Понеделник, 24 Февруари 2020

Петък, 31 Май 2019 13:00

Три реални заплахи за хегемонията на САЩ: „Хуавей”, С-400 и „Северен поток-2”

На последните „полесражения” между Русия и САЩ американците не успяха да постигнат желаното

На последните „полесражения” между Русия и САЩ американците не успяха да постигнат желаното. Украйна не се присъедини към НАТО, а загуби Крим. Сирия не се е разпаднала. Дори ЕС се изплъзва.

Въпреки липсата на пряк сблъсък между Русия и Съединените щати, страните все още се борят чрез своите представители. В същото време САЩ засега отстъпват пред Русия. За това пише турското издание „Джумхуриет”.

Така на последните „полесражения” между Русия и САЩ американците не успяха да постигнат желаното. Например, в Украйна, която така и не се присъедини към НАТО, и освен това загуби Крим. Или в Сирия, която не се разпадна на части, в които „северният коридор“ не бе създаден, а президентът Башар Асад все още остава на власт. В допълнение, дори и Европа е все по-малко вероятно да следва инструкциите на Вашингтон и все по-често намира взаимно изгодни възможности за сътрудничество с Русия.

Освен това вижте търговската война с „Хуавей”.

Всички тези събития вече не просто поставят под съмнение „глобалното лидерство” на Съединените щати, а пряко го заплашват.

В това отношение Съединените щати имат три най-големи опасения.

Първото е просто „Хуавей”.

Когато бе в Канада, главният финансов директор на „Хуавей” Мън Уанчжоу беше задържана и този проблем рязко ескалира.

„Хуавей” е предизвикателство за американското технологично лидерство. В крайна сметка, тази компания не е просто конкурент на „Епъл" на световния пазар. Това е една от най-големите компании, които предлагат телекомуникационна инфраструктура на света, поради което компаниите в САЩ, ЕС и Канада остават без работа. Става въпрос и за технологията 5G, която ще доведе до преструктуриране на комуникационния сектор, както и на транспортната и военната промишленост. Съединените щати не се интересуват особено от създаването на 5G мрежи в Европа от „Хуавей” и затова те заплашват.

Нещо повече, „Хуавей” прихваща лидерството на „Епъл” в областта на изкуствения интелект.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп инструктира американските компании да не си сътрудничат с „Хуавей”. Това означава, че такива големи технологични гиганти като „Гугъл” и „Куалком” няма да могат да доставят компоненти и софтуер на китайците. Въпреки това, за американските компании ударът е не по-малък. А и страните от ЕС обявиха намерението си да запазят 5G договорите с „Хуавей”. САЩ се опитаха, но не успяха. Затова Тръмп реши да отложи решението за „Хуавей” с 90 дни.

Американците също са обезпокоени от „Северен поток-2”

Очаква се Германия да получи природен газ от Русия по този тръбопровод. Съединените щати, както знаете, са против подобен сценарий. Газопроводът заобикаля Украйна и Полша и минава по дъното на Балтийско море. Изпълнението на този проект намалява зависимостта на Берлин от Вашингтон. Това ще означава, че ЕС постепенно ще се изплъзне от ръцете на Съединените щати.

От 12 ноември 2018 г. министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери пряко заяви, че възнамерява да „се противопостави” на проекта „Северен поток – 2”, както и на проекта „Турски поток”, най-малкото за неговото продължаване към Европа.

Мина половин година и проектите си продължават по същия начин. Нито една от страните не отстъпва назад.

Сега Съединените щати заплашват компаниите, които участват в изграждането на „Северен поток-2”, със санкции, но очевидно тях не ги е грижа.

Третият страх за САЩ е руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Не само че С-400 пречи на САЩ да търгуват с оръжия в собственото си поле НАТО, но и възпрепятства „демократизирането” или заплахата с такова.

Наскоро Турция започна да купува C-400 от Русия, и това силно разгневи задграничните партньори. Вашингтон се опитва да окаже натиск върху Турция, за да отмени доставките, но засега това е напразно.

Присъствието на C-400 в Турция може да промени много ситуацията в света. Разгледайте военните и политическите баланси. В допълнение, Турция като член на НАТО, купувайки руски оръжия, създава много лош прецедент за САЩ. В крайна сметка, съюзът е създаден, наред с други неща и с цел създаване на пазари за продуктите на американския военно-промишлен комплекс! Сега обаче е отворен пътят за останалите членове на НАТО да изоставят американските оръжия в полза на другите. И освобождава страните от зависимост от американски оръжия.

Ако САЩ не решат тези проблеми, тяхната хегемония бързо ще намалее.

Автор: Ксения Малцева

Превод: В.Сергеев, pogled.info

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар