Събота, 11 Юли 2020

Понеделник, 20 Май 2019 17:01

Стига вече

Гърция намали ДДС на храните, в Румъния то е 5% за традиционните и биохраните

Гърция, която премина през тежка финансова криза, и Румъния, с която ни сравняваха преди влизането в ЕС (на нас това не ни харесваше), но тя отдавна ни задмина, намаляват ДДС на храните. Гърците смъкват данъка на основните храни до 13%. За да даде глътка въздух на най-бедните, правителството на Ципрас разсрочва плащането на данъчните задължения на борчлиите до 120 вноски. В Румъния пък за традиционните и биохраните ще плащат 5% ДДС. Къде сме ние?

Въпреки че ЕС препоръчва диференцирани ставки на ДДС върху определени групи стоки до 5%, у нас властта от години се измъква с обяснения за липсата на капацитет в данъчната администрация. Която впрочем е най-неефективната в Евросъюза. През миналата година БСП предложи намаляване на ДДС върху храните от първа необходимост. Ставката на данъка у нас не е "пипана" повече от 10 години. Тогава финансовият министър заяви: "Оставам непреклонен за диференциран ДДС. Ако се направят промени, ефектите ще са краткосрочни, и само ще се обърка данъчното законодателство". Това не е нова песен. Неведнъж Владислав Горанов е скачал като ужилен, заговори ли се за намаляване на ДДС. И за храни, и за лекарства, и за какво ли не, защото това щяло да "доведе до бюджетни загуби". 

А как да наречем трупането на излишъци за милиарди левове и харченето им за каквото скимне на Баце в края на годината или преди избори, а, Горанов?

И сега в най-новата предизборна програма на ГЕРБ има понятия като солидарност, достойнство, социална справедливост и икономическа независимост. За тях (високоморалните) те очевидно имат друго значение, отнасящо се до солидарността и справедливостта от всеобщото им облажване например с луксозни имоти на ниски цени. След 10 години все тяхно управление държавата ни "блести" в дъното на всички европейски класации. Зад тези числа обаче стоят човешки животи, изпълнени с лишения и постоянна безизходица. Защо работещите у нас са "работещи бедни"? Защо 30% от населението ни живее в тежки материални лишения? И не може да си плаща сметките, да поддържа дома си топъл, да реагира на неочаквани разходи и да се храни редовно, а? Като не ще да намали ДДС, властта отказва с макар и малко да подпомогне най-бедните. Гърците пък даже смъкват ДДС за електричество, газ и централно отопление до 6%. А минималната заплата там е над 683 евро.

Как се управлява държавата, по дяволите? А държавните фирми? Оказва се, че в енергетиката отново е натрупан голям дефицит и той надхвърля 5 млрд. лв. Колко неочаквано! На НЕК се падат 4 млрд. лв., 800 млн. лв. - на ТЕЦ "Марица изток 2". В челната тройка влиза и общинската "Топлофикация София" с над 500 млн. лв. борчове. Как пък частните фирми в енергетиката не работят на загуба? Даже неработещата ТЕЦ "Варна" излезе на печалба. Не без помощта на властта. Ето така работи тя - в ущърб на националните интереси и против хората в тая държава. Стига вече! От всички нас зависи тази агония да не продължава.

Автор: Мая Йовановска, в. Дума

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар