Сряда, 22 Май 2019
Вторник, 12 Юни 2018 12:06

Ципрас и Заев се спряха на името "Северна Македония"

Република Северна Македония е името, за което се договориха двамата премиери, а договорът между двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас ще подпишат през уикенда, вероятно в събота в Преспа, на гръцка територия, съобщиха гръцките медии, цитирани от БГНЕС.

Все пак всичко ще стане по-ясно след днешния телефонен разговор между двамата министър-председатели, който гръцките медии коментират като изключително важни.

Медиите написаха: „Днес скопският проблем приключи“, „Северна Македония е договореното име“.

Според кореспондента на МИА в Атина, след като бъде договорено окончателно споразумението, гръцкият министър-председател се очаква да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии. По отношение на подписването на договора, поради препълнената програма на двамата премиери и депутатите през следващите дни, медиите в Гърция коментират, че по време на уикенда, вероятно в събота, би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа, на територията на Гърция и да официализират това, което днес ще договорят по телефона.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Юни 2018 12:06
  Влиза в сила намаленият ДДС върху храни и енергоносители в Гърция

  То пада от 24 на 13% за 56 категории основни храни и от 13 на 6% върху тока, природния газ и отоплението

 • Вторник, 12 Юни 2018 12:06
  Стево Пендаровски официално е президент на Северна Македония

  Президентът Румен Радев ще присъства в неделя на официалната церемония по встъпването в длъжност

 • Вторник, 12 Юни 2018 12:06
  БСП внесе в ЦИК сигнал за нарушенията от страна на премиера Бойко Борисов

  От левицата призоваха ЦИК да спазват закона и да дадат указания на Борисов да освободи един от двата поста по време на предизборната кампания.

   

  "Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции. Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията". Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Георги Свиленски пред медиите при внасянето на жалбата в ЦИК. 

  Той призова ЦИК да спазва закона и да загърби партийните си пристрастия. "В закона ясно е записано какви функции не може да изпълнява  министър-председателят", подчерта той.

  Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков обясни, че е видно от съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ, че Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб.

Оставете коментар