Събота, 18 Януари 2020
Понеделник, 29 Април 2019 16:44

Проф. Светлана Шаренкова: Път към бъдещето

Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове, е казал Конфуций

„Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове”, е казал някога великият древнокитайски философ Конфуций. Очевидно е, че в съвременния свят се ражда инициатива, която прави възможно пътищата и плановете на много различни по история, култура, традиции и социално благосъстояние народи да станат общи пътища и общи планове! Нов път - за изход от глобалната криза през ХХI век, предложен от Китай.

Впечатляващи са мащабите и успехите на Втория форум на инициативата „Един пояс, един път”, който се проведе в Пекин: над 5000 авторитетни участници от над 150 страни, с над 40 държавни и правителствени ръководители, в това число и президентът на Русия Владимир Путин, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, премиерът на Италия Джузепе Конте, икономическите министри на Германия, Франция и Великобритания.

Сключени бяха 283 споразумения на стойност 64 милиарда долара. Неслучайно президентът на Китайската Народна Република Си Дзинпин посочи по време на среща с шефа на ООН, че китайският народ се стреми към добър живот не само за себе си, но и за целия свят. Инициативата „Един пояс, един път" е израз точно на тази идея, и съвпада също с визията на ООН за устойчиво развитие.

Израз на това мислене е фактът, че форумът прокламира благородни, високи, но постижими цели – постигане на глобално сътрудничество на взаимноизгодна основа, промотиране на зелената икономика в световен мащаб, стремеж към по-добър живот не за елитите, а за всички хора и за народите. Това бе квинтесенцията на речта на президента Си Дзинпин, която чертае стратегически нова визия не само за Китай, но и за света.

Форумът в Пекин и самата философия на „Един пояс, един път” показват, че геополитиката на еднополюсния свят отива безвъзвратно в миналото като отживяла, силова и недемократична, а бъдещето принадлежи на новото мислене на равенопоставеността, солидарността и взаимното зачитане на интересите и различията между държавите и народите в многополюсния свят. Китай, за разлика от Съединените щати, не натрапва своя модел на развитие, не води войни – горещи, студени или търговски. Пекин показа, че в глобализацията на света може да има взаимноизгодни цели, които да бъдат обединени около прагматични и работещи проекти, от които полза имат народите. Но не под контрола и в услуга на корпорациите и глобалната олигархия, а под контрола на държавите и с полезни за обществото резултати.

„В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни”, ни казва също Конфуций. Следвайки тази мъдрост, социалната държава Китай, реформираща се и отворена към света, предлага на другите нова хуманна глобализация и нов глобален социален модел. Далновидните лидери и суверенните държави ще се включат в тази инициатива, от нея ще странят само тези, които са тежко зависими от външни фактори или не милеят за бъдещето на своите народи. Очевидна бе изолацията, в която изпадна Вашингтон, който отказа да участва във форума и не успя да наложи на съюзниците си непродуктивната политика на бойкот и конфронтация.

Впрочем идеите за равнопоставеност, за мир и просперитет чрез икономическо сътрудничество, за социални инициативи са в основата и на автентичните ценности на Европейския съюз. Затова Европа би трябвало – без да се влияе от чужд натиск и внушения - да се включи и да подкрепи инициативата „Един пояс, един път”. За България, която е най-бедната държава - членка на ЕС, инициативата „Един пояс, един път” и сътрудничеството във формата „16 плюс 1”, са шанс, който не бива да изпускаме. „Един пояс, един път” е скоростният път към бъдещето, прогреса и просперитета на света и на българския народ.

Проф. Светлана Шаренкова, Епицентър.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 29 Април 2019 16:44
  Проф. Светлана Шаренкова: Тест за суверенност!

  Американският заместник държавен секретар Дейвид Хейл в интервю за БНР тези дни коментира основните пунктове в т.нар. Стратегическо партньорство между САЩ и България: недоволството на Вашингтон от строителството на „Турски (Балкански) поток”, „пътна карта” за сътрудничество в отбраната, конституционна реформа в България и отчетността на съдебната власт.

 • Понеделник, 29 Април 2019 16:44
  Светлана Шаренкова: Кого представлява Елена Йончева в Европарламента?

  Рецидив стана членът на Европейския парламент Елена Йончева да гласува и да изразява позиции в остър разрез с мнението и ценностите на нейните избиратели, а и с националния интерес на Република България.

 • Понеделник, 29 Април 2019 16:44
  Спортът се използва за поредната порция русофобия

  Някои сили не можаха да се примирят, че наложените преди повече от пет години антируски санкции не изпълниха очакваната роля. Сега като оръжие срещу Русия се използва и спортът!

Оставете коментар