Петък, 22 Март 2019
Понеделник, 30 Юли 2018 05:29

Чобанов бесен на културния министър: Г-н Банов, ще доживеят ли знакови обекти в столицата хората ви да си свършат работата?

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изригна срещу Министерството на културата. Във фейсбука си той директно обвини Боил Банов и хората му в бездействие и политика, заради която се случват умишлени палежи на културни обекти. Повод за гнева му е последният пожар в столицата, при който горяха бившите царски конюшни.

"Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни? За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености. Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения", попита реторично Чобанов.

"Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?", се казва още в поста на Чобанов. 

"Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни", който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл", пише за.-кметът на Йорданка Фандъкова. 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Юли 2018 05:29
  Сигнал за бомба евакуира Централна гара и Автогарата

  Сигнал за бомба евакуира пристигащи и заминаващи на Централна гара и Автогара.

  Всички пътници са помолени да излязат от превозните средства и да вземат багажа си със себе си.

  Малко след 19.10 часа приключи проверката и пътниците бяха допуснати до секторите на централна автогара. Работата на централната жп гара и автобусната гара в София е възстановена.

  Възстановена е и работата на железопътната гара. Няма закъсняващи влакове.

 • Понеделник, 30 Юли 2018 05:29
  Махат „перките“ от "Граф Игнатиев" заради зачестилите инциденти

  Това обаче ще стане, когато се проучат всички възможности за смяната им, уточни Фандъкова

 • Понеделник, 30 Юли 2018 05:29
  Още един пострадал на "Граф Игнатиев"

  Само за седмица втори човек пострада от ограничителите на столичната улица, чийто ремонт продължава

Оставете коментар