Сряда, 14 Ноември 2018
Петък, 09 Ноември 2018 08:02

БСП не подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН

Лидерът на социалистите проведе работна среща с посланика на Австрия

Председателят на БСП Корнелия Нинова проведе работна среща с Н.Пр. Андреа Вике – извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в централата на партията на ул. „Позитано” 20. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Австрия е председател на Съвета на ЕС в момента и по време на разговора бяха дискутирани теми от европейския дневен ред, сред които миграция, сигурността на външните граници на съюза и предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г.

Лидерът на социалистите поздрави Австрия за успешното председателство на Съвета на ЕС и приемствеността от България на приоритет Западни Балкани.

В рамките на срещата бе обсъден и Глобалният пакт за миграция на ООН. Посланик Вике представи позицията на правителството на Австрия и причините, посочени от канцлера Себастиан Курц и вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрасе, Австрия да не го подпише.

Нинова изрази позиция, че наред с добрите решения на някои проблемни въпроси, Пактът съдържа неприемливи текстове и БСП не би подкрепила неговото приемане.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 09 Ноември 2018 08:02
  С атаките си неотроцкистите само укрепват позициите на Нинова

  Почти невъзможно е да се вдъхне живот на идеята за „другарство“ между леви глобалисти и леви консерватори.

  За съжаление, днес на мода са млади кариеристи, изповядващи левия либерализъм и скрити фенове на ЛГБТ, които отлично са усвоили морала на най-деградиралата част от комунистическа върхушка преди 1989 г.

  Автор: Боян Чуков

  Основният проблем на БСП е, че през последните 30-на години в социалистическата партия се оформиха различни идеологически течения, които по принцип много трудно могат да съжителстват заедно. Те са тотално антагонистични.

  Почти невъзможно е да се вдъхне живот на идеята за „другарство“ между леви глобалисти и леви консерватори. Конфликтът за назначаването на и.д. гл. редактор на в-к „Дума“ е само повод за избухване на поредния конфликт в БСП.

  В недрата на партията съществуват взаимно изключващи се позиции – например, по отношение на Истанбулската конвенция, чието неприемане е „червена линия“ за левия либерален глобализъм. Тази идеология се изповядва от неотроцкистите и неоконите в САЩ, които са привърженици на Хилари Клинтън. А те си отиват от властовата сцена в Америка. На власт е Доналд Тръмп, представител на десния консерватизъм.

  Атакуването на Корнелия Нинова от окопите на неотроцкизма, така както прави един самовлюбен и лично засегнат стар партиен аристократ (и другар на неотроцкиста Андрей Луканов), практически само укрепва нейните позиции като председател на НС. Изявените стари неотроцкисти в БСП имат и друга огромна слабост. Те виждат в партията една семейно-корпоративна политическа формация, в която ръководните постове и позиции задължително се предават по наследство.

  Една немалка част от ръководните кадри на БСП имат тежко неотроцкистко минало. Минало, което си отива от световната сцена. То противоречи на разбиранията и нагласите не само на твърдия и застарял електорат на социалистите, но и на много млади и грамотни в политически план социалисти, които категорично не споделят идеологията на левите глобалисти.

  През последните 10-на години именно на тези млади хора систематично и успешно им се блокира пътя за партийно и кадрово израстване. А тяхното привличане в ръководството на БСП е единствения начин да се повиши и без това силно измършавялото IQ на „Позитано“.

  За съжаление, днес на мода са млади кариеристи, изповядващи левия либерализъм и скрити фенове на ЛГБТ, които отлично са усвоили морала на най-деградиралата част от комунистическа върхушка преди 1989 г.

  Пролемът на Корнелия Нинова е, че под призива за „подмладяване на партията“ ръководството се обгради именно с такива кариеристи, изповядващи идеите на соросоидите, на неоконите в САЩ.

  За две години по този път в партийния официоз ускорено се стигна до статията „Смешен плач, наместо програма в БСП“. И конфликтът избухна! Но „взривът“ е само повод, а не причина.

  Стигна се до там, че при последното „освежаване“ на предизборния щаб на БСП в него намери място млада „надежда“ на БСП, която си е изкарвала хляба във фондацията на небезизвестния патологичен антикомунист и душманин на „Позитано 20“ Христо Иванов. Такива соросоидни „освежавания“ в БСП няма да спрат разлома в партията, те го задълбочават. По-лошо, това е пътят за тотално очуждаване на верния електорат на БСП от ръководството на партията.

  Не считам, че фракцията на „червените мобифони“ играе водеща и самостоятелна роля в социалистическата партия. Тази група не се интересува от идеология, а само от „невидимата ръка“ на пазара и конюнктурата, които имат потенциал да увеличат печалбите на техните лични фирми. БСП за тях е само инструмент. Просто бизнес, нищо повече.

  „Червените мобифони“, в зависимост от личната изгода, могат да бъдат както леви либерали, така и леви консерватори. Че даже и да търсят съюзници в „център дясно“, както съветва партийният официоз на БСП.

  Правилният път за излизане от кризата е Корнелия Нинова рязко да санира своето най-близко обкръжение с млади хора, но такива, които не са креатури на левия глобализъм, тоест хиларизъм.

  Ръководството на БСП в предишни години е било силно само тогава, когато е ползвало умело интелектуалните ресурси на партията.

  (анализът е публикуван във фейсбук профила на автора)

 • Петък, 09 Ноември 2018 08:02
  Цялата парламентарна група на БСП внесе в АПИ искане за ревизия на пътищата

  „Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група. Няма разлика от предишното искане по съдържание и това, което внасяме днес.”

  Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова преди депутатите от ПГ на левицата да внесат за втори път искането до Агенция "Пътна инфраструктура" за независима проверка на магистралите.

  На 6 ноември четирима депутати - Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски – внесоха искане независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. До това БСП да повтори искането си с подписите на всичките 79 депутати от парламентарната си група се стигна след като Камарата на строителите реагира абсолютно неадекватно, по думите на Нинова, заявявайки, че иска оставката на четиримата депутати, поставяйки срок до 18 ноември и заплашвайки, че ако това не се случи, ще блокират парламента и няма да ги допускат до работа.

  „Днес, с тези 79 подписа заставаме зад четиримата колеги цялата парламентарна група и отново искаме тази проверка. Ще доведем тези искания до край“, категорична е Корнелия Нинова.

 • Петък, 09 Ноември 2018 08:02
  Корнелия Нинова запраща Беновска там, където слънцето не огрява

  Илиана Беновска и Ива Николова „изядоха” по-голямата част от брифинга на Нинова от вторник с въпроси, с които вместо да злепоставят шефката на левицата, показаха своята неподготвеност. Така Нинова на няколко пъти трябваше да им обяснява „някои основополагащи работи в държавата”, като това чии решения изпълнява представителят ни в ООН или пък след чии решения се продава общински имот.

  Предлагаме на вниманието ви пълния текст от въпросите на двете устати журналистки и отговорите на Корнелия Нинова.

  8-ма минута от видеото - Илиана Беновска, по-известна като „журналистката с ябълките” (пълен текст, без редакторска намеса в словореда):

  „Почвам отзад напред – ако наистина БСП не е инициатор и двигател на тези протести (няма да ги изреждам тематично), защо не излезете с едно официално становище, което да разпространите не само чрез нас, а като документ от името на Изпълнителното бюро на БСП или от името на Националния съвет, че БСП не участва в протестите по пътищата срещу горивата, на майките и т.н.? И още повече, ей сега тука излезе в „Брейкинг нюз” чета една новина, че активисти на Перник БСП се готвят да блокират АМ „Струма” в час пик – знаете колко хора се връщат от София към Перник и обратно. Това е първият ми технически въпрос.

  Изяснете малко повече за Пакта за миграцията, каква е ролята на вашия кандидат и избран за президент Радев от миналата година, защото той не е гласуван тази година в Ню Йорк. Това, вярвам, че го знаете.

  И третият ми въпрос е, като говорите за проблемите в ГЕРБ, ще проанализирате ли „закрития” – подчертавам – пленум на 11.11. на БСП, от който ние – журналистите, бяхме игнорирани, за да разберем всъщност кой е победителят и каква беше оста на въртене – Вашата оставка, Вашата победа, или някакъв предпоставен смут от 50-те вътрешноопозиционери? Като подчертавах само, че е бил закрит пленумът, ще Ви напомня, че когато дойдохте на поста, казахте, че всичко при Вас ще бъде открито, в това число и пленумите. Благодаря.”

  10-та минута от видеото – Корнелия Нинова:

  Сигурно сте изпуснала, г-жо Беновска, но точно след този пленум и по решение на Националния съвет обявих пред вас (б.ред.: журналистите) нашата позиция за протестите. А тя е: БСП подкрепя справедливите протести на хората. И не само ги подкрепя, а преди те да избухнат, БСП предлагаше същите неща в парламента, под формата на закони и ще продължим да го правим. Това е официална позиция.

  (Беновска прекъсва и пита отново: Една бележка: аз питам не дали ги подкрепяте, а дали ги инициирате.)

  Нинова: Ето, отговарям Ви – не ги инициираме, но ги подкрепяме. И изразяваме политически същите неща, които говорят и те на протестите.

  Каква е позицията на президента Радев по който и да е въпрос, питайте него. За сегет път се опитвате да ме вкарате в такъв разговор какво е правил президентът, как и защо го е правил, но не е моя работа.

  Беновска: Само да попитам кой е подписал, проред Вас, този Пакт или той не се подписва.

  Нинова: Подписва се този Пакт.

  Въпрос: Кой го е подписал?

  Нинова: Ще видим кой ще го подпише от правителството. В Ню Йорк е (подписан) от постоянния представител на България Представителството ни в ООН, който действа по писмени указания от Външно министерство. И е получил писмени указания, че подкрепяме – България подкрепя – този Пакт.

  Така, това беше по въпроса за позицията на Радев – питайте него.

  А може би по-важно от това е как е гласувал един човек, подчинен на Външно министерство, е официалното изказване на външния министър за Пакта. Който каза – Екатерина Захариева каза след срещата в Словения: България подкрепя Пакта за миграция.

  Мисля, че след такова изказване – сега те помежду си да се оправят кой крив, кой прав. Външният ли министър изразява външната политика на България, премиерът ли, Цветанов ли – това си е тяхна работа. Но да внимават с националния интерес на страната.

  Сега – Пленумът бил закрит за журналисти. Г-жо Беновска и уважаеми колеги, колко пъти сте били поканени да присъствате на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на ДПС или на която и да е друга партия? Колко пъти? Вчера е имало Изпълнителна комисия на ГЕРБ. Бяхте ли там поканени? Присъствахте ли? Тъй като не следваме техния пример, вие бяхте тук, излязох и ви информирах за всичко преди Пленума. След това бяхте в тази зала – дойдох и ви информирах и след Пленума за всичко.

  Когато по същия начин постъпят другите партии – така прозрачно, така демократично и ви поканят официално на изпълнителните си органи – можете да кажете, че ние сме по-непрозрачни и недемократични. Но точно нас – които винаги го правим по този начин, и преди, и след Пленума ви информираме за нашите позиции и решения – да упреквате за липса на прозрачност, не е коректно.

  На Пленума не е ставало въпрос нито за оставки, нито за победи, нито за победени и т.н. Всички въпроси, които имахме да решаваме, ги решихме в разговор, с гласуване, демократично и вие сте известени за резултатите. Даже преди ние да ги обявим. Така че не виждам какво ви тревожи и за какво „затъмнение” говорите, за „закрит” пленум и т.н. Всичко беше пред очите ви, включително бяхте тук цял ден в сградата.

  (С това Корнелия Нинова изчерпа отговорите си към Илиана Беновска, докато микрофонът не се озова пред Ива Николова от ПИК – медията, известна с алергията си към президента Радев и БСП.)

  15-та минута от видеото – Ива Николова:

  Вие знаете ли, че кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, ако не се лъжа, е продал Банята на бизнесмена Темелков, който в момента е начело на протестите за горивата, вързани с вашата партия.

  Нинова: А кметът какво е направил?

  Ива Николова: Ами, продал му е Банята. Обвързани са. Местната баня. Това са далавери, с които се занимават всички.

  Нинова: Внимавайте с квалификациите за тези далавери, квалификациите ги дава съдът.

  Тук Ива Николова се извинява и продължава с втори въпрос: Имаше толкова остри изказвания на Пленума – срещу главния редактор на „Дума” Йордан Мичев и той с гласуване беше отстранен. Как така стана, че се промуши като заместник-главен редактор? Не знаете ли това? Как става това: хората не го искат за главен, той става зам.-главен? Сега ще трябва пленум и за заместник-главен да свикате...

  16-та минута от видеото – Нинова отговаря:

  Това ли са въпросите? Сега: да уточним някои основополагащи работи в държавата! Имоти от общини се продават с решение на Общинския съвет, общински съветници, а не на кмет. Не виждам каква е връзката между това, че някой си е купил имот в Гоце Делчев и протестира и зад него – видите ли стои кметът. Колко имоти са продадени в София и на кого? И ако измежду купилите имоти има някой, който е на протест, означава ли, че Фандъкова протестира срещу себе си? Странна ми е тая връзка, която я правите.

  (Тук Ива Николова се опитва да репликира, настоявайки, че кметът е от БСП.)

  Нинова: Говорим за принципни неща – щом един кмет продаде имот и този, който го е купил, е на протест, значи кметът е на протест – би трябвало да важи за кметовете от всички цветове.

  Що се отнася до заместник-главен редактор – едва ли някой в държавата се интересува от ситуацията в „Дума”, но да обясним пак за не знам кой път: Йордан Мичев е назначен за заместник-главен редактор и никога не е бил назначаван за главен редактор. Така че оставката му и отстраняването му от длъжността „Изпълняващ длъжността главен редактор” не означава, че сме го прехвърлили да стане заместник. Той от първия ден тук е заместник-главен редактор. Йордан Мичев има договор за зам.-главен на „Дума” и е временно изпълняващ длъжността главен. По същия начин, по който беше и Таня Джаджева.

  С това отговорите към втората устата журналистка приключиха. И така половината време от целия брифинг, отделено в отговори на въпроси на „остриетата на Борисов”, които на практика се оказаха абсолютно неподготвени с питанията си. Или, може би, не очакваха, че Корнелия Нинова ще им обяснява „някои основополагащи работи в държавата”.

Оставете коментар