Понеделник, 17 Декември 2018
Сряда, 10 Октомври 2018 14:29

Ценко Чоков със запорирано имущество за 3,2 милиона лева

Съдът запорира имущество на Ценко Чоков в размер на 3.2 млн. лв. Това се случва по искане на Антикорупционната комисия във връзка с обвинението на бившия кмет на Галиче в лихварство.

Решението важи и за синовете му Спас и Мартин, както и за съпругата му Цветелина Нелова. Общо 153 имота на семейството са под запор, каза пред журналисти председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„Сумата на запорираното имущество е 3.2 млн. лева. 153 имота общо са запорирани – на Чоков, на неговата съпруга, на синовете им. Освен земеделски имоти, има апартамент в София, автомобили на него и на синовете му”, каза Георгиев. Той посочи, че с произнасяне на съда са наложени обезпечителни мерки и цялото установено имущество е запорирано.

Чоков е получил и акт от НАП и е глобен със 780 хил. лв. за неплатени данъци.

Наследниците на бившия кмет на Галиче имат срок от седмица, за да обжалват запорите в съда.

Припомняме, че в края на септември Апелативният специализиран съд уважи молбата на Чоков и го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние и предстояща операция. Съдът обаче го задължи да остане в София, а не в родното си с. Галиче, за да не може да влияе и да оказва принуда върху свидетели по делото срещу организираната от него престъпна група, занимавала се с лихварство, отвличания, побои и палежи.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 10 Октомври 2018 14:29
  В антикорупционната комисия наказват за статуси във Фейсбук

  Съдът обаче приема, че коментарите изразяват лично мнение, базирано на факти, които са публично известни

 • Сряда, 10 Октомври 2018 14:29
  Крум Зарков: Щяхме да питаме Цачева - защо Чоков има телефон в затвора, но основните компетентни хора вече са чистачките

  "Щяхме да питаме правосъдния министър защо Ценко Чоков има телефон в затвора, но основните компетентни хора вече са чистачките". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в декларация от името на група, предаде „Фокус“.

  „Вече близо 30 години в България редовно се провеждат избори. Вече трето десетилетия процъфтяват порочните практики за купен и корпоративен вот. Професионални изборджии просят с гласове. Кметове и областни управители се ангажират с конкретни резултати, работодатели провеждат изборни оперативки и профилактики на своите работници. Това вече на никой не прави впечатление“, каза заместник-председателят на ПГ на БСП.

  По думите му има наложена терминология, че избори не се печелят, а се бие. „Това има конкретни измерения“, каза той. Според него, изборният процес е делегитимиран, резултатите изкривени, а гражданите отчуждени от политическия живот на страната и по-малко от тях намират смисъл да гласуват. По думите му изборите в Беден и Галиче са пример за това. „Последното се превърна в символ. Тежкият златен ланец и победоносно вдигнатата чаша с уиски са регалиите на местната власт в Галиче. Това е така от години и ще продължи да бъде така. Бившият кмет, осъден на четири години и половина затвор за отвличане, побой и грабежи Ценко Чоков активно участва и допринесе за избора на кандидата на ГЕРБ, негов личен приятел и близък съратник. Представители сме телефонните номера, от които въпросният Ценко Чоков се е обаждал на хора в изборния ден и непосредствен опреди него“, каза Зарков.

  Той заяви, че БСП няма да се примири с това и посочи, че парламентарната група ще настоява за изслушване на министъра на вътрешните работи за действията на полицията на частичния вот. „На тези, които решат да не си мълчат гарантираме своята подкрепа“, каза Зарков. Той подчерат, че БСП ще застане като един зад тях.

 • Сряда, 10 Октомври 2018 14:29
  БСП внася в прокуратурата 7 сигнала за злоупотреби на изборите

  „БСП внася в прокуратурата 7 сигнала за нарушения по време на изборите в Беден и Галиче, тъй като бяхме обвинени в липса на конкретност в изказванията си. Три от тях са за село Беден, четири - за Галиче". Това каза зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев пред журналисти. 

  Единият от сигналите е срещу работодател, който упражнява натиск върху служителите си, за да гласуват за ГЕРБ, обясни Добрев. Изборна секция в Беден е отворила 30 минути преди старта на изборния ден, за да се гласува в нея, което също е нарушение. Добрев припомни, че разликата между ГЕРБ и БСП в селото е 9 гласа, с 10 невалидни бюлетини.

  „Васяме и сигнал, в който искаме да се провери- дали бившият кмет на Галиче от ГЕРБ - Ценко Чоков, който е в затвора за изнудване, отвличане и побой, е участвал в изборния процес, звънял ли е от два различни номера в изборния ден и преди него”, каза още Добрев.

  Зам.-председателят на левицата обяви, че вторият сигнал за Галиче е срещу собственика или шофьора на автомобил с плевенска регистрация, който се е опитал да блъсне застъпник на БСП. „Същият автомобил е свалил хора, които са влезли през задната врата на секцията, в която се гласува. За охраната на училищата в изборния ден отговаря полицията, надявам се, да не се окаже, че задният вход е отворен от полицаи. За тази цел искаме записа от камерата, за да видим, кой е отворил вратата, колко души са влезли и са гласували”, заяви Кирил Добрев.

  Зам.- председателят на БСП каза още, че последният сигнал е за надписани хора в избирателните списъци. „Има ли на ул. „Бенковска” №16 – адресът на селския лидер на ГЕРБ Васко Янков, хора, които са добавяни в избирателния списък? Регистрирани ли са всички служители на общинския лидер на ГЕРБ Бяла Слатина от кабелната му телевизия на ул. „Иван Вазов” №18 в Галиче? Има ли регистрирани хора в сградата на училище „Пенчо Славейков” и колко души са регистрирани, в полуразрушена сграда, без ток и вода, на ул.”Бенковска” в селото?”, попита Кирил Добрев.

  Той припомни думите на Цветан Цветанов за края на модела „Галиче” и показа снимки на новия кмет на селото от ГЕРБ в компанията на Ценко Чоков.

Оставете коментар