Петък, 25 Септември 2020

Четвъртък, 30 Юли 2020 20:02

Томислав Дончев: Радев мина границите, когато размаха юмрук

Опитвам се да чуя всеки вопъл, въпрос и искане, което идва от площада, увери вицепремиерът

 

 

Опитвам се да чуя всеки вопъл, всеки въпрос и всяко искане, което идва от площада доколкото ми е възможно. Исканията на протестиращите са разнопосочни и не мога да ги коментирам. При демокрацията винаги има доволни и недоволни. Позицията на правителството е, че няма нужда от оставки. Това заяви в студиото на "Още от деня" вицепремиерът Томислав Дончев в 22-рия ден на антиправителствени протести.

Според него "няма нито едно искане, което да е неадекватно".

"И за искам повече справедливост. Въпросът е, че справедливостта се гарантира не само от личности, а и от норми, правила и институции. И тук въпросът е по-големите или по-малките фини настройки на целия институционален ред - дали трябва да се рестартира демокрацията, защото очевидно, че има някакви дефекти в България. Щом има групи от чудесни млади хора, които се чувстват непредставени, щом има усещане за дефицит на справедливост, очевидно нещо трябва за се промени", отбеляза вицепремиерът.

Той, обаче, добави, че в публичния сектор решаването на проблемите изисква повече време и е необходим разговор.

"Ако само си крещим, не може да свършим нищо... Стига да има адекватен формат, стига да има с кого да се води спокоен разговор - аз не съм отказвал да говоря с когото и да е било... До момента никой не е искал да си говори с мен. Ако поиска, ще получи разговор", увери Дончев.

Четирите министерски оставки са знак, че няма политически обвързаности, каквито се приписват на правителството. Подобно нещо е част от политическата практика, заяви той.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Оставката на министър-председателя е трудно приемлив вариант, защото трудно си представям формат, в който имаме премиер, който е различен от лидера на най-голямата политическа сила. Този също ще бъде приет за изкуствен, за мимикрия, за опит за заблуждаване на обществото, а и не е честен", коментира вицепремиерът.

По думите му "чисто конюнктурният партиен интерес предполага за ГЕРБ буквално да отиде на избори".

"Не мисля, че повечето българи искат предсрочни избори. Не е редно да влезем в зимния сезон едновременно със здравна, икономическа и политическа криза", заключи той.

На въпрос за последния публикуван запис на телефонен разговор на премиера, в който някои разпознават гласа на Томислав Дончев, вицепремиерът предположи, че става дума за разговор преди две години.

„Преди около 2 г. много пъти с министър-председателя сме говорили и спорили за това какви да бъдат данъците. Възможно е и да сме водили и подобен разговор. Не си го спомням, не мога да съм бъдат категоричен. Публично такъв цветен разговор не може да се води. Въпросът е кой системно записва българския министър-председател. Единственото, което не сме видели, са сънищата му“, коментира вицепремиерът.

За него "по-големият проблем е защо единственият политически лидер в България, който е обект на системно подслушване, записване, е Борисов".

„Нещата минаха границите, когато българският президент размахваше юмрук и призоваваше някой да бъде изметен“, заяви Дончев, но отказа да коментира днешното тълкувание на КС за имунитета на държавния глава.

За антиправителствения протест вицепремиерът каза, че винаги в демокрацията има една група, която е доволна, и други, които са недоволни. „Стига да има с кого да разговарям, не съм отказал. Никой не е поискал разговор с мене“, каза Томислав Дончев.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар