Петък, 02 Октомври 2020

Понеделник, 10 Август 2020 21:40

Ден 33: Протестиращи струпаха книги пред МС, блокираха и бул. "Дондуков"

В 33-ия пореден ден на антиправителствени протести на столичния площад "Независимост" се събраха стотици граждани с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Блокиран е бул. "Дондуков" и протестиращите заявяват намерението си тази блокада да остане за постоянно, предаде БНР.

В "триъгълника на властта" е спокойно. От сутринта там вече са разположени и палатките на протестиращите майки от "Системата ни убива", които бяха пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", но решиха да преместят лагера си "в знак на добра воля" и да се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет. 

Протестиращите посочиха, че са очаквали днес премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, но той не отговори на това очакване, а заяви, че той пък иска оставката на президента Румен Радев. Те определиха това като провокация.

В пространството пред президентството е разпънат транспарант с надпис "Съединението прави силата", като чрез него демонстриращите срещу властта призовават желаещите да станат координатори на протеста да потърсят информация във фейсбук групата. 

Пред сградата на Министерския съвет протестиращите струпаха книги, предназначени за премиера Борисов.

Ето какво коментираха пред БНР недоволни от властта хора, отишли на протеста:

"Склонни сме според неговите мнения, които се променят всеки един миг, и ние да променяме нашите решения. Това означава да действаме спрямо неговите решения и неговите резултати и ние по същия начин да имаме контрадействие".

"Блокадите не ми пречат. Почти не идвам тук, но подкрепям протестиращите".

"Също ги подкрепям".

"Явно е доста нахален господин Борисов".

"Бойко Борисов с това безочие... Какво повече трябва да стане, за да си даде оставката".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Август 2020 21:40
  DW: Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

  Ако ЕС не приеме ефективен механизъм за гарантиране на върховенството на закона, това би било равносилно на шамар в лицето на протестиращите в България. Тогава те биха загубили вярата си в ЕС, пише Марина Щраус за „Дойче Веле“

   

 • Понеделник, 10 Август 2020 21:40
  84-ти ден на антиправителствени протести

  Исканията остават непроменени – оставка на правителството, начело с премиера Бойко Борисов, и на главния прокурор Иван Гешев

 • Понеделник, 10 Август 2020 21:40
  Евродокладът: Българите протестират заради корупцията

  Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това пише Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм, предаде bTV.

  „Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК.

  Споменат е "Апартамент гейт" и становището на КПКОНПИ, че замесените в имотния скандал не са в ситуация на конфликт на интереси.

  Отбелязва се още, че, въпреки наличието на правна рамка за конфликта на интереси, все още има опасения по отношение на лобирането, което на практика е нерегулирано.

Оставете коментар