Неделя, 17 Февруари 2019
Вторник, 10 Юли 2018 07:22

Проверяват депутати и министри с тест за почтеност

Депутати и министри може да бъдат проверявани дали са почтени. Ще бъдат разработени и въведени системи за проверка почтеността на лица, заемащи висши държавни длъжности. Това се предвижда в тригодишния план за действие за изпълнението на Национална програма за развитие: България 2020.

Предвижда се да се разработят тестове за проверка, които ще са част от мерки, чиято цел е ефективно противодействие срещу корупцията, съобщава "Труд". Работата по разработване на системите за проверка на почтеността ще започне през октомври.

Идеята е година след това тя да започне да се прилага. Ще се разработят стандарти за почтеност на три категории служители - висши държавни служители, служители с ръководни функции и служители с експертни функции.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Юли 2018 07:22
  Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

  Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

  Мотивите на Нинова:

  Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

  Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

 • Вторник, 10 Юли 2018 07:22
  Готвят ли ГЕРБ и ДПС служебна победа на изборите с нощните поправки в Изборния кодекс? Правната комисия обезсмисли преференциите на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници

  Промяната в Изборния кодекс беше приета окончателно от правната комисия през нощта и днес ще бъде гласувана от Народното събрание.

  Преференциалното гласуване отпада, остават мъртвите души в избирателните списъци, няма да има избор на нова ЦИК, отпада машинното гласуване, отменено е дистанционно гласуване, решенията в РИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3 както беше досега. Това са част от скандалните промени в Изборния кодекс, гласувани от ГЕРБ и ДПС в правната комисия, чието заседание продължи близо 9 часа и приключи тази нощ.

  Според приетите текстове кандидат от листата може да измести друг, само ако събере толкова преференции, колкото са необходими за влизането на един депутат, евродепутат или съветник. Така за пренареждане на листата ще са необходими поне 100 000 гласа.

  Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля". БСП гласуваха "против".

  Днешните дебати в пленарна зала за гласуването на Изборния кодекс предизвикаха скандал между управляващи и опозиция. Депутатите от БСП обвиниха ГЕРБ, че Изборният кодекс се предлага на тъмно.

 • Вторник, 10 Юли 2018 07:22
  Депутатите от БСП плащат гаранцията на Елена Йончева

  Мярката на съда ѝ е беше наложена заради обвинение в пране на пари

Оставете коментар