Понеделник, 13 Юли 2020

Сряда, 20 Март 2019 17:10

Новозеландският терорист и американските фашисти

Официално Тарант е смятан за терорист-единак, но в действителност е бил част от международна мрежа от „групи за омраза“, твърди Владимир Овчинский

Терористичният акт в Нова Зеландия съсредоточи в себе си плетеницата от противоречия в религиозен, национален, етнически и социален план от последните години.

Брентън Тарант, обвинен в нападение на джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, е действал сам, заяви полицията в момента. Останалите трима, задържани предишния ден по подозрение за участие в нападението, чиито жертви са 50 души, не са свързани с него.

Брентън Тарант, 28-годишен австралийски гражданин, се смята за расист. Малко преди нападението Тарант публикува манифеста „Голямата замяна“, в която развива идеята за „геноцида срещу белите“. В него се казва, че е замислил нападението още през 2017 г. по време на пътуване до Европа. До радикализацията на автора на документа, както самият той твърди, води наблюдението на събитията в Европа. Като пример той сочи нападението през април 2017 г. в Стокхолм, за което „Ислямска държава“ пое отговорност. Освен това авторът на манифеста пише за мигрантите във Франция.

Мрежата на „групите за ненавист“

Официално Тарант сега се смята за терорист-единак. В действителност, новозеландският стрелец е бил част от международна мрежа от „групи за омраза“. Това е дългогодишен международен термин в държавите и Европа. Подобно на нашите –„екстремистки групи“.

За справка комитетът на министрите на Съвета на Европа определя като "език на враждебност, омраза“ всички форми на изразяване, които включват разпространение, провокиране, насърчаване или оправдаване на расова омраза, ксенофобия, антисемитизъм или други форми на омраза, основани на нетърпимост, включително нетолерантност под формата на агресивен национализъм или етноцентризъм, дискриминация или враждебност към малцинства, мигранти и хора с имигрантски произход.

Основните групи и организации на „омразата“ са базирани на територията на САЩ, откъдето водят масова пропаганда на фашизма, национализма, геноцида, омразата към различни религиозни, етнически и социални групи.

Тук са безпристрастни статистически данни. През 1999 г. нвъв всички държави са разкрити 457 „групи за омраза“. Това са всички видове расисти, позорният Ку Клукс Клан, „караха“. През 2011 г. вече има 1018 групи. Това е разбираемо. Глобалната икономическа криза продължи. И за всички финансови отклонения по навик обвиняват евреите. От тук следва засилващият се антисемитизъм. Плюс това, Щатите бяха управлявани от първия черен президент Обама. Какво предизвика расистката ярост. До 2014 г. от тях остават 784. С нарастването на силата на Тръмп отново се наблюдава рязко увеличение. В началото на тази година вече им 1020 такива групи!

Борбата с мигрантите е един от крайъгълните камъни на неговите политики. Изграждането на голямата стена на границата с Мексико за защита на страната от притока на нелегални имигранти от Латинска Америка. Забраната за влизане в САЩ на граждани на редица мюсюлмански страни в началото на президентството му... Президентът открито се нарича националист. Наскоро той съобщи, че в САЩ има повече от 25 милиона нелегални имигранти. Цената на поддръжката им е десетки милиарди долари. Нелегалните стоят зад наркотичната мафия, нарастващата престъпност, откраднатите работни места, отнемани от законосъобразни граждани ... Политиката на Тръмп от този вид допринася за разрастването на омразата на местните хора към „външните лица“. Освен това, страхът от белите да не останат в малцинство.

През 1950 г. бялото население е 87% в страната и напълно определя жизнените ценности, културата, образованието и политическата активност на американците. Според официалните прогнози до 2050 г., а вероятно и по-рано, белите ще останат най-голямата етническа група (49%), но вече няма да бъдат мнозинство. На второ място ще бъдат латиноамериканците (27%). Те вече са пред черните. Всъщност САЩ ще се превърнат в малцинствена общност.

Често възниква въпросът: защо в една демократична страна, където вездесъщите ФБР и други специални служби държат всичко и всеки под контрол, властите няма да закрият тези „групи на омразата“?

Факт е, че първото изменение на Конституцията на САЩ гарантира свободата на словото, печата, религията, събранията. Следователно, щатските и правителствените структури не трябва да се намесват в дейността на религиозните, националните групи и движения. Но янките се съгласиха с правилата на играта: държавата „почита“ първата поправка и нейните функции за проследяване и предотвратяване на екстремизъм се извършват от така наречените „обществени“ организации. Освен това тези „социални активисти“ разполагат с бази данни за всички екстремистки организации, техните лидери, членове и планирани събития. Включват се високи технологии за мониторинг на всички групи с различни форми на екстремизъм: от мизантропични до клубове за защита на животните и екологията.

Най-известната сред тези „обществени организации“ е Юридическият център за Южната бедност. Под това скромно неутрално име има мощен разузнавателен център, към който са командировани настоящите служители на ФБР, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и редица други специални служби. През 2008 г., по покана на Държавния департамент на САЩ, като част от група руски специалисти, изучавах задграничен опит в справянето с радикализма и екстремистките идеологии. Беше в Южния център. Това е многоетажна сграда с бронирано стъкло, което може да издържи на експлозия на камион, пълен с динамит. Годишно се изразходват над един милион долара. Това не е случайно. Първото седалище на центъра през 1988 г. е изгорено от Ку Клукс Клан. Общо повече от три дузини екстремисти са осъдени за опит да разрушат или взривят сграда. В края на краищата, Центърът не само наблюдава екстремизма и престъпленията от омраза във всички щати. Той организира масови съдебни дела в съдилищата.

Центърът подготвя секретни материали за правителствени структури и специални служби, а също така публикува отворено списание - разузнавателния доклад, с тираж 300 000 (!) копия. То се разпространява безплатно сред държавни, правоприлагащи, обществени организации и дори в ООН.

В цялата тази история е важно това,че повече от хиляда „групи на омраза“ действат открито днес в Съединените щати. Наброяват от няколко до стотици членове. Сайтовете им широко популяризират техните екстремистки идеи. Милиони поддръжници вече стоят зад тях.

Кой е предшественикът на Тарант?

Сега Тарант често се нарича Брейвик-2. Сравнявайки се с норвежкия неонацист, който през 2011 г. уби 77 души, рани сто и половина. Брейвик също е терорист-единак. Казвам, че според неговия пример Тарант предварително е съставил и разпространил своя Манифест.

Всъщност, това е лъжлива следа. Някои анализатори се опитват да поставят обществеността по „руската следа“- Позовавайки се на надписите на неговите оръжия и пълнители.. Има събития от руско-турските войни. Битката на река Кагул през 1770 г., когато граф Петър Румянцев напълно разгромява войските на османския паша и получава титлата Задунавски. Написана е известната отбрана на Шипка от генерал Йосиф Гурко (1877-1878) и победите на адмирал Дмитрий Сенявин в морските битки през 1807 година.

Горепосоченият Южен център проведе оперативно разследване. Новозеландският стрелец е привлечен от идеите на неонацизма на сайтовете на американските съмишленици. Самият манифест на Тарант е изграден върху идеите на теоретика на белия национализъм Дейвид Лейн, казват експерти от центъра.

За справка: Дейвид Едън Лейн (1938-2007) е американски поддръжник на идеите за белия национализъм. Член на ККК. Той е починал в затвора , където излежава присъда за участие в убийства от омраза. Той е автор на популярния сред неонацистите лозунг „14/88“ и манифеста „88 заповеди“ - ръководство за осигуряване на установяването, опазването и защитата на бялото общество.

Думите номер 14 на пушката на новозеландския терорист се виждат два пъти, а числото 14 означава броя на думите в израза на Лейн: „Ние трябва да защитим самото съществуване на нашите хора и бъдещето на белите деца“. А 88 кодираният поздрав „Хейл Хитлер“. Буквата Хе осмата поред в латинската азбука.

Сценарият на терористичната атака и редица позиции на „манифеста“ на Тарант също са взети от друго място, но не от Брейвик, а от любимия му герой Дилън Руф. През юни 2015 г. 21-годишният расист, Руф, застреля 9 афроамерикански енориаши, включително пастор и държавен сенатор, по време на молитва в църквата на град Чарлстън. Когато е арестуван, Руф признава, че е искал да предизвика расова война. Той бе осъден на смърт.

Също така, експерти от Южния Център директно свързват Тарант  с „Питсбъргския стрелецът” Робърт Бауърс. Те са посещавали едни и същи онлайн форуми. На 27 октомври 2018 г. Бауърс застреля 11 души в синагогата „Дървото на живота“. Шестима бяха ранени. Подобно на Тарант, в профила на Бауърс в социалните мрежи беше публикувана снимка с номер 14/88.

Месец преди нападението Бауърс публикува снимки, показващи резултатите от тренировките му по стрелба и снимки на три пистолета.

Преди Чарлстън и Питсбърг през август 2012 г. шест вярващи сикхи бяха убити в Оук Крийк, Уисконсин, в молитвения дом, 10 бяха ранени, Уейд Майкъл Пейдж, извършил това клане и извършил самоубийство, също е бил расист.

Това е същият убийствен почерк. Стрелба в църквата, синагога, джамия, молитвен дом.

Експерти от Южния център намериха запис на Таран тв американски крайно десен форум: „Време е да спрем постовете с дрънканици и е време да направим нещо реално“.

И той го направи. Кървава публикация. Специално проведено пряко излъчване по интернет на нападението над джамията, заснемане на клането на невъоръжените мюсюлмани.

Преди атаката Брент Тарант публикува в „Туитър“ снимка на облеклото си, украсена с неонацистки символи.

Възможно ли е отражението на нацистите и джихадистите?

Сега ситуацията е по-експлозивна, отколкото след терористичния акт на Брейвик. Той застреля децата на членове на управляващата партия в Норвегия, което позволи на много мигранти да влязат в страната. Членовете на „групите за омраза“ поставиха под въпрос действията му. Защо убива белите, а не мигрантите? Сега американските екстремисти активно обсъждат и одобряват терористичната атака в Нова Зеландия. Андрю Енглин, редактор на главния фашистки интернет форум на Съединените щати, TheStormer пише за Тарант:„Този пич е вече национален герой и е направил толкова много, че трябва да се съгласим, че той е безспорно героична личност в класическия стил!“

Принципът на доминото може да продължи.

Но реципрочни терористични актове могат да се очакват и от джихадистите, които в социалните мрежи вече призовават своите съмишленици да реагират на тероризма с терор.

Превод: В. Сергеев, pogled.info

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар