Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 19 Май 2019 12:44

Седмица на протести, скандали и градушки

Консултациите на президента Румен Радев, оставки в земеделието, протести в здравеопазването и пореден фалстарт на ТОЛ-системата – сред събитията преди евроизборите

Протести, скандали и поредна министерска рокада белязаха отиващата си седмица.

Ще я запомним и с консултациите на президента Румен Радев за избор на следващия първи обвинител в държавата, с безпрецедентната полицейска акция в Костинброд и с поредната унищожителна градушка.

Седмицата започна с недоволство на животновъди от Южна България, които заплашиха с протести и с оставка земеделския министър Румен Порожанов и поискаха ново разпределение на помощите Де минимис в сектора. Общият бюджет на субсидията е 27 милиона лева, от които - 15 милиона са за овцевъдите и 12 милиона лева  за отглеждане на говеда и биволи. Животновъдите обаче искат по 100 лева на дойна крава.

Стопаните така и не успяха да изпълнят заканата си, тъй като още във вторник Румен Порожанов подаде оставка заради скандала около къщите за гости и медийни публикации за евтин имот на министъра. Това е седмата министерска оставка в третия кабинет на Бойко Борисов. Премиерът я прие веднага и не пропусна да напомни, че Порожанов е пренебрегнал разпореждането му да освободи от поста й заместник-директора на фонд „Земеделие“ Иванка Мизова.

Само за едно денонощие Народното събрание прие оставката на Румен Порожанов и одобри за нов земеделски министър вече заемалата поста Десислава Танева. А тя веднага се ангажира да отстрани Иванка Мизова от фонд „Земеделие“ и даде заявка, че ще работи за решаване на всекидневните проблеми на земеделците.

Парламентарните сили приеха нееднозначно министерската рокада. Обединените патриоти не видяха повод за притеснения, а Валери Симеонов дори призна, че сам е настоявал за смяната на Румен Порожанов. Опозицията обаче използва повода за поредна критика към властта. Лидерът на БСП Корнелия Нинова я нарече провал, а от ДПС гласуваха против оставката, с обяснението, че така показват негативно отношение за присъствието на патриотите във властта.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На протест пред Министерския съвет собственици на малки водноелектрически централи с мощност под 1 мегават поискаха да бъде преустановен двойният стандарт, който според тях ги прави неравнопоставени с големите производители. Те твърдят, че заради тази практика многократно се завишава цената на тока за крайните потребители.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че казусът с двойното финансиране от държавата и от еврофондовете е обсъждан многократно и определи протеста като неоснователен.

Президентът Румен Радев започна  консултации по повод предстоящия в края на годината избор на следващ главен прокурор. А премиерът Бойко Борисов определи инициативата като недопустима намеса в работата на независимата съдебна система.

Според настоящия главен прокурор Сотир Цацаров консултациите са "преждевременни", но призна, че по време на срещата си с президента не е усетил опит за влияние.

Като "навременни" определи президентските консултации около избора на нов главен прокурор председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който използва случая за пореден път да постави въпроса за промени в конституцията, които да ограничат правомощията на обвинител номер 1.

Представителят на ВСС Боян Магдалинчев не видя нищо нередно в президентската инициатива, а за разлика от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който обяви, че е по-добре прокурор да оглави прокуратурата, Магдалинчев разшири кръга до действащ магистрат от системата.

Динамична беше седмицата за работещите в здравеопазването. На фона на продължаващи протести на лекари от националната педиатрична болница - здравното министерство, ръководството на касата и лекарския съюз постигнаха съгласие за увеличаване на цените на клиничните пътеки за лечение на деца. По-високи цени ще имат всички пътеки, свързани с пулмологията и педиатрията, като детските ще бъдат отделени от тези за възрастни. Увеличение ще има и за 6 клинични пътеки, по които работят основно общинските болници, както и за част от пътеките в детската хирургия.

Правителството обеща и допълнителни близо 3 милиона лева за детско здравеопазване. От тях  милион и 200 хиляди  са предназначени за осигуряване на кувьози и специална апаратура, която ще се разпредели между всички държавни и общински болници.

А детската болница "Проф. Иван Митев" ще получи  1 милион и 700 хиляди лева по програма "Майчино  и детско здравеопазване" , съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Лекарите в Педиатрията обявиха, че са удовлетворени от постигнатите договорености и прекратяват протестите. Засега.

В сряда на пореден национален протест пред Министерския съвет се събраха и медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери и други специалисти по здравни грижи от цялата страна. След като повече от 2 часа никой от властта не дойде при тях, недоволните се отправиха към здравното министерство, като блокираха за кратко движението в центъра на София. Пред входа на ведомството сестрите събраха на купчина белите си престилки и хвърлиха символични оставки, като предупреждение, че ако не бъдат чути, ще напуснат масово системата.

След като и от здравното министерство никой не излезе при тях сестрите започнаха организация за ефективни протести. Заканиха се, че  от следващата седмица започват гладни стачки, щафетно спиране на работа и колективни оставки.

Седмицата беше белязана и от поредния фалстарт на ТОЛ-системата. Планираните тестове за нейното въвеждане се отложиха след организиран отпор на транспортния бранш, според който липсват ясни правила и прозрачност за прилагането на тол система в България.  Въвеждането на такси за пътищата ще оскъпи превозите, а оттам и стоките от първа необходимост, предупреди Магдалена Милтенова от националното сдружение на автобусните превозвачи.

От бранша настояват да се въведат такси само за магистралите и първокласните пътища, а държавата да осигури алтернативни безплатни маршрути. Към момента се предвижда тол-системата да обхване 55 на сто от всички пътища в страната, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

В отговор премиерът Бойко Борисов покани превозвачите на среща, завършила с решение за 3-месечно отлагане старта на ТОЛ-системата - през ноември, а не в средата на август, както беше планирано. Преди въвеждането й ще се проведат тестове с бордови устройства, монтирани на камиони и автобуси, които ще са определящи за цената на километър, ще се преговаря и за обхвата на платените пътища, посочи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Отлагането означава по-малко приходи в хазната за ремонт на пътища, а преговорите за размера на таксите няма да са леки, прогнозира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Втора седмица няма и следа от издирвания за убийство Стоян Зайков от Костенец. В града и района тече безпрецедентна полицейска операция. Участват  рекорден брой служители на жандармерията и специализираните служби. При един от огледите в гората край Костенец е открито оръжие, което се предполага, че е на издирвания Стоян Зайков

А през седмицата Министърът на вътрешните работи Младен Маринов увери, че са взети всички мерки за гарантиране сигурността на хората, които са се познавали с издирвания мъж.

Докато в Костенец очакват Стоян Зайков да бъде заловен, собственикът на Винпром-Карнобат Миню Стайков, който повече от 8 месеца е в ареста,  а наскоро се сдоби с ново обвинение в злоупотреба с евросредства, обяви гладна стачка.

А главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС всички налични данни за скрити сметки и имоти на лица, заемащи висши публични длъжности. Този интерес дойде само няколко дни след поредния призив на президента властта да се зарови в офшорки, имоти и фирми на политици и при все още неприключилите проверки на аферите Апартаментгейт и къщи за гости с европейско финансиране. Правосъдния министър Данаил Кирил  приветства инициативата на главния прокурор.

И тази седмица не мина без градушки, които нанесоха сериозни поражения в района на Свищов и Левски. Щети от стихията има и в района на Карлово, Стара и Нова Загора. Засегнати са над 4 хил. дка с царевица, пшеница и ечемик, както и овощни градини. От земеделското министерство напомниха на стопаните, че имат право на обезщетения само, ако реколтата е унищожена напълно.

източник: БНР - Седмицата на бързи обороти с Маргарита Иванова

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Май 2019 12:44
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Неделя, 19 Май 2019 12:44
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Неделя, 19 Май 2019 12:44
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

Оставете коментар