Сряда, 12 Август 2020

Четвъртък, 23 Май 2019 16:01

The Guardian: Повечето европейци смятат, че ЕС ще се разпадне до 20 години

Това показват резултатите на социологическо изследване

Проучване, проведено от изследователския център YouGov в 14 европейски страни, показа, че повечето европейци смятат, че ЕС ще се срине през следващите 10-20 години, съобщава The Guardian. При това най-много респонденти се придържат към това мнение в Словакия и Франция, се казва в статията.

Въпреки че Европейският съюз достигна рекордно висини, повече от половината европейци смятат, че ЕС вероятно ще се срине през следващите 20 години, пише The Guardian.

Тези данни са получени в резултат на проучване, проведено от изследователския център YouGov за Европейския съвет по външни отношения в 14 европейски страни: във Франция, Германия, Белгия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чешката република, Унгария, Дания, Испания и Полша. По време на проучването мнозинството от анкетираните са заявили, че сривът на ЕС през следващите 10-20 години е „реалистична възможност”

Най-големият процент респонденти, който споделя тази гледна точка, е в Словакия - 66%.

Франция е точно зад нея, където в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент партията на президента Емануел Макрон „Напред, Република!” бележи по-ниски резултати от „Националната асоциация” на Марин Льо Пен. 58% от френските респонденти изразяват мнението, че ЕС вероятно ще се срине през следващите 20 години.

Най-малко в колапса на Европейския съюз вярват в Швеция (44%), Дания (41%) и Испания (40%).

Същото проучване показа проблеми с благосъстоянието на европейците. Така, наред с други неща, едва една трета от германците и една четвърт от французите и италианците казват, че към края на месеца са имали достатъчно пари за излишни разходи, тоест не за жизнено необходими неща, пише The Guardian.

Превод: В.Сергеев, pogled.info

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Май 2019 16:01
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Четвъртък, 23 Май 2019 16:01
  Разпад! След Видин, Русе и Плевен, знакови лица напускат ГЕРБ и във Враца!

  Лавината от разцепление в структурите на ГЕРБ вече е неудържима! След Видин, Плевен и разколът в Русе, управляващата партия се разпадна и във Враца, след като днес я напуснаха две от най-важни фигури в редиците – председателят на ОбС в града под Околчица Нели Стоянова (на челната снимка, б.ред.) и бизнесменът Деян Бенински.

 • Четвъртък, 23 Май 2019 16:01
  Ще дадем ли на Скопие безплатен билет за ЕС?

  Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

Оставете коментар