попречат на автобусите с поддръжници на ГЕРБ да се придвижат по булеварда. Трима души са арестувани.

21:30 ч. -  Протестът е пред БНТ - ВИДЕО.

(публикацията се обновява и допълва)

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар