Четвъртък, 01 Октомври 2020

Неделя, 09 Август 2020 15:48

Берлин предупреждава да не се посещават Златни пясъци

Спешна среща на министър Николова с германските туроператори у нас

Златни пясъци и Варна, две от най-популярните парти дестинации на германските туристи, попаднаха в списъка с предупреждения за пътуване на Института "Роберт Кох". Причината - силното нарастване на новите инфекции в десет нови региона на ЕС, предаде радио "Дойче веле".

Варна и Златни пясъци са особено популярни сред германските туристи. Онези, които обичат да участват в плажни партита и шумни веселия, често пъти избират именно курортите около Варна. Защото там се лее евтин алкохол, а силната музика от дискотеките гърми по цяла нощ.

Златни пясъци отдавна се опитва да застигне и замести легендарния „Балерман" на остров Майорка, отбелязват множество германски медии. „Златните" вече имат славата на „най-дългата парти миля в България" и от години насам се конкурират с испанския оригинал в Ел Аренал, където жадни за веселия германски младежи от години насам прекарваха летния си отдих.

Представителите на българския туристически бизнес неизменно отричат съобщенията за липса на достатъчно предпазни мерки срещу разпространението на коронавируса, отбелязва „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Но поради значителното нарастване на новите инфекции германското правителство отправи предупреждение за туристически пътувания до там.

Голям брой германските медии подчертават, че Варна е и едно от двете най-важни летища на българското Черноморие, както и това, че предупреждението засяга още областите Благоевград и Добрич. Отбелязва се и фактът, че германските туристи, заедно с руснаците и британците, са най-важната група чуждестранни посетители на морските курорти.

Като рискови региони бяха определени и седем окръга в Румъния. Тези общо десет региона влязоха в списъка на Института „Роберт Кох" за местата, на които има повишена опасност от заразяване с коронавирус. България и Румъния са съответно четвъртата и петата страна от ЕС, за които има отправени частични предупреждения от Берлин.

Други такива предупреждения са в сила за Люксембург, за белгийската провинция Антверпен и за три региона в Испания: Арагон, Навара и Каталуния, заедно с туристическата метрополия Барселона и плажовете по Коста Брава. Ново попълнение в списъка е австралийският щат Виктория

Предупреждението не е забрана за пътуване, но има целта да окаже възпиращо въздействие. Положителен ефект от това е, че хората, които са имали резервации за въпросните региони, сега имат право безплатно да ги анулират. Всеки, който се връща в Германия от рисков регион, от вчера e длъжен да се подложи на тест за коронавирус.

По-късно Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с представителите на германските туроператори в страната, предаде БНР. 

Обсъдени са били конкретни мерки за безопасното придвижване на гостите до местата за настаняване. Министър Николова цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които показват, че от 1 юни до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил. души.

Представителите на туроператорите са предложили да се промени методологията за отчитане на случаите с Covid-19. Те са изразили притеснения, че германският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни данни, няма да има положителен резултат за туристическия сектор. Според туроператорите чуждестранните туристи трябва да бъдат убедени, че разпространението на коронавирус във Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старческите домове, а не в хотелите и плажовете на морските курорти.

В същото време Италия издаде указ, с който запазва карантината за всички, които пристигат от България до 7 септември, съобщи БНТ. Мярката засяга и пристигащите от Румъния. В Италия - за първи път от края на май, бяха регистрирани над 500 нови случая.

източник: Сега

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 09 Август 2020 15:48
  ТАСС: Русия и България преговарят за възстановяване на полетите

  Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите между двете страни. Това заяви в интервю за ТАСС вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

  „Отварянето на границите и възстановяването на полетите между нашите две държави е въпрос на преговори и желание изразено и от двете страни. Българските авиационни власти вече потвърдиха пред Росавиация готовността на българския национален превозвач веднага да възобнови полетната си програма след получаване на разрешение от руска страна за възобновяване на международните полети до България“, каза тя.

 • Неделя, 09 Август 2020 15:48
  Протестът в Берлин – един грандиозен провал с много губещи

  Първо го забраняват, след това разрешават, за да бъде протестът накрая разтурен. Много са губещите от този недостоен спектакъл, а печелившият е само един, пише в коментара си за DW Марсел Фюрстенау

 • Неделя, 09 Август 2020 15:48
  Марияна Николова съгласна Обикновено народно събрание да променя Конституцията

  Един основен закон като Конституцията не може да е статичен. Подкрепям намаляването на депутатите и индивидуалната конституционна жалба.

Оставете коментар