Четвъртък, 01 Октомври 2020

Вторник, 04 Август 2020 14:36

Правителството отпуска още 19 млн. лева на земеделци

Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат, Борисов

 

 

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщиха от правителствената пресслужба.

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от Covid-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.

„Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от Covid-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.

Министър Танева информира премиера Борисов и представителите на бранша, че в средата на месец август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка Covid-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани.

Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В хода на срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60 на 40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша. А от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните благодариха на министър-председателя Борисов за подсигуряването с вода за напояване от язовир Ястребино за нуждите на малинопроизводителите, засегнати от сушата.

Премиерът отбеляза, че правителството продължава да работи усилено за справянето с последиците от коронавируса в името на запазването на здравето, живота и поминъка на българите.

Припомняме, че вчера премиерът и министърът на земеделието проведоха среща с животновъдите, на които обещаха допълнителни средства в размер на 56,5 милиона лева – помощ за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от Covid-19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК. Към тях Борисов обеща да бъдат осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар