Събота, 15 Август 2020

Четвъртък, 16 Юли 2020 18:27

Румен Радев: Прегрупирания в правителството не могат да го спасят

Главният прокурор избра да брани олигархията, вместо да разкрие злоупотребите й, подчерта държавния глава

 

 

Българите са на улицата и никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да го спасят и да върнат доверието към него! Докато чекмеджетата са пълни с пари и пистолети и се пушат пури по късни доби, никакви прегрупирания няма да помогнат. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев.

Той подчерта, че главният прокурор Иван Гешев е пропуснал много възможности да разкрие огромни злоупотреби на властта. „Главният прокурор избра да брани олигархията, вместо да разкрие злоупотребите ѝ“, подчерта държавният глава.

„Младите хора ни върнаха надеждата, защото вече не търпят мизерията и корупцията. Те искат да изгонят мафията от властта и прокуратурата. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото", каза той.

Президентът е категоричен, че само оставки на правителството и главния прокурор Гешев ще намалят напрежението. Ето какво каза той пред журналисти в Пловдив, където посети градската художествена галерия. Там той се срещна със студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“:

България е будна, българите са по улиците и скандират „мутри – вън“! Младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, на наглостта и корупцията. Именно те извадиха страната от апатията и осъзнават мисията на своето поколение – да приключат прехода като изгонят мафията от властта и от прокуратурата.

Естественият изход на правителството е неговата оставка и никакви политически схеми и машинации няма да го спасят. Прегрупиранията в кабинета не могат да върнат доверието на гражданите, когато няма морал в управлението.

Има народи без правителства, но няма правителство без народ и няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, от възмездието, от пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем, но е безвъзвратно закъснял, защото българите са вече на улицата и няма да се приберат по домовете си, преди да видят оставките на правителството и на главния прокурор.

Протестът не е социален, не може да се нарече и политически, а е морален. Той е за морал в управлението, в политиката, за начина на управление на държавата.

Няма правосъдие, което да може да работи без съдии и адвокати, а главният прокурор не се ползва с уважението на тези две гилдии. Той не се ползва и с уважението на честните и почтени прокурори. Главният прокурор имаше множество възможности, и то с железни улики, да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата й олигархия, но вместо това избра да ги брани.

Не познавам нито „Шиши“, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в случая министър-председателят Борисов, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на „Шиши“. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето служебно правителство. Така че, който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията.

Протестът е единственият начин да си върнем държавата и достойнството. Не може безнаказано да ни заблуждават, лъжат, манипулират и да ни крадат. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци, а достойните европейски граждани не търпят подобен тип управление.

 

 

Румен Радев в Пловдив: Хората са на улицата и няма да се приберат ...

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар