Сряда, 14 Ноември 2018
Сряда, 07 Ноември 2018 12:21

Стратегическият инвеститор за „Белене” ще бъде избран до една година

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ “Белене” е готова. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет, където представи детайлите по процедурата.

Тя ще е от 9 етапа и инвеститорът ще бъде избран до една година след процедурата.

Теменужка Петкова припомни, че проектът “Белене” ще бъде изпълнен изцяло на пазарен принцип без държавна гаранция, като се дава възможност на потенциални акционери да придобиват миноритарен дял. Теменужка обясни, че през европейски и български медии, ще бъде отправена покана към инвеститори, проявяващи интерес към изграждането на атомната електроцентрала. 

Етапите включват заявление от страна на заинтересованите, разглеждането им и изготвяне на списък с кандидатите до които ще бъде изпратена обвързваща оферта.

След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта.

След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори.

“След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни Петкова.

Енергийният министър уточни, че ако работата по всички етапи върви нормално е възможно след 1 година да има структурирана компания, която да търси проектно финансиране за реализацията на АЕЦ "Белене". Петкова ще запознае подробно и парламента с изработената процедура, където подробно ще бъде обсъждана.

Напомняме, че по време на провелото се в Москва в края на миналия месец заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене”.

Енергийният министър Теменужка Петкова на среща с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов информира за приетото през месец юни решение на Народното събрание, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

По-рано и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също потвърдиха инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". 

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" би струвал между 8 и 10.5 млрд. евро, според доклада за проекта, изготвен от учени от БАН и енергийни експерти.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 12:21
  Нов шпионски скандал: 20 г. полковник от Бундесхер-а е работил за Русия

  Външното министерство на Австрия привика руските дипломати

  Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, съобщава водещият виенски ежедневник Die Presse.

  Очаква се по-късно през деня канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата.

  Съгласно наличната към момента информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“.

  Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи.

  Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.

  От Die Presse поясняват, че за шпионската дейност на бившия полковник Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция. Не се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна.

  След разгласяването на новината, Министерството на външните работи на Австрия е привика дипломати от посолството на Руската федерация в страната във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера.

  Съответната информация потвърди канцлерът Себастиан Курц, съобщава ТАСС. По-рано през деня бе съобщено за разкриването на афера със шпионаж в австрийската армия - 70-годишен полковник в оставка е събирал и предавал информация на Москва в продължение на повече от две десетилетия, за което е получил сума в размер на 300 хил. евро

  По информация на ТАСС министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради шпионския скандал в Бундесхера.

  Резултат с изображение за Карин Кнайсл и путин

  На 23 август 2018 г. беше сватбата на министъра на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, на която тя танцува със специалния си гост - президентът на Русия Владимир Путин. Как шпионският скандал и отменената й визита ще се отразят на отношенията им?

   

 • Сряда, 07 Ноември 2018 12:21
  Порошенко и Вартоломей подписаха споразумение за създаването на украинска църква

  Според Руската православна църква този договор още не означава автокефална църква в Украйна.

  Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаването на украинска църква на церемония в резиденцията на патриарха в Истанбул, съобщи ТАСС.

  "Днес е исторически ден. Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", заяви след подписването Порошенко.

  По думите на украинския президент, "процесът приключва, създадени са всички условия за подготовка за Вселенски събор, за да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква".

  Патриарх Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия "ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години".

  С това се поставя началото на подготовка за признаване на независима Украинска православна църква. Преди това трябва двете православни църкви в Украйна да се съберат на общ събор и да намерят начин да се обединят.

  Напомняме, че темата за каноничността на украинската православна църква доведе до сериозно напрежение в православния свят. Руската православна църква реши да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия, след като Светият синод на Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се две украински православни църкви. И да отмени върховенството на Московската патриаршия над Киевската митрополия.

  Веднага след подписването в Истанбул, Владимир Легойда - завеждащ синодалния отдел за връзки с обществеността на РПЦ, заяви: „Документът, който подписаха в събота константинополският патриарх Вартоломей и президентът на Украйна Петро Порошенко, не означава създаване на автокефална църква в Украйна. Всички тези "конкордати" (конкордат - договор между Римския папа с която и да е държава) на украинските власти с Константинопол нищо не променят за милионите вярващи в Украйна.”

  Русия настоя да получи подкрепа от другите поместни православни църкви и призова да се разкритикуват официално действията на Константинополския патриарх. Иска се и свикване на всеправославен събор по темата. Зад позицията на Русия застанаха православните църкви на Чехия, Словакия, Сърбия и Антиохийската патриаршия (православните църкви от Близкия Изток). Българската православна църква засега пази дистанция и няма решение.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 12:21
  Русофобията, пещерният национализъм и намесата в църковния живот могат да доведат до сериозни последствия

  Виждаме какви усилия се предприемат днес, за да се преформатира света, да се разрушат цивилизационните ценности и тези културно-исторически пространства, които са се формирали с векове.

  Целта е да бъдат създадени различен вид безлични протекторати, защото разделените народи, лишени от национална памет и сведени до нивото на васали, са по-лесни и по-удобни за управление и използване като разменна монета за свои интереси.

  При това се използва пещерен национализъм и русофобия, осъществява се груба и безпардонна намеса в църковния живот. Подобна политика е опасна и може да доведе до сериозни последствия.

  Днес разбирането за сложността на развитието и цивилизациите служи за фундаментална основа на многополюсния свят, за отстояване на принципите на международното право. И тежестта и влиянието на полюсите в бъдещото развитие, разбира се, ще се определя от тяхната икономическа, научна, културна, духовна и човешка основа и потенциал. 

  Затова са важни усилията, призвани да обединяват хората, да консолидират работата на гражданското общество и държавата, както и това, което нашите предци са наричали колективен разум, колективен опит.

  (из речта на руския президент Владимир Путин пред Всемирния руски народен събор)

Оставете коментар