Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 21 Юли 2019 11:37

Украйна: радикално ново начало?

На парламентарните избори в Украйна партията на президента Володимир Зеленски може да спечели абсолютно мнозинство. Така в парламента ще влязат много нови и свежи лица. Какво означава това за страната?

Роман Гончаренко, DW

 

В навечерието на 2019 година 41-годишният телевизионен комик Володимир Зеленски обяви кандидатурата си за президентските избори в Украйна. През април той ги спечели - със 73%. Тази неделя се очаква партията му да постигне огромна победа на предсрочните парламентарни избори. Според проучванията, политическата формация "Слуга на народа", кръстена на комедийния сериал с участието на Зеленски, може да получи между 41% и 52% от гласовете на избирателите. А това би било истински рекорд, смятат наблюдателите. И то при положение, че само половината от членовете на украинския парламент се избират по партийни списъци. Ако се добавят и преките мандати, Зеленски може да се надява на абсолютно мнозинство. Според прогнозите, още четири партии ще преминат 5-процентната бариера, но ще имат много по-ниски резултати от формацията на Зеленски. Така може да се окаже, че на Володимир Зеленски са му били необходими само седем месеца, за да завладее напълно Украйна.

Планът на Зеленски

През май президентът разпусна парламента и измести изборите, които бяха насрочени за есента, с три месеца напред. Явно сметките му ще излязат. "Слуга на народа" печели от голямата популярност на Зеленски. Рецептата за успех: в партията членуват предимно млади хора без политически опит. Те не са обвързани по никакъв начин със старите партии, които са изключително недолюбвани от мнозинството украинци. Има само едно изключение - 35-годишният ръководител на предизборната кампания Дмитрий Разумков. Той е бивш политически съветник, бил е член на "Партията на регионите" на бившия президент Виктор Янукович.

Предстоящите избори са от решаващо значение за Володимир Зеленски, защото радикалното ново начало, към което се стреми бившият комик, едва ли е осъществимо без широко мнозинство. От една страна, Зеленски иска да реформира почти всички области, да насърчи дигитализацията и по този начин да тръгне и на битка срещу корупцията. От друга страна, той смята да се изправи срещу "наследството" на бившия президент Петро Порошенко. За тази цел Зеленски вече освободи няколко служители от времето на своя предшественик и предложи т.нар. лустрация (забраната за заемане на държавна служба от бивши служители на президента Янукович) да обхване също така Порошенко и неговия екип. В парламента вече има внесен законопроект по този въпрос. Наказателното преследване също изглежда възможна стъпка, особено след като партията "Слуга на народа" предложи отмяна на имунитета на депутатите в страната. Мнозинството украинци със сигурност одобряват тази идея. Партията на Зеленски също така иска да ограничи влиянието на олигарсите върху политиката. Не е ясно дали това се отнася и за Игор Коломойски, с когото Зеленски официално бе свързан преди изборите. Критиците го обвиняват в политически съюз с бизнесмена, който и двамата отричат. Факт е, че началникът на кабинета на президента е бивш адвокат на Коломойски. Същевременно водач на избирателната листа на "Слуга на народа" е генералният директор на телевизия, която е собственост на Коломойски и подкрепя Зеленски.

Кои са другите партии? 

Колко от тези планове могат да бъдат изпълнени, зависи най-вече от това дали партията на Зеленски ще управлява сама, или в коалиция. "Опозиционна платформа - За живот", която според проучванията печели 15 процента от гласовете и е на второ място, се смята за евентуален партньор. В нея членуват основно бивши поддръжници на Янукович. Партията получава медийна и политическа подкрепа от страна на Русия. Тя се обявява за сближаване с Кремъл. Освен това обещава край на позиционната война във въгледобивния район на Донбас. Цел, към която се стреми и Зеленски. Държавният глава се позиционира като президент на мира, подхранвайки по този начин копнежите на много украинци за скорошен край на конфликта. След парламентарните избори мнозина очакват ново начало в украинската политика по този ключов въпрос.

Партията на бившия премиер Юлия Тимошенко също показва готовност за сътрудничество. Само преди година Тимошенко се смяташе за влиятелен политик, но оттогава популярността ѝ рязко спадна.

Опозицията в новия парламент вероятно ще включва партията на Порошенко "Европейска солидарност" и новата партия "Глас" на рок музиканта Святослав Вакарчук. И двете се опитват да привлекат избиратели в Западна Украйна - единствения регион, в който Зеленски няма мнозинство. 

източник: Дойче Веле - dw.com/bg  

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 21 Юли 2019 11:37
  Легализираха хазартния бизнес в Украйна

  Зали с игрални автомати може да бъдат отворени в хотели с три до пет звезди

 • Неделя, 21 Юли 2019 11:37
  Украйна стана център на сурогатната индустрия за бебета “от високо качество”

  Снимките със стотици пеленачета, родени от сурогатни майки и блокирани в хотел в Киев по време на карантината, в очакване да дойдат хората, които са ги поръчали, за да им бъдат предадени, предизвикаха остри реакции в страната и извън нея, подчертава френската юристка Клер дьо ла Уг във “Фигаро”, цитирана от "Гласове". Тя е специалист по въпросите на биоетиката и изследовател в Европейския център за право и правосъдие (ECLJ)

 • Неделя, 21 Юли 2019 11:37
  Украйна: България да не се меси във вътрешните ни дела

  Укрaинcкoтo външнo миниcтeрcтвo изрaзи прoтecт във връзкa c приeмaнeтo нa 20 мaй oт Нaрoднoтo cъбрaниe нa Бългaрия нa дeклaрaция зa aдминиcтрaтивнo-тeритoриaлнaтa рeфoрмa в Укрaйнa и зaщитaтa нa прaвaтa и цeлocттa нa бългaрcкaтa oбщнocт.

Оставете коментар