Събота, 11 Юли 2020

Понеделник, 13 Май 2019 17:56

Защо САЩ изкарват Русия валутен манипулатор

Автор: Андрей Резчиков

САЩ се готвят да включат Русия в списъка на страните, които умишлено манипулират своя валутен курс, за да получат търговски предимства. Желанието за по-активно справяне с такива манипулации многократно бе споменато от президента на САЩ Доналд Тръмп, който говори особено рязко за Китай и Европейския съюз. По каква причина САЩ решиха да вкарат Русия в този списък и колко сериозни могат да са последствията за нея?

През май Министерството на финансите на САЩ може да включи Русия в списъка на държавите, които според Вашингтон умишлено намаляват валутните си курсове и получават търговски предимства. Сега този списък включва 12 страни, но през май той ще бъде почти удвоен.

Към октомври 2018 г. списъкът включваше: Китай, Германия, Индия, Япония, Южна Корея и Швейцария. Сега освен Русия, в списъка могат да се окажат Тайланд, Индонезия, Виетнам, Ирландия и Малайзия, които според Bloomberg също имат положителен търговски баланс със САЩ. При това Индия и Южна Корея могат да бъдат заличени от списъка.

Американският президент Доналд Тръмп нарече „неприемлива” „девалвацията на валутата” от Русия и Китай заради това, че САЩ повишават основния лихвен процент. „Китай, Европейският съюз и други държави манипулират валутите си, поддържайки лихвените нива ниски, а САЩ повишават процента, докато доларът става все по-силен всеки ден, което ни лишава от конкурентни предимства", оплака се Тръмп по „Туитър”.

Според него „на Съединените щати трябва да бъде позволено да възстановят всичко, което е било загубено поради незаконната манипулация на валутата и нечестните търговски сделки”.

На всеки шест месеца американците анализират паричната политика на най-важните си търговски партньори, за да разберат дали прибягват до валутни манипулации. Страната е призната за манипулатор на валута в случай на постоянни интервенции на валутните пазари, голям търговски излишък със САЩ (над 20 млрд. долара годишно) и подкрепа на активното салдо на текущия платежен баланс повече от 3% от БВП.

Както отбелязват финансовите анализатори, Русия редовно купува чуждестранна валута, а платежният баланс надхвърля 3% от БВП. Подобни покупки водят до отслабване на курса на рублата и до по-голямо търсене на руски стоки в чужбина.

Руското министерство на финансите за сметка на допълнителните приходи от петрол и газ купува от февруари 2017 г. валута, за да намали зависимостта на валутния курс на рублата от нестабилността на цените на петрола. Миналата година обемът на тези покупки възлиза на 4,2 трилиона рубли, като тези средства са предназначени за Националния фонд за благосъстояние.

Тази седмица Министерството на финансите съобщи, че обемът на покупките на валута според бюджетното правило от 14 май до 6 юни ще възлиза на 300,5 милиарда рубли - 16,7 милиарда на ден. В периода от 15 януари до 6 февруари тази година 265,8 милиарда рубли са били изразходвани за закупуване на валута.

Според американските медии списъкът е предимно символичен, но включването в него все пак заплашва да има негативни пазарни последици.

Водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков е убеден, че вероятността Русия да бъде включена в такъв списък само потвърждава намерението на САЩ да налага все повече нови санкции спрямо Москва под какъвто и да е повод.

„Ръководителят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео откровено говори, че им е все тая дали сме нарушавали Договора за ракетите със среден и малък обсег или не – те така и така са щели да въведат срещу нас ограничения и са щели да излязат от договора. Същото е и със санкциите. В частни разговори американските дипломати и опитни анализатори твърдят, че обединението на Крим с Русия им е улеснило намирането за нови причини за санкции”, заяви Юшков.

Той подчертава, че подобни мерки са извинение за увеличаване на икономическия натиск върху Русия. „Дали наистина манипулираме валутния курс на рублата и девалвираме валутата - американците не се интересуват. Въпросът тук е да се накаже Русия не за такива манипулации, а просто да се намери причина за увеличаване на икономическия натиск спрямо нея”, убеден е Юшков.

От своя страна, Дмитрий Абзалов, председател на Центъра за стратегически комуникации, отбелязва, че ако Русия бъде включена в този списък, ще има реакция от чуждестранните инвеститори, „чийто дял на руския пазар е доста голям”. „Те могат да започнат да работят срещу националните валути. Формално, това не води до съществени резултати, но въпреки това съществуват определени рискове”, обясни Абзалов.

Експертът е убеден, че Тръмп е решил да попълни списъка за сметка на Русия и други страни, защото на фона на засилването на долара се увеличава износът към американския пазар от развиващите се страни от Югоизточна Азия.

„Тръмп се опитва да ограничи обема на износа поради валутния фактор. Тръмп се опитва да даде този статут на Китай. А Русия върви заедно с всички тези страни. Тук няма политически компонент. Тръмп вкарва в този списък всички държави, които присъстват на американския пазар”, обяснява Абзалов.

Що се отнася до последствията за Русия, в случай на влизане в списъка, достъпът на нейните продукти до американския пазар ще бъде затруднен, той ще стане по-малко конкурентен. „Но тъй като тези мерки са въведени не само срещу нас, тук няма да има акцентирани проблеми. Всичко това е непропорционално на рисковете от санкционния компонент, например, свързани с ограничаването на валутните операции на руските банки или играта срещу руския държавен дълг”, обобщава Абзалов.

Превод: В. Сергеев, pogled.info

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар