Петък, 07 Август 2020

Сряда, 15 Юли 2020 18:13

Корнелия Нинова: Оставка и избори, другото е мимикрия!

 Искаме и оставката на кабинета, и оставката на Гешев, категорична е лидерът на БСП

 

БСП изрази позиция и за оставка на кабинета, и на главния прокурор. Предизвика ни с грубото нахлуване в президентството - тази показност беше като при наказателна акция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Примери за корупция има много - българските граждани ги виждаха почти всеки ден през последната година. Разликата обаче в този наш вот на нeдоверие е, че сега показваме корупционния модел. Защото целта не е просто една партия да слезе от властта и друга да започне да управлява със същите корупционни механизми и олигархични кръгове.

Първо, корупцията започва още в законодателството. Приемат се лобистки закони, като вътре в тях се залага възможността за корупционни практики и по този начин ги прави ненаказуеми. Второто е институционалната рамка - институциите са подчинени на този модел и изпълняват тези корупционни закони. Третото ниво са самите хора в тези институции - назначения на неподготвени професионално, но партийно верни хора, готови да изпълняват поръчки. Четвърти елемент чувството на абсолютната безнаказаност. По веригата на този модел накрая няма поемане на отговорност, а подходът на Борисов да освобождава министри и зам.-министри е част от целия този модел - начин за отпушване на напрежението, но накрая нищо не се променя.

За България е най-необходимо оставка на кабинета и предсрочни избори. Защото това недоволство, което излезе на улицата и се трупа години наред, иска се промяна на модела. Евентуален експертен кабинет, излъчен от ГЕРБ, ще се ползва със същата политическа подкрепа от ГЕРБ и ОП. Това е същото, а хората навън не искат още от същото. Промяна на лицата, запазване на модела и запазване на същата политическа подкрепа в парламента - това не е промяна. Хората искат промяна.

Изразявам категорична подкрепа за протестите и техните искания - оставка на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев. Много пъти вече сме искали оставката на това правителство - това вече е наш пети вот на недоверие към него. Но грубото нахлуване на прокуратурата в президентството с въоръжени представители на органите на реда определяме като посегателство върху Конституцията, правовия ред и върховенството на закона. Тази показност беше ненужна - беше като наказателна акция. Остана впечатлението, че прокуратурата заема страна и действа по политически причини.

Само преди един месец, същите хора, които сега се опитаха да свикат пленум на Националния съвет на БСП, отхвърлиха доклада ми, в който исках оставка на правителството и го определих като мафиотско-олигархичен кръг. Поисках да ме подкрепят за протести и подписка срещу правителството - те го отхвърлиха. Сега от няколко дни са взели много рязък завой и се правят изказвания как правителството трябва да си ходи и че това не е правителство, а е мафия - същите хора след един месец. Тогава тези колеги от Националния съвет предложиха да направим национална кръгла маса с ГЕРБ. Днес премиерът Борисов предложи същото.

Конгресът и Националният съвет на партията взеха много ясна позиция - никаква коалиция и колаборация с правителството на Бойко Борисов и се надявам вече всички в БСП да са разбрали това.

На 12 септември предстои пряко гласуване за председател на партията. Нека всеки, който смята, че може, иска и има качества да води партията, да заповяда тогава - в структурите и пред членовете- ще видим на кого те ще дадат лидерството.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Юли 2020 18:13
  Маркет линкс: Доверието към Борисов се срина

  "Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме".

 • Сряда, 15 Юли 2020 18:13
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Сряда, 15 Юли 2020 18:13
  Валери Симеонов: Борисов остава премиер до редовните избори

  С думите "Правителството остава, премиерът - също" лидерът на партия НФСБ Валери Симеонов отговори на журналистически запитвания след днешния съвет на управляващата коалиция.

Оставете коментар