Четвъртък, 01 Октомври 2020

Понеделник, 03 Август 2020 11:50

АПИ ще похарчи 40 млн. лв. за подмяна на 50 км мантинели

Протести не може да има по пътищата, законът не позволява, обяви шефът на пътната агенция

 

 

40 млн. лв. ще похарчи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за подмяна на мантинели по магистралите през тази година. Това обяви председателят на УС на АПИ Георги Терзийски във връзка с тежката катастрофа миналия месец, при която камион се обърна, на 161-ия километър на АМ "Тракия", премина през мантинелата и навлезе в насрещното платно, където удари няколко коли и в резултат има шестима загинали.

Терзийски заяви, че не може категорично да се каже дали само поставената още през 1997 г. мантинела или лошата пътна настилка са причина, съобщава "Сега".

„Това е в прерогативите на разследващите органи, които ще направят своите експертизи. Ние, като собственик на пътя, сме предвидили още в началото на годината ремонтни участъци в участъка от км 156 до км 208. В момента настилката не е подходяща за висока скорост и затова сега там има ограничение на скоростта (б.р. - 90 км/ч в участъка от малко преди Чирпан до Стара Загора). То е въведено през 2018 г. Две години това е било решението, докато имаме възможността и сме готови есента да започнем ремонт - каза Терзийски пред bTV. - Мантинелата е монтирана през 1997 г. и тогава е отговаряла на стандартите. Днес вече не отговаря и ще бъде подменена. Всички мантинели в участъка ще бъдат сменени. Има различни мантинели по „Тракия“, които се подменят поетапно. Тази година само за подмяна на мантинели са осигурени около 40 млн. лв., което е двойно повече средства. Освен по "Тракия“ ще бъдат подменени и мантинели в участъка на магистрала „Хемус“ от Осиковица до Правец."

Шефът на АПИ освен това коментира и протестите по пътищата - като вчерашния на път Е-79 (към Гърция) при Благоевград и Кресна, и продължаващият вече два дни на пътя СТара Загора - Хасково.

„Законът е категоричен - налице е категорична забрана за провеждането на демонстрации на републикански пътища. Всички дейности в обхвата на пътя, които водят до застрашаване на безопасността на движението - отклоняване, прекъсване или спиране на движението са напълно забранени и са нарушение на Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата - заяви Терзийски. - Органите на реда следят да се спазва това. В постоянен контакт сме с органите на реда, които имат задължението да установяват условията, при които може да се извършват съответните действия. Вчера в Благоевград и на други места действията им показват, че те са адекватни и те не допускат затварянето за дълго време на републикански пътища. Това създава не само неудобства. Това нарушава правата на ползвателите на пътя и създава условия за пътнотранспортни произшествия и инциденти на пътя. Това е недопустимо“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар