Петък, 24 Януари 2020
Вторник, 07 Май 2019 17:29

Палатки и палати

Санкцията за кърпи върху дюни отпадна с абсурден мотив между двете четения на закона в НС

Солени глоби до 3000 лв. ще се налагат за  палатки върху дюни. Същата санкция се предвиждаше и ако решите да опънете хавлия пак там. Но между двете четения на закона изненадващо тя отпадна с абсурдния мотив за "спорно тълкувание" що е то "плажна принадлежност". 

Усещате ли какъв е замисълът на тази лобистка поправка, защото тя е наистина такава? Чисто и просто се развързват ръцете на концесионерите да ползват именно дюните като терени за безплатно плажуване, каквито по закон са длъжни да предоставят. Така почиващите, които нямат финансови възможности да се ръсят с по 10-20 лв. на ден за чадъри и шезлонги, ще са принудени да ползват "безплатния плаж" върху дюните. 

Навсякъде по света тези природни творения са под изключителна държавна закрила, но у нас унищожаването им върви сякаш по план. И не само тяхното, а и на цялата плажна ивица, което впрочем се случва и в цялата ни държава. Забранено за палатки, но за палати от бетон не е забранено! Даже грамота и награда за инвеститор ще дадат, а за чиновника като отплата - по едно апартаментче подарък. 

Основната вина за тази престъпна дейност обаче не е на вечно гладния "бизнес", а на тези, които безнаказано раздават природните ни богатства. Но кога ли им е пукало за тях? 

Автор: Валентин Георгиев, в. "Дума"

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар