Петък, 25 Септември 2020

Сряда, 29 Юли 2020 18:01

ЕС ще следи свободата на медиите като част от върховенство на закона

Докладите по новия механизъм ще съдържат информация и анализ по четири теми - правосъдна система, анти-корупционна рамка, медийна свобода и плурализъм и разделение  на властите

 

Свободата на медиите и плурализмът ще бъде съставна част от новия механизъм за върховенство на закона, разработван от Европейската комисия. Механизмът ще е хоризонтален за всички страни-членки, като първите национални доклади ще бъдат представени през септември. Това обяви говорителят на Европейската комисия Адалберт Янц на редовния брифинг за журналисти в отговор на въпроси около създадената през 2018 г.  Централноевропейската фондация за преса и медии KESMA в Унгария. Организацията погълна над 400 проправителствени медии и се сочи за основна бариера пред свободата на словото в Унгария, съобщава „Сега“.

Още не  е ясно как точно ще бъдат структурирани докладите по новия механизъм, но е ясно, че ще съдържат информация и анализ по четири теми - правосъдна система, анти-корупционна рамка, медийна свобода и плурализъм и разделение  на властите, обясни наскоро еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Ежегодните доклади ще играят ролята на превантивен механизъм, като наред с тях Европейската комисия ще предложи конкретни мерки в подкрепа на медийната свобода в отделен екшън план. Очаква се върховенството на закона да бъде обвързано и с финансирането през новия програмен период, като формулата, по която ще става това, още не е ясна.

В рамките на подготовката на първите национални доклади европейските експерти вече са провели виртуални консултации с различни организации в страните членки, за да се уточни формата на информацията, която ще се представя. И тази година България не помръдна от незавидното 111-о от 180 места в ежегодната класация на "Репортери без граница" за свободата на медиите.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 29 Юли 2020 18:01
  Намибия и Ботсвана изпревриха България по свобода на словото

  България все още е закотвена на едно от последните места за свобода на словото. Не мърдаме от 111-то място в подреждането измежду 180 държави.

 • Сряда, 29 Юли 2020 18:01
  Дебатът за върховенството на закона в България ще се обсъжда на 5 октомври в ЕП

  Елена Йончева: В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат

   

 • Сряда, 29 Юли 2020 18:01
  ЕК ще спира парите на корумпирани държави (на живо от ЕП)

  Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви днес пред Европарламента  председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

Оставете коментар