Понеделник, 24 Февруари 2020

Събота, 11 Май 2019 11:52

Близо милион работни места ще изгубят САЩ заради увеличаването на митата върху китайския внос

Анализаторите Дан Антъни, Гари Хъфбауър и Фрейзър Камерън за последствията от наложените нови мита. Китайски стоки за 200 милиарда долара вече се облагат с 25 %, а не с досегашната ставка от десет на сто.

Забавяне на американската икономиката и загуба на стотици хиляди работни места. Това ще е цената на по-високите търговски мита за китайски стоки, наложени от Съединените щати, заяви пред БНР анализаторът Дан Антъни. Китайски стоки за 200 милиарда долара вече се облагат с 25 %, а не с досегашната ставка от десет на сто.

Увеличаването на митата се случи в средата на преговорите, водени във Вашингтон от финансовия министър Стивън Мнучин и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър. От китайска страна на масата седна вицепремиерът Лю Хъ, който си тръгна безмълвен. Мнучин определи разговорите като „конструктивни“, но без повече подробности.

Краят на търговската война между Съединените щати и Китай е далеч, а срещата „по средата на пътя“, на която разчитат от китайска страна, е напълно невъзможна, заяви в интервю за „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Гари Хъфбауър от икономическия институт „Питърсън“ във Вашингтон: „Очаквам Китай да направи някакви стъпки в посока промяна на законодателството си по начин, който е по-удовлетворителен за Съединените щати. Това обаче ще бъде доста несигурен ход, който може и в действителност да не доведе до желания от Вашингтон резултати. Каквото и да става, Китай няма да се съгласи на неравноправно третиране, но отново ще спечели време. Мисля, че визитата на Лю Хъ във Вашингтон цели точно това - дълго примирие“.

В разговори, водени под натиска на по-високи търговски мита, след края на които китайският вицепремиер Лю Хъ си тръгна безмълвен. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който миналата седмица обяви преговорите за „твърде бавни“, призова да не се бърза и определи като „много по-благоприятни“ за икономиката на страната си новите ставки от 25 % на китайски стоки за 200 млрд. долара. Досега те се облагаха с 10 на сто.

„Преди всичко искам да подчертая, че това записване на новите по-високи тарифи във Федералния регистър, може просто да бъде заличено, ако президентът Тръмп реши, че преговорите вървят в желаната от него посока. Това е част от тактиката, която президентът на Съединените щати обичайно използва. За него е важно ситуацията винаги да бъде изключително драматична“, коментира Хъфбауър.

В Китай обаче не харесват драматичните ситуации, инвеститорите - също.

„Нашите анализи показаха, че допълнителните търговски мита ще нанесат удар на американската икономика за 60 милиарда долара и ще струват работните места на 930 000 души. В нашия анализ ние разиграхме различни сценарий. Единият от тях беше за налагане на мита от 25 % върху абсолютно всички китайски стоки и потенциален отговор от страна на Пекин. Резултатът беше повече от впечатляващ. Говорим за спад на американския брутен вътрешен продукт от един процент и нетна загуба на 2 милиона и 200 хиляди работни места. Да, някои хора ще намерят нова работа или пазарна ниша, но нетният резултат е много лош. Ако го погледнем като цена за всяко американско семейство, загубата ще е на стойност 2 300 долара годишно“, допълни от своя страна Дан Антъни от американската компания Trade Partnership Worldwide. И допълва: „От една страна - със сигурност това е тактика за водене на преговори, но от друга - президентът Доналд Тръмп постоянно говори за ползите от по-високите мита. Въпреки че има много широк консенсус сред икономистите, че налагането на допълнителни търговски мита е много лоша политика, президентът Тръмп явно я смята за много добра. Ето защо мисля, че това е някакъв микс от преговорна тактика и икономическа политика. Ако Тръмп наистина е убеден в правотата на тази политика, то и резултатът би трябвало да го удовлетвори“.

В същото време - и Вашингтон, и Пекин искат сделка, категоричен е Фрейзър Камерън от базирания в Брюксел институт „Европейски съюз - Азия“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Тръмп иска постигане на сделка, за да демонстрира възможност не просто да сключва сделки, но и договореното в тях да се спазва. Знаете какво се случи с толкова известната сделка на Тръмп със Северна Корея. Именно затова той иска да постигне успех преди изборите. За президента на Китай Си Цзинпин необходимостта от сделка произтича от състоянието на китайската икономика. За да я оздрави, би му помогнала именно такава сделка със Съединените щати, тъй като тя може да даде тласък на изключително необходимите реформи. Мисля, че китайската страна знае, че няма начин за среща по средата на пътя, но и че трябва да настъпи промяна в обемите на внос и износ на китайски стоки за Съединените щати. „По средата на пътя“ може би просто означава, че Китай ще купува повече селскостопанска продукция и части за машини от американски производители. Въпросът за интелектуалните права е много сложен, но и там е възможно да се намери общ език. Със сигурност обаче това ще бъде много по-трудно от увеличаването на вноса на американски продукти в Китай, за да се намали търговският дефицит. Още по-трудно ще бъде решението на проблема с държавните субсидии, защото то е част от политиката на комунистическата партия в Китай“, коментира той.

Вашингтон също печели време, а заплахата за подготовката на изцяло нови тарифи от 25 % за китайски стоки на стойност 325 милиарда долара е част от същата тактиката, смята Гари Хъфбауър:  „Има огромно количество китайски стоки, които вече пътуват към Съединените щати и скоро ще пристигнат на нашите пристанища. Те няма да бъдат засегнати от митата, защото превозът им от Китай до Съединените щати отнема две - три седмици. Митата са за стоките, които излизат от Китай след обнародването на новите ставки. Това простичко означава, че има период от няколко седмици, в които разговорите могат да продължат интензивно без реално да се усети икономически ефект за стоки, които наистина са обложени с по-високите тарифи“.

Пекин ще отговори с реципрочни мита, а може и да не спре дотам. Източници, близки до преговорите, твърдят, че Съединените щати настояват в евентуалното споразумение да бъде записано, че китайският юан трябва да е стабилен. Китай обаче пази девалвацията на националната си валута като силен коз, коментира Дан Антъни: „Ясно е, че евентуалната девалвация на валутата би туширала част от негативните ефекти от наложените мита. В същото време тя ще увеличи разходите на Китай за вноса на всички продукти, които те купуват от различни места по света. Със сигурност подобно действие би струвало много на китайската икономика“.

И все пак - новите по-високи тарифи са факт и всички се питат - какво следва?

„Ще има много голям срив в търговията с продуктите, които са обложени с допълнителни мита. Погледнете какво се случи с митата върху алуминия и стоманата, които засегнаха също и Канада, Мексико и Европейския съюз. Обемът на търговията в сектора намаля драстично и то по цялата верига - от самите материали до частите и оборудването, произвеждано от тях. Това от своя страна доведе и до загуба на работни места и пренасочване на капитал към други производства. Именно затова казвам, че налагането на тарифи, независимо за какви стоки, оказва влияние върху целия свят, а не само върху Съединените щати и Китай“, посочи Фрейзър Камерън.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар