Петък, 02 Октомври 2020

Петък, 07 Август 2020 12:42

Нов палатков лагер се изгражда пред Министерски съвет

Недоволните от управлението на властта казват, че няма да спрат с протестните действия

Премахнаха блокадите на протестиращи в цялата страна. Със синхронизирана акция в 4:30 ч. сутринта полицията отстрани палатковите лагери от ключови кръстовища в София, Варна, Пловдив, както и от пътя между Стара Загора и Хасково.

Временно задържани бяха 12 души в столицата и двама във Варна.

Малко след 12 ч. нов палатков лагер започна да се изграждат пред МС, около 40 недоволни граждани донесоха и събраха, каквото е останало след акцията, съобщи bTV. Вече има опъната тента и няколко палатки. Има информация, че протестът е предвиден за 20 ч. тази вечер.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

От СДВР обявиха, че няма да допуснат ново блокиране на кръстовища, а протестиращите декларираха, че ще продължат с акциите на гражданско недоволство.

Движението е пуснато, палатков лагер няма. Протестиращите казаха, че не са били предупредени, оплакаха се от отношението на униформените към тях.

4:30 сутринта. Протестиращият Мирослав Спасов е на „Орлов мост“. Около 3 ч. през нощта, по думите му, е изчезнал полицейският бус, който всяка нощ до момента ги е пазел и опасенията са били, че се готви провокация от цивилни лица. Час по-късно униформени ги обградили отвсякъде.

„Отправиха ни разпореждане да не нарушаваме закона за движение по пътищата. Не е имало сериозни силови действия, навлязоха в лагера, започнаха да изискват хората да освободят кръстовището. Арестуваха хората, които останаха в кръстовището. Видях трима, един от тях е Пламен Даракчиев - видях как го носеха за ръцете и за краката към полицейския бус“, разказва Спасов.

„Много, много бързаха да се случи всичко в тъмните часове. Някои отказаха да напуснат платното и бяха изнесени със сила. Те ни обвиниха в тероризъм“, споделя Лилия Костова.

В същия момент, същата акция тече и на палатковия лагер при Министерския съвет.

Два часа по-късно протестиращите, със собствен превоз, отнесоха палатките, храната и техниката от тротоара на „Орлов мост“. Движението през всички кръстовища беше възстановено. Недоволните от управлението на властта обаче казват, че няма да спрат с протестните действия.

Движението по всички линии на обществения транспорт в момента е възстановено по обичайния им маршрут.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Август 2020 12:42
  DW: Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

  Ако ЕС не приеме ефективен механизъм за гарантиране на върховенството на закона, това би било равносилно на шамар в лицето на протестиращите в България. Тогава те биха загубили вярата си в ЕС, пише Марина Щраус за „Дойче Веле“

   

 • Петък, 07 Август 2020 12:42
  Евродокладът: Българите протестират заради корупцията

  Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това пише Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм, предаде bTV.

  „Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК.

  Споменат е "Апартамент гейт" и становището на КПКОНПИ, че замесените в имотния скандал не са в ситуация на конфликт на интереси.

  Отбелязва се още, че, въпреки наличието на правна рамка за конфликта на интереси, все още има опасения по отношение на лобирането, което на практика е нерегулирано.

 • Петък, 07 Август 2020 12:42
  Замеряха с яйца Караянчева в Благоевград

  Председателката на парламента говорила кой как да се вози не като парламентарист, а като активист на ГЕРБ

Оставете коментар