Четвъртък, 16 Юли 2020

Четвъртък, 05 Май 2016 16:09

Борисов подкрепя изборните права на българите в чужбина

Премиерът предложил да има "мобилни консулства"

Българи, живеещи във Великобритания, Франция и Австралия, бяха доведени при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет от омбудсмана Мая Манолова, която е убедена, че техните изборни права са нарушени. На самата среща са присъствали шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и министърът на външните работи Даниел Митов, съобщава "Медиапул".

 Борисов обяснил сложната политическа ситуация; предупредил, че едни предсрочни избори заплашват стабилността; обвинил ДСБ за оттеглената подкрепа от управлението и декларирал, че харесва старите изборни правила и опциите, които те дават за гласуване в чужбина. В крайна сметка той е пратил българите, живеещи в чужбина, да се "разберат" с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

 "Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани извън страната да имат равни избирателни права с тези в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив", сподели пред БНР Стефан Манов, който живее във Франция и е член на обществения съвет към ЦИК.

Никола Пенев, живеещ в Лондон, обаче е останал с по-различни впечатления. "Премиерът декларира, че подкрепя исканията ни, но предложението му е да стигнем до разбирателство със Симеонов. От думите на министър-председателя се разбра, че ако изборните ни права бутнат правителството, опасността от хаос в държавата е прекалено голяма", коментира той пред "Медиапул".

По думите на Мая Манолова, която пое ролята на посредник в този спор, Борисов е проявил разбиране към исканията на сънародниците в чужбина: "Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ, за това, че исканията на българите в чужбина са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция, поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на Патриотичния фронт и ако се наложиq колкото трябват срещи с други партии, които подкрепят този кабинет."

Манолова обясни, че правно -технически и законодателно възможностите в момента са две: да има президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени, или да има законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на текстове, които ограничават правата на българите в чужбина. "Независимо кой от двата варианта бъде използван, ключът към благополучното разрешаване на този казус е във волята на партиите, които подкрепят правителството и които представляват управляващото мнозинство. ГЕРБ са "за", остава Патриотичният фронт да каже "да", заяви омбудсманът. Както е известно, преди броени дни Валери Симеонов нарече "безродници" сънародниците ни зад граница и им нареди: "Не ни се мотайте в краката".

На срещата станало ясно, че, ако не бъдат променени изборните правила и ПФ не отстъпят, външният министър Даниел Митов бил натоварен да мисли как да "лавира между текстовете", така че да улесни гласуването зад граница. Премиерът дори предложил създаването на "мобилни консулства" в градовете, където такива липсват, но впоследствие разбрал, че това няма как да се случи.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар