Неделя, 19 Януари 2020
Понеделник, 26 Ноември 2018 09:16

Русия задържа трите кораба на Украйна, които провокираха с непозволено влизане в руски води

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно по искане на двете страни. ЕС и НАТО излязоха с декларации. Москва оценява действията на властите в Киев като "морски тероризъм"

 

Руски военни самолет Су-25 патрулират в района на Керченския пролив заради действия на украинските ВМС, които Москва оценява като провокация.

В неделя сутринта три украински съда: два бронирани катера с артилерийско въоръжение "Бердянск" и "Никопол" и буксирът "Яни Капу" нарушиха държавната граница на Русия и поеха курс към Керченския пролив. След това Украйна обвини Русия, че е таранирала влекач и от това бил повреден главния двигател на кораба, както и корабната обшивка.

ВИДЕО от морската гонка

И трите плавателни съда на ВМС на Украйна, са задържани в Черно море. За тяхното принудително спиране е използвано оръжие, съобщиха от пресцентъра на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Според съобщението на руските власти те са извършили пореден опит за незаконни действия в пределите на териториалното море на Руската федерация, не са реагирали на предупрежденията за незабавно спиране и са извършили опасни маневри.

На трима ранени украински военнослужещи е оказана медицинска помощ, за нито един от тях няма опасност за живота.

От Федералната служба за сигурност на Русия твърдят, че на украинците им е пределено ясен редът за преминаване на военни кораби през териториалното море на Русия и през Керченския проток.

На помощ на украинските съдове в Азовско море са били изпратени други военни кораби, но скоро са получили нареждане да се върнат в Бердянск.

ФСБ подчертава, че "киевските ръководители, предприемащи подобни опасни и безотговорни решения, би трябвало да помислят за последствията от действията си". От руска страна обещават да оповестят публично доказателства за подготовката и провеждането от Киев на провокационните действия на ВМС на Украйна.

В коментар за „Комсомолская правда” специалният военен кореспондент Александър Коц пише, че не е шега да се движиш по крайбрежието на враг, пълен с най-модерните оръжейни системи и да си мислиш, че може да пропълзиш под Кримския мост под звуците на украинския химн, "докато в Киев (и не само) злорадо са потривали ръце. Екипажите на украинските кораби не са знаели, че техният върховен главнокомандващ се кани цинично да ги използва заради вътрешно- и външнополитическа изгода”. Александър Коц съобщава дори за изпреварващи събитията информации на фейсбук страницата на Украинските военноморски сили, предавала онлайн похода на корабите си и добавя: „Знаете ли какво само липсваше в тях? Целите на похода. Никой в Киев не се и опита даже да обясни защо корабната група (както гордо е била наречена тази експедиция) се е отправила в Азовско море.”

Снимка на Александр Гамов.

В същото време Военният комитет при украинския президент Порошенко нареди на Съвета за национална сигурност да обсъди въвеждане на военно положение в страната заради ситуацията в Азовско море. Военният комитет разглежда събитията в Азовско море като "акт на военна агресия". Към момента в Украйна има пълна бойна готовност.

"Военно положение се въвежда, когато се налага страната да повиши своите защитни способности. Особено в условията на засилваща се агресия и потъпкване на международното право от страна на Руската федерация. Но военното положение не означава, че ще спрем да се борим за освобождаването на нашата територия с политически и дипломатически средства. Ще спазваме всички международни договори, включително Минското споразумение", е заявил украинският президент Петро Порошенко.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради военното напрежение между Украйна и Русия. Заседанието е поискано и от двете страни след инцидента в Керченския проток със задържането на три украински военни кораба. Москва настоява заседанието да започне в 16 часа по Гринуич.

С декларации  излязоха и от Европейския съюз, и от НАТО, като Москва и Киев бяха приканени да бъдат максимално сдържани в действията си

От декларацията на Мая Кочиянчич – говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, става ясно и че Брюксел, „очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток“. „Призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението:, подчерта и говорителят на НАТО Оана Лунджеску. В декларацията си от НАТО посочват и че „внимателно следят развоя на събитията“, както и призовават Москва „да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право“.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира инцидента по време на визитата си в Италия. Той посочи, че в Керченския проток не действа международното морско право, защото „той се явява руски”. Властите в Москва обещават да обнародват скоро неопровержими доказателства за провокация от страна на Киев и оценяват действията на Киев като "морски тероризъм".

 (по материали на РИАН, КП и ТАСС)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар