Понеделник, 30 Март 2020

Вторник, 07 Май 2019 17:29

Палатки и палати

Санкцията за кърпи върху дюни отпадна с абсурден мотив между двете четения на закона в НС

Солени глоби до 3000 лв. ще се налагат за  палатки върху дюни. Същата санкция се предвиждаше и ако решите да опънете хавлия пак там. Но между двете четения на закона изненадващо тя отпадна с абсурдния мотив за "спорно тълкувание" що е то "плажна принадлежност". 

Усещате ли какъв е замисълът на тази лобистка поправка, защото тя е наистина такава? Чисто и просто се развързват ръцете на концесионерите да ползват именно дюните като терени за безплатно плажуване, каквито по закон са длъжни да предоставят. Така почиващите, които нямат финансови възможности да се ръсят с по 10-20 лв. на ден за чадъри и шезлонги, ще са принудени да ползват "безплатния плаж" върху дюните. 

Навсякъде по света тези природни творения са под изключителна държавна закрила, но у нас унищожаването им върви сякаш по план. И не само тяхното, а и на цялата плажна ивица, което впрочем се случва и в цялата ни държава. Забранено за палатки, но за палати от бетон не е забранено! Даже грамота и награда за инвеститор ще дадат, а за чиновника като отплата - по едно апартаментче подарък. 

Основната вина за тази престъпна дейност обаче не е на вечно гладния "бизнес", а на тези, които безнаказано раздават природните ни богатства. Но кога ли им е пукало за тях? 

Автор: Валентин Георгиев, в. "Дума"

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 07 Май 2019 17:29
  НС подкрепи частичното вето на президента върху Закона за извънредното положение

  Парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. На извънредно заседание, след бурни дебати, депутатите отхвърлиха спорните текстове, след като държавният глава върна за преразглеждане разпоредбите за спекулата и разпространението на невярна информация за заразата. Така те на практика отпадат от закона, предаде БНР.

 • Вторник, 07 Май 2019 17:29
  Правната комисия прие единодушно ветото на Радев

  Единодушно, с 19 гласа "за", водещата парламентарна комисия по въпроса със Закона за извънредното положение - правната, подкрепи ветото на президента Радев върху текстовете за спекулата и фалшивите новини, приети с преходни и заключителни разпоредби в закона.

 • Вторник, 07 Май 2019 17:29
  Само заглавието на извънредния закон отне цял час на НС

  МВР да проследява гражданите под карантина чрез телефоните им, искат управляващите

Оставете коментар