Четвъртък, 09 Юли 2020

Петък, 06 Май 2016 07:31

Честит Гергьовден!

Патриарх Неофит ще отслужи празничния водосвет пред Паметника на Незнайния воин

Герьовден е един от най-почитаните празници в България. 6 май е обявен за официален празник и ден на армията през 1880 г.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще отслужи празничния водосвет пред Паметника на незнайния воин и ще благослови българските държавници и военни по случай празника. В съслужението ще вземат участие и Софийският викарий Браницки епископ Григорий и столично свещенство. Литургията в храма "Св. Александър Невски" ще започне в 10 ч.

Самият парад ще бъде повече от впечатляващ! За пръв път на Гергьовденския парад ще участва вертолет "Пантер", бронираната машина Командос Елект, както и ракетният комплекс "Точка". Участниците ща са 1320, разделени на 9 блока. Всички въоръжени сили на страната ще бъдат представени. Ще има десет типа техника. Авиационната техника ще е представена от 12 самолета и вертолета. Не по-малко интересен ще бъде сухопътният ешалон. Ще участват 35 единици техника. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар