Сряда, 12 Август 2020

Понеделник, 29 Април 2019 16:44

Проф. Светлана Шаренкова: Път към бъдещето

Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове, е казал Конфуций

„Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове”, е казал някога великият древнокитайски философ Конфуций. Очевидно е, че в съвременния свят се ражда инициатива, която прави възможно пътищата и плановете на много различни по история, култура, традиции и социално благосъстояние народи да станат общи пътища и общи планове! Нов път - за изход от глобалната криза през ХХI век, предложен от Китай.

Впечатляващи са мащабите и успехите на Втория форум на инициативата „Един пояс, един път”, който се проведе в Пекин: над 5000 авторитетни участници от над 150 страни, с над 40 държавни и правителствени ръководители, в това число и президентът на Русия Владимир Путин, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, премиерът на Италия Джузепе Конте, икономическите министри на Германия, Франция и Великобритания.

Сключени бяха 283 споразумения на стойност 64 милиарда долара. Неслучайно президентът на Китайската Народна Република Си Дзинпин посочи по време на среща с шефа на ООН, че китайският народ се стреми към добър живот не само за себе си, но и за целия свят. Инициативата „Един пояс, един път" е израз точно на тази идея, и съвпада също с визията на ООН за устойчиво развитие.

Израз на това мислене е фактът, че форумът прокламира благородни, високи, но постижими цели – постигане на глобално сътрудничество на взаимноизгодна основа, промотиране на зелената икономика в световен мащаб, стремеж към по-добър живот не за елитите, а за всички хора и за народите. Това бе квинтесенцията на речта на президента Си Дзинпин, която чертае стратегически нова визия не само за Китай, но и за света.

Форумът в Пекин и самата философия на „Един пояс, един път” показват, че геополитиката на еднополюсния свят отива безвъзвратно в миналото като отживяла, силова и недемократична, а бъдещето принадлежи на новото мислене на равенопоставеността, солидарността и взаимното зачитане на интересите и различията между държавите и народите в многополюсния свят. Китай, за разлика от Съединените щати, не натрапва своя модел на развитие, не води войни – горещи, студени или търговски. Пекин показа, че в глобализацията на света може да има взаимноизгодни цели, които да бъдат обединени около прагматични и работещи проекти, от които полза имат народите. Но не под контрола и в услуга на корпорациите и глобалната олигархия, а под контрола на държавите и с полезни за обществото резултати.

„В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни”, ни казва също Конфуций. Следвайки тази мъдрост, социалната държава Китай, реформираща се и отворена към света, предлага на другите нова хуманна глобализация и нов глобален социален модел. Далновидните лидери и суверенните държави ще се включат в тази инициатива, от нея ще странят само тези, които са тежко зависими от външни фактори или не милеят за бъдещето на своите народи. Очевидна бе изолацията, в която изпадна Вашингтон, който отказа да участва във форума и не успя да наложи на съюзниците си непродуктивната политика на бойкот и конфронтация.

Впрочем идеите за равнопоставеност, за мир и просперитет чрез икономическо сътрудничество, за социални инициативи са в основата и на автентичните ценности на Европейския съюз. Затова Европа би трябвало – без да се влияе от чужд натиск и внушения - да се включи и да подкрепи инициативата „Един пояс, един път”. За България, която е най-бедната държава - членка на ЕС, инициативата „Един пояс, един път” и сътрудничеството във формата „16 плюс 1”, са шанс, който не бива да изпускаме. „Един пояс, един път” е скоростният път към бъдещето, прогреса и просперитета на света и на българския народ.

Проф. Светлана Шаренкова, Епицентър.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 29 Април 2019 16:44
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Понеделник, 29 Април 2019 16:44
  Да освободим превзетата държава!

  Само за ден, без актуализация на бюджета и решение на Народното събрание (а уж служебният кабинет без парламент не можел да решава важните финансови проблеми!?), лично Бойко Борисов раздаде над 100 млн. лв. народни пари

 • Понеделник, 29 Април 2019 16:44

Оставете коментар