Сряда, 14 Ноември 2018
Четвъртък, 08 Ноември 2018 13:18

Ръководството на БДЖ подаде оставка по настояване на транспортния министър

Цялото ръководство на БДЖ е подало оставка късно снощи. Това е станало по настояване на министъра на транспорта Росен Желязков.

Молби за освобождаване са подали изпълнителният директор Владимир Владимиров, финансовият директор Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта.

Оставките са подадени след снощното късно заседание на борда на директорите, а днес са внесени в деловодството на Министерството на транспорта.

Ден по-рано транспортният министър разпореди пълен одит на холдинга заради тежкото му финансово състояние. Тази година държавата се намесва два пъти с обща помощ от 134 млн. лв., за да може БДЖ да се разплати с кредиторите си при условия на запорирани сметки.

В момента БДЖ е в изключително тежко състояние. Липсва технически изправен подвижен състав. Локомотивите и вагоните поставят под риск както здравето и живота на пътниците, така и на обслужващия персонал.

В публичното пространство вече се спряга и новият шеф – баща на депутат от ГЕРБ. Това инж. Продан Проданов – директор на „Товарни превози” - Пловдив. 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 13:18
  Транспортният министър призна за разрухата на БДЖ, решава за оставките на ръководството след одита

  В момента "БДЖ - Пътнически превози" разполага с 289 локомотивни мотрисни влакове, от тях 95 са изведени в изолация, а 42 в момента са в ремонт. 30 електрически мотрисни влакове са в експлоатация, а 414 пътнически вагона от общо 726 са извън експлоатация.

  В БДЖ не достигат пътнически влакове, бавят се ремонти, няма система за контрол и планиране на паричните средства. За тежкото състояние на холдинга призна министър Росен Желязков. Той говори пред транспортната комисия в парламента днес и даде подробности около състоянието на железниците.

  Припомняме, че миналата седмица по настояване на Желязков оставка подаде ръководството на БДЖ. Причината - скрили от министъра за окаяното състояние на холдинга.

  Желязков потвърди, че има проблеми с изпълнение на разписанията на влаковете поради недостиг на изправни локомотиви, мотриси и вагони за обслужване на влаковете по действащия график. Намекна, че е възможно намаляване броя на влаковете с цел да има равновесие между разписанието и наличната техника.

  В момента "БДЖ - Пътнически превози" разполага с 289 локомотивни мотрисни влакове, от тях 95 са изведени в изолация, а 42 в момента са в ремонт. 30 електрически мотрисни влакове са в експлоатация, а 414 пътнически вагона от общо 726 са извън експлоатация. 

  Налице е забавяне на провеждане на обществени поръчки, свързани с осигуряване на ремонтната дейност на дружеството. Има нарушения по контрола на ремонтите. Не съществува система за планиране на ресурсите, са част от заключенията на Росен Желязков. 

  Въпреки подадените оставки от тримата членове на Борда за управление на БДЖ, те продължават да изпълняват функциите си на управляващи мениджъри и носят пълна отговорност за действията си, каза транспортният министър пред ресорната комисия и увери, че появилите се имена на нови шефове в БДЖ до приключване на проверките, са спекулации.

  Министър Росен Желязков още не е взел окончателно решение дали да приеме оставките на тримата шефове на Съвета на директорите в БДЖ. Той ще реши след като приключи одитът в железниците, който се извършва по негово нареждане.

  Предстои да бъде направен анализ, който да покаже дали е необходимо да се запази настоящата структура на "БДЖ Холдинг" с дъщерни дружества. От случващото се в БДЖ, министърът е убеден, че е необходимо смяна на сегашния модел на управление от междинна структура – холдинг. Според него по-добре би било министерството директно да управлява двете оперативни дружества – "БДЖ - Пътнически превози" и "БДЖ - Товарни превози". По отношение на упражняването на контрол върху БДЖ държавата трябва да има пряко участие, коментира още Росен Желязков.

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 13:18
  Марешки си дава имунитета, но продължава да иска оставките на Симеонов и Каракачанов

   „Воля” ще продължи да крепи кворума

  Председателят на ПГ на „Воля” и шеф на партията Веселин Марешки е подал заявление за отказ от имунитета си като народен представител. Същото е направила и зам.-председателят на парламентарната група, Кръстина Таскова. Това съобщиха днес двамата на брифинг в Народното събрание.

  Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска техния имунитет заради повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а, ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване).

  По време на брифинга Марешки размахваше голям пластмасов кокал, приготвен специално, за да онагледи коалиционните партньори на ГЕРБ – ВМРО и НФСБ. Той призова за оставките на двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. "Това ли правят - да гризкат кокала на властта и да не оставят нищо за българския народ", каза Марешки, размахвайки кокала пред журналистите.

  Депутатите от „Воля” няма да напуснат пленарната зала, но ще продължават да настояват за оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съобщи още Марешки.

  Той заяви, че напускането на парламента и неявяването на работа е абдикация от отговорност и няма „да напълни джоба на българите. „Воля” не е била и никога няма да бъде политически рекетьор”, каза Марешки, с което гарантира кворума на управляващите.

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 13:18
  Бивш министър: Шефовете на БДЖ са излъгали за реалното състояние в холдинга

  След одита в БДЖ ще излязат интересни неща, прогнозира Петър Мутафчиев.

  Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за реалното състояние на железницата. Странен е подходът на Министерството, че ще изчака цяла седмица, за да приеме оставките им. Това каза Петър Мутафчиев - председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта, пред БНР.

  Вчера изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, главният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на Съвета на директорите - Велик Занчев подадоха оставка. В началото на месеца пък транспортният министър Росен Желязков назначи пълен одит на Държавните железници. Причината са съмнения за злоупотреби на най-високо ръководно ниво.

  От изявлението на транспортния министър стана ясно, че има сериозно недоверие към ръководството на БДЖ, подчерта Петър Мутафчиев. Той припомни, че седмица преди оставките от ръководството на дружеството са декларирали пред министъра, че БДЖ е в стабилно състояние, няма проблем с осигуряването на обществената поръчка за пътническите превози, а също и че стабилността на финансовото състояние на дружеството е много добро.

  Седмица след това идват всички тези проблеми, подчерта експертът.

  Според Мутафчиев ръководството на БДЖ не е имало ясна стратегическа цел за развитието на железницата. През годините предприятието свиваше дейност и правеше компромиси с ремонтите, добави той. Според него е напълно наложително да се завиши контролът в тази посока.

  По думите на експерта след вътрешния одита, назначен от министъра на транспорта, ще излязат интересни неща, ако се покаже реалното състояние на БДЖ. Той подчерта обаче, че не се коментират важните въпроси, като например какво се случва с "Товарни превози".

  Петър Мутафчиев смята, че трябва да се промени подходът към подбора на хората, които ще управляват железниците: 

  "Време е да се наложат основните правила на корпоративното управление в държавните предприятия и най-вече в железопътното. Време е да сложим ред и правила. Важно е как ще подбереш хората. Важно е да изчезне максимално политическият елемент. Трябва да има ясни ангажименти за това в средносрочен план какво възнамеряват да постигнат, колко ще увеличат приходите, по какъв начин ще подходят, какви инвестиции ще се направят, какви гаранция. От другата страна е държавата и нейната регулаторна функция", допълни той.

Оставете коментар