Петък, 07 Август 2020

Неделя, 12 Юли 2020 20:10

Ден четвърти на протеста, площадът в триъгълника на властта вече е пълен

Четвърти ден на протести в София. Площадът в "триъгълника на властта" вече е пълен с протестиращи. Демонстрацията е под надслов "Да защитим демокрацията".

Протестиращите настояват за оставка на правителството, главния прокурор, както и за свикване на Велико Народно събрание, за да бъде рестартирана държавата. 

Те скандират "Оставка" и настояват да има промяна, за да останат младите хора да живеят в България. 

Шествието премина по бул. "Дондуков", "Раковска", в момента протестиращи пеят "Мила Родино" пред Народното събрание. Протестиращи развяват българското знаме. 

Николай Хаджигенов, един от организаторите на протеста поздрави хората на площада. Той поиска оставката на кабинета Борисов и на главния прокурор Гешев, когото определи като "зло, което трябва да се премахне". Арман Бабикян, също организатор на протеста каза, че е време хората да спрат да живеят в страх и диктатура. Той призова хората да продължат да излизат на площада, докато правителството не падне. Бабикян настоя за електронно дистанционно гласуване, от което правителството го е страх, защото така още един милион българи ще могат да гласуват.

Очаква се и днес шествието да се отправи към Орлов мост, а след 20 ч. да се върне в "Триъгълника на властта".

Част от протестиращите са заявили да стигнат до хотел "Берлин" преди големия протест пред Министерския съвет.

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие. 

Очаква се протест да се проведе и в други градове на страната - Варна, Бургас, Пловдив, Габрово, както и от българи в чужбина. 

Днес главният секретар на МВР  Ивайло Иванов призова всички български граждани да не се подават на провокации по време на протестите. 

Вчера вечерните шествия с искания за оставки на премиера и главния прокурор в София и други градове преминаха без сериозни сблъсъци между протестиращи и полиция.

Сред протестиращите са и Крум Зарков и Румен Петков, които викаха оставка заедно с хората. Към протеста си присъедини и Мая Манолова със свои съмишленици.

Източник: Дир.бг

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар