Петък, 02 Октомври 2020

Петък, 31 Юли 2020 18:56

Продължават блокадите на ключови кръстовища в София в 23-тия ден на антиправителствения протест

Протест блокира магистрала „Тракия“ край Стара Загора

  

Трети ден продължава блокадата на Орлов мост в София с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрантите отказват да освободят възловото столично кръстовище въпреки призивите на полицията. Те ще останат в палатките до изпълнение на исканията, но са готови и на разговори с властимащите, за да бъде очертан работещ план.

Затворено е движението в отсечката между бул. "Васил Левски" и Орлов мост. Там има полиция, която отклонява трафика. Връзката на бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул. "Тодор Александров" е свободна за движение. Затворена е частта по бул. "Цар Освободител" пред Министерския съвет. Пред Министерския съвет също има палатки.

Протестно автошествие с блокада на изхода на автомагистрала „Тракия“ ще се проведе днес в Стара Загора. То е организирано в групата „Стара Загора иска Оставка“ с ясните и категорични искания – оставка на правителството, оставка на главния прокурор и предсрочни парламентарни избори.

Сборният пункт в Стара Загора ще е на паркинга на езерото „Загорка“ в 18.30 часа. Шествието ще тръгне в посока автомагистрала „Тракия“.

Очаква се в протеста да се включат над 200 коли от Стара Загора и Казанлък.

Организаторите призовават към шествието да се присъединят  всички протестиращи от цялата област.

На 2 август българи в чужбина излизат на протести в 15 града по света.

На импровизиран брифинг на жълтите павета „Отровното трио“ заяви, че кабинетът спокойно може да си ходи, тъй като данъкоплатците днес са ощетени с още 1 млрд. лв.

„Кабинетът на Бойко Борисов вече спокойно може да подаде оставка. Може да направим обосновано предположение, че са готови, защото успяха да осъществят, вероятно, последната кражба в управлението си. Става въпрос за сделката с „Виваком“.

Това обяви адвокат Николай Хаджигенов в присъствието на проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, след като по-рано днес стана ясно, че медийната група United Group е новият собственик на БТК, позната с търговската си марка “Виваком”. В Търговския регистър е видна промяната на собствеността, но не и стойността на продажбата. Сделката е възможна, тъй като са премахнати запорите от синдиците от КТБ.

„Според нас става въпрос за лишаване на данъкоплатците от 1 млрд. лева“, обясни адв. Хаджигенов  и уточни, че тази продажба е нямало как да стане без вдигането на запора и съгласието на КПКОНПИ и синдиците на КТБ. Хаджигенов попита кога е настъпило това съгласие и какви са условията.

Проф. Велислав Минеков съобщи, че скоро се очаква от ГЕРБ да излязат с декларация по случая. „Допускам, че сме били подслушвани и проследявани. Получихме предупреждение от едни „гълъбчета“. А може би и точно това е поводът тази продажба да се извърши тази сутрин. Имаме и информация и за започнало унищожаване на голямо количество документи. От три места разбирам, че това се случва в Комисията по хазарта“, заяви той.

„При какви условия българската държава е вдигнала запорите и се е отказала от претенциите си? Какво е споразумението, сключено ли е и какви клаузи съдържа? Да не се окаже, че държавата е вдигнала собствените си запори не срещу, а над 500 млн. евро, а напрмиер срещу 50 млн. или дори 5 млн. евро“, загатна съорганизаторът на протестите.

Арман Бабикян уточни, че по правилник е достатъчно 48 депутати да заявят, че искат свикване на извънредно заседание, на което да установят дали България е ощетена с около 1 млрд.. Председателят на НС Цвета Караянчева е длъжна да свика извънредно заседание в рамките на 7 дни след внасянето на подписите, независимо от лятната ваканцията, в която излезе парламентът днес.

Бабикян съобщи още, че в момента администрацията трескаво подписва договори, осъществява сделки и всеки може сам да си даде сметка, защо се бърза толкова много.

Организаторите казаха още, че са получили и предложение срещу заплащане да спре протестът и блокадите, както и че от Столичната община и СДВР са се опитали да преговарят с тях, но от „Отровното трио“ не са приели. Те отказаха да посочат от кого идва предложението, както и за каква сума става въпрос.

Попитани откъде идват средствата за тентите и озвучаването, те обясниха, че всичко това получават като дарение, както и от бащата на пострадалия студент от Хага Евгени Марчев, които храни протестиращите. „По същия начин стана с химическите тоалетни. Обадих се на мой клиент и той даде“, обясни Хаджигенов.

Протестът във Варна:

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар