Събота, 04 Април 2020

Събота, 01 Юни 2019 13:37

Противоречията в Европа ще се засилват

Пропагандата продължава да ни убеждава, че истинската опасност са национал-популистите или крайната десница в Италия, в Унгария, в Полша. В действителност политиката на съкращения сериозно повлия и засили антиевропейските настроения, смята испанският анализатор Пабло Карбахоса

 

Противоречията в Евросъюза ще се засилват, прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" на БНР испанският анализатор Пабло Карбахоса. Той е експерт по масови комуникации, преподавател и координатор на Клуба по дебати в мадридския университет "Понтифика Комиляс". 

Карбахоса коментира тенденциите в Европа, както и ситуацията в Испания. Там преди месец имаше парламентарен вот, спечелен от социалистите на Педро Санчес, които потвърдиха резултата си и на европейските и местните избори миналата неделя.

Забравиха ли избирателите, че дългата и тежка криза започна именно по време на управлението на неговия съпартиец Сапатеро? Или пък Санчес умее да убеждава хората. Отговорът на специалиста по публична реч Пабло Карбахоса: "Педро Санчес не е голям оратор, но има едно предимство, особено в кампания, в която неговите опоненти от десницата - Гражданите и Народната партия - избраха апокалиптичната реторика. С обвиненията, че се съюзява с националистите, най-вече с каталунските сепаратисти, че разрушава Испания, конституционния ред, те сами помогнаха за избистрянето в съзнанието на избирателите на образа на Санчес като умерен кандидат, който може да гарантира стабилност и продължаване на доброто развитие на икономиката."

Санчес и социалистите спечелиха, но защо резултатите на неговите съюзници - крайнолевите от "Подемос" са все по-слаби?

"Първо, имаше проблем с вътрешни противоречия и това май е много типично за левицата. В случая на Подемос имаше силни лични сблъсъци, боричкания, които очевидно разделиха вота. Прилича особено ясно на местния вот. Мой приятел от малко селище до Мадрид, ми каза, че там имало шестима кандидати за кмет от левицата - един от социалистите и още петима от формациите по-наляво. И на много места картината е подобна."

След евроизборите испанският премиер Педро Санчес се срещна в Париж с френския президент Макрон. Мнозина разчетоха срещата като опит на Макрон да привлече Санчес като съюзник в битките за европейско лидерство. Дали амбициозният Санчес може да се опита да излезе и на европейската политическа сцена? 

Карбахоса коментира, че испанските политици никога не са имали големи амбиции като европейски лидери. Но според него трябва да се отчитат промените. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

"Първо, Педро Санчес спечели изборите - за начало парламентарния, а после и европейския и местния вот. Това се случва в момент, в който социалдемокрацията, социалистическите партии имат лоши или много лоши резултати в Европа и води до покачване на цената и политическото влияние на Санчес. Освен това има страни като Италия, които бяха съюзници на Франция и заемаха важни позиции в Евросъюза, но в момента са извън играта, тъй като в Италия управлява крайната десница и национал-популистите - твърде опасни за Евросъюза. Така че очевидно през погледа на Париж Испания вече играе по-голяма роля. 

Карбахоса изрази мнение, че антиевропейските настроения се дължат на продължителната политика на съкращения:

"Правителствата на най-силните европейски страни провеждаха политика на затягане на коланите и това доведе до сериозни последици. Пропагандата продължава да ни убеждава, че истинската опасност са национал-популистите или крайната десница в Италия, в Унгария, в Полша. В действителност политиката на съкращения сериозно повлия и засили отрицателните настроения към Европейския съюз. Мисля, че във все по-раздробения свят, в който живеем, усещането за криза ще продължи. И е важно да се знае до каква степен то може да се тушира и с политически ходове и вътрешни съюзи да се възстанови проектът обединена Европа. Не съм сигурен, че това е изцяло възможно."

Засилване на проевропейските настроения в Испания отчетоха социолозите. Обясниха това с излизането от  кризата и печалния, поне засега, британски опит с дълъг и тежък развод. 

Експертът по масови комуникации Пабло Карбахоса направи прогноза за бъдещето на Европейския съюз: "Не съм евроскептик, но определено съм критичен по отношение на Евросъюза. Да кажем, че съм наясно с трудностите и ограничените възможности в някои аспекти. Като например отношенията със Съединените щати, търканията между страните от Западна и Източна Европа, между северноевропейските и южноевропейските страни. Освен това смятам, че за съжаление тези противоречия ще се засилват."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл на БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар