Петък, 02 Октомври 2020

Петък, 31 Юли 2020 10:13

Захариева се срещна със специалния представител на САЩ за Афганистан

Посланик Халилзад благодари на България за подкрепата и подчерта важността на партньорството на САЩ със страната ни

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази подкрепата на България за усилията за постигане на мир в Афганистан и настоя за активно включване на жените във вътрешноафганистанските политически преговори по време на среща със специалния представител на САЩ по мирния процес в Афганистан Залмай Халилзад, съобщиха от МВнР.

Посланик Халилзад посети София като част от обиколката си в няколко европейски и азиатски столици преди очаквания старт на вътрешноафганистанските преговори в Катар между талибаните и афганистанското правителство.

"Най-спешната задача е политическият диалог, двете страни трябва да седнат на една маса да разговарят. За мен, като европейка и като жена, също така е много е важно в този диалог да участват и жени. Те съставляват половината от населението на Афганистан и трябва да имат глас каква да бъде страната им." - отбеляза Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че на жените и децата в Афганистан трябва да бъдат дадени повече права в бъдещата нова конституция на страната.

В този контекст посланик Халилзад покани Екатерина Захариева да се включи заедно с външните министри на Норвегия и Индонезия в съпътстващо процеса на преговорите събитие в подкрепа на афганистанските жени.

По време на разговора Залмай Халилзад запозна външния ни министър с цялостния ход на мирния процес в Афганистан, след като на 29 февруари 2020 г. в Доха САЩ и представители на талибаните подписаха споразумение. То цели чрез вътрешноафганистански преговори да бъде сложен край на въоръжения конфликт в Афганистан и тероризма, и да доведе до изтегляне на международните сили от Афганистан в рамките на 14 месеца до май 2021 г.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Това е голяма мисия. Желая ви успех и мога да ви уверя, че ще ви подкрепим по всички възможни начини", подчерта външният ни министър пред американския специален представител за Афганистан.

Страната ни оказва хуманитарна помощ на Афганистан по линия на официалната помощ за развитие и участва с контингент от 160 души в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Общият български принос към Доверителния фонд на НАТО за Афганистанската национална армия, стартиран през 2007 г., е в размер на 1,2 млн. долара.

"Нашите представители се ползват с доверието на афганистанската страна и сме готови да продължим присъствието си. Трябва да има координация между съюзниците и оценка на ситуацията преди да решими да преминаваме през различните фази на споразумението." - посочи Екатерина Захариева.

Посланик Халилзад благодари на България за подкрепата и подчерта важността на партньорството на САЩ със страната ни.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 31 Юли 2020 10:13
  Борисов: Придобиването на F-16 показва желание за модернизация на въоръжените ни сили

  „Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

 • Петък, 31 Юли 2020 10:13
  СЗО: Жертвите на COVID-19 могат да достигнат 2 милиона преди ваксината

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души

  Броят на смъртните случаи от коронавирус може да достигне два милиона, преди успешна ваксина да влезе в широка употреба. Това заяви високопоставен представител на Световната здравна организация, предаде „Ройтерс“, цитирано от Факти.

  „Освен ако всички не го направим, броят на смъртните случаи, за който говорите (два милиона души), е не само възможен, но, за съжаление, е твърде вероятен“, каза на брифинг Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ към момента в света потвърдените случаи на заразяване с COVID-19 са над 32 476 000, а жертвите са над 987 000. Най-много са починалите в САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.

 • Петък, 31 Юли 2020 10:13
  Газовата конкуренция между Русия и САЩ в Европа стана взривоопасна

  Гeрмaнcкият бизнec, зaинтeрecoвaн oт дocтaвкитe нa руcки гaз и имaщ гoлямo влияниe върху прaвитeлcтвoтo, иcкa дa ce зaбрaви иcтoриятa нa Нaвaлни кaтo лoш cън и прocтo дa ce oткупи

Оставете коментар