Четвъртък, 28 Май 2020

Понеделник, 24 Юни 2019 11:27

Кирил Добрев – екипният играч в Левицата

Всяка партийна дейност има три основни компонента. Първият компонент е идеологията и политиките, вторият е организацията и структурите, а третият са личностите, които осъществяват първите две. Синхронът между тях е в основата на политическия успех, и обратното – пукнатините и слабостите даже в една от тях рефлектира върху цялостното състояние на партията

Последното заседание на Конгреса на БСП донесе не само успокоение и мотивация на партията, но и даде яснота за състоянието на тези три стълба на партийната дейност. Имаме категоричен вот на доверие за председателя на БСП Корнелия Нинова, както и категоричен вот за идеологическата линия – традиционно социалистическа и патриотична. Идеите и политиките на ПЕС за социаллиберални компромиси, за джендъра и миграцията претърпяха тежко поражение на пореден висш партиен форум. Има и вот за „Визия за България”, която за пръв път от 30 години дава заявка за нов модел на управление, излизащ отвъд неолибералния преходен консенсус. Има и преброяване на т.нар. вътрешна опозиция – шумно елитарно малцинство, изгубило връзка с партийната маса и обслужващо (волно или неволно) интересите на ГЕРБ за отслабване на левицата. След теста за идеите и личностите, предстои и тест за структурите – дали БСП ще успее да оползотвори електоралния си ръст от европейските избори, особено в големите градове, дали със социални местни политики ще мобилизира протестен вот срещу страха, бедността и местния феодализъм, налагани от ГЕРБ. Тази тежка задача се пада на утвърдилия се като организационен заместник-председател на Националния съвет на БСП Кирил Добрев.

В публичното пространство и сред анализаторите на процесите в БСП на Кирил Добрев все още се гледа като на едно от младите лица в БСП, но той вече е утвърден политик, натрупал голям партиен опит, преминал през кризи и неравности, но и през постижения и успехи.

Идеята, примерът, пътят

В БСП Кирил Добрев е наследник на дълга семейна традиция - трето поколение социалист. Дядо му Кирил Добрев е антифашист, с партиен стаж от 75 години, кооперативен деятел, общественик в Гоце Делчев. Баща му, Николай Добрев е един от най-достойните политици в новата българска история – човекът, който избра съгласието и разума на драматичния 4 февруари 1997 г., един от малцината, които доброволно са се отказали от властта в името на обществения интерес и на спасяването на БСП. Но Николай Добрев бе и един от най-успешните оранизационни ръководители в Комсомола, а по-късно и в партията. Ръководената от него кампания през 1994 г. за избори за 37 Народно събрание, е последната, в която БСП печели абсолютно мнозинство с близо 2 263 000 гласа. От дядо си и баща си Кирил Добрев е наследил идеите, чувството за партийна дисциплина, умението да общува с хората – от селското събрание до конгресната зала. Непосредствен, даже доста цветист в изразите и комуникацията, Кирил Добрев не е от политиците, за които говоренето на езика на обикновения човек е поза. В медийните си изяви Добрев бяга от клиширания партиен език, репортерите знаят, че в неговите интервюта има не само чувство за хумор, но и изричане на глас на нелицеприятното, на тежки истини за партията, за другарите. Откровеността и диалогичността са качества, които не могат да отрекат и най-заклетите му партийни опоненти.

Кирил Добрев е роден на 18 април 1972 г. в Гоце Делчев, завършил е специалност „Хидрогеология” на Минно-геоложкия университет, а по-късно „Финанси” в УНСС. В тежките дни и месеци на 1997-1998 г. е плътно до баща си в пътуванията му по партийни дела. Кончината на Николай Добрев след тежко боледуване, е повратен момент за Добрев-младши, който като глава на семейството поема и пътя на политиката. Занимава се с частен бизнес, а през 2000 г. става за пръв път член на Националния съвет на БСП. През 2005 г. е издигнат от структурите на БСП в София-област за кандидат-депутат от левицата. В парламента влиза на христовата възраст и с етикета „син на Николай Добрев”. Но бързо показва собствени лидерски качества и инициативност. Избран е за областен председател на БСП в Софийска област – най-сложната, с цели 22 общини, но и със стари партийни традиции.

Подмладяването на БСП като лична кауза

През 2007 г. е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП и за завеждащ отдел „Младежка политика”. В новата си история партията е имала много младежки отговорници, повечето от които никой не помни. Но периодът, в който Добрев ръководи това направление, се помни с модерни и провокативни инициативи, но и с това, че за пръв път в БСП се заговори за мащабно подмладяване. Със сигурност този призив не се хареса на политици, смятащи се за абонирани и и за високите партийни и парламентарни постове. На подмладяването се гледаше не като на шанс, а като на конкуренция. Със сигурност забавянето на това естествено за всяка структура обновление, бе сред причините за серията от изборни загуби на БСП. Подмладяването в крайна сметка се случва с 10-годишно закъснение в мандата на Корнелия Нинова и Кирил Добрев като председател и организационен зам.-председател на БСП. И то дава резултат – днес от 79 депутати на БСП повече от половината са нови лица и млади хора около 35-40 годишна възраст. Подобна е ситуацията сред общинските и областните лидери на партията. Нова енергия се видя и в листата за Европарламент. Но пътят към подмладяването бе труден и създаде яростна вътрешна съпротива. А сред личните инициативи на Кирил Добрев бяха младежкият сайт RED, който се превърна в социална мрежа на младите социалисти, в която те разговаряха, спореха и свободно изразяваха позициите си за случващото се в партията. Символ на сайта бе бунтарят Че Гевара, което също не се хареса на говорещите с брюкселски клишета лица на статуквото. Следва инициативата „БСП-Презареждане”. Макар и облечена в повече от необходимото количество пиар, тя имаше цел, която изпълни – да се лансират новите, младите лица, да се покаже, че младият политик не влиза в партийната листа за цвят, а може да е носител на послания и собствени идеи. През есента на 2009 г., въпреки тежката изборна загуба, БСП пристъпва към създаването на собствено Младежко обединение. Днес то е най-масовата младежка политическа организация в България, изработи свои младежки програми и инициативи, мотор е на протестни кампании по социални и образователни теми, има солидни международни контакти.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Години на политически изпитания

За активността си за подмладяването на БСП Кирил Добрев плати висока партийна цена. Въпреки успешното създаване на Младежкото обединение, той бе изваден от състава на Изпълнителното бюро на партията. Въпреки проявеното новаторство, тогавашният партиен лидер Сергей Станишев опита да сложи кръст на партийната кариера на Добрев. Кирил Добрев обаче, никога не е гледал на себе си и никога не се е държал като „вътрешна опозиция”. Критиките е отправял, но винаги към конкретни другари и никога към партията. Не изневери на БСП, и когато бе създадена АБВ – въпреки семейната и лична дружба с президента (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Преизбиран е за народен представител в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. В парламента до 2013 г. представлява София-област, а след това буквално в последния момент заменя тежко пострадал при автомобилна катастрофа колега като водач на листата в Габрово. Въпреки, че не е познат в региона, Добрев реализира мандат за БСП, с присъщата си енергия обикаля всички общини и села в областта, опознава кадрите и проблемите. В следващите два мандата габровци отново го номинират за водач на тяхната листа. По характер далеч от ролята на парламентарен оратор, Кирил Добрев бе активен член на Комисията по вътрешна сигурност, в 42-то НС ръководеше Анкетната комисия по т.нар. случай „Златанов” с тефтерчето на тогавашния шеф на КОНПИ, който стриктно си е записвал пристигащите от ГЕРБ поръчки кой да бъде разследван и кой - оневинен. През 2017 г. се отказа от депутатския си мандат, за да се посвети изцяло на партийната работа. Мястото му зае млада социалистка – общински председател на БСП в Габрово, която сега е сред активните говорители по социални теми в партията и парламента.

Отново на партийна работа

През 2016 г. Кирил Добрев е един от кандидатите за председател на БСП, изработва и собствена платформа, в която влизаха идеи за мандатност на депутатите, лява телевизия и информационен пул, за Социалистически синдикат, за радикално повишение на средствата за местните структури на партията. Част от тези идеи се реализират днес под ръководството на Корнелия Нинова и с неговото активно участие. След първия тур на конгресното гласуване Добрев застава зад кандидатурата на Корнелия Нинова и е един от организационните мотори на нейния избор. Добрев влиза в Изпълнителното бюро на БСП през май 2016 г., а от 2017 г. е заместник-председател на БСП. Символно заема кабинета, в който през 90-те години на миналия век е работил баща му Николай Добрев. Синът разглежда това като отговорност и дълг да се докаже, а не като привилегия.

Активно се включва в предизборната кампания на президента Румен Радев. Структурите на БСП се оказват мотивирани, залите навсякъде в страната са пълни, в партията за пръв път в последните години се вижда нова енергия.

Днес медийте определят Добрев като дясна ръка на Корнелия Нинова. И е факт, че те са добър политически тандем – човек с политическа визия и лидерски качества и организатор, който може да реализира прагматично и творчески идеите.

Резултат от лидерството на Корнелия Нинова и от работата на екипа й в БСП е съживяването на партията, даването на нов импулс и кадровото обновление, организационната реформа с идеите за пряк избор на председателя, за мандатност на народните представители от левицата, за преразпределени на повече средства за местните структури. Създадена е и чаканата дълги години от левите избиратели партийна телевизия. За пръв път от 2009 г. БСП е категоричен победител в избори – за държавен глава е избран подкрепеният от партията ген. Румен Радев. На парламентарните избори през 2017 г. БСП загуби, но удвои броя на народните представители от 39 на 80, с което се превърна в активна опозиция, която в Народното събрание отстоява социални законодателни идеи – срещу монополите, за защита на българското производство, за закрила на младите и пенсионерите и други. БСП разкри редица корупционни практики по високите етажи на властта, което доведе до оставки на министри. Левицата отстоя парламентаризма и се изправи срещу парламентарния диктат на мнозинството – в резултат си отиде председателят на НС Димитър Главчев. Социалистите са единственият коректив на тази пропита от скандали власт и нейните задкулисни коалиции.

На изборите за Европейски парламент БСП е единствената партия, която повиши броя на своите евродепутати и реалните гласове, спрямо предишните евроизбори. Социалистите направиха пробив и по общини, особено в големите градове, които доскоро бяха считани за бастиони на ГЕРБ, в 60 общини БСП е първа сила, което дава добър старт за битка за местния вот. Връщането на традиционно силното присъствие на социалистите в местната власт е възможно, не просто защото БСП е излъчвала популярни, можещи и влиятелни кметове, но и защото местната власт е най-близо до хората и там практически могат да бъдат прилагани добрите идеи от „Визия за България”, за да се види, че нов модел на управление и функциониране на държавата и икономиката е възможен.

И най-важното – Корнелия Нинова и нейният екип доказаха, че БСП не влиза в договорки – явни или задкулисни - с ГЕРБ. До момента няма друга парламентарна партия, която скрито или официално да не е играла ролята на патерица на правителствата на Бойко Борисов. По този път минаха или минават СДС, ВМРО, „Атака”, НФСБ, корпоративната партия „Воля”, а в миналото АБВ, РЗС, Реформаторския блок. Единствената реална опозиция на действията, стила и похватите на ГЕРБ е БСП, а сегашното ръководство е гаранцията, че партията няма да влиза в договорки с управляващите.

Местните избори - предизвикателството

Като зам.-председател на БСП с ресор „Организационен” Кирил Добрев има много предизвикателства – активизране на партийния живот по места, справяне с тежкия икономически и административен натиск, който ГЕРБ налага над опозиционни активисти. Важна задача е пробиването на бастионите на местен феодализъм, който за 10 години на власт изградиха управляващите. Разбира се, и туширането на непокрити с качества амбиции на местни кадри, подборът по места на хора знаещи, можещи, популярни, ангажирани с програмата и политиките на БСП. Всичко това изисква не голи думи и декларации, а действия, ежедневна конкретна работа, постоянни обиколки в страната. И масовикът Кирил Добрев тук е един от най-подходящите – постоянно в движение, с решителния тон, напомнящ за покойния му баща, с огромната база от контакти с местните партийни организации. Как ще се справи със следващите политически изпитания Кирил Добрев предстои да видим наесен. Но е факт, че той е политик, който израства и се учи, трупа опит от успехи и от грешки, който познава пулса на партията, и който е екипен играч, избрал своя отбор – този на БСП.

Източник: Вестник Земя, автор: Д-р Теофан Германов

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 24 Юни 2019 11:27
  Корнелия Нинова: Краят на войната по пътищата зависи единствено от нашата отговорност

  Можем да се справим с войната по пътищата, ако бъдем отговорни

 • Понеделник, 24 Юни 2019 11:27
  БСП: Българската армия марширува на едно място

  Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

 • Понеделник, 24 Юни 2019 11:27
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар