Сряда, 21 Август 2019
Четвъртък, 25 Юли 2019 20:45

Светлана Шаренкова: Докъде стигна Станишев?

Всъщност именно Станишев даде най-крещящите примери за еднолични решения в партията

 

Проф. Светлана Шаренкова

В статия под заглавие „Докъде ще стигнем?” бившият председател на БСП Сергей Станишев споделя своите възгледи за случващото се в БСП.

Твърди, че в партията вместо диалог и единение се случват разделения, едноличен стил и чистки, че партията се превръща „от социална и интернационалистка в традиционалистка и патриотарска”.

Трудна за прикриване е амбицията на Станишев да се самопредложи за водач и идеолог на това, което медиите наричат „вътрешнопартийна опозиция”, но има ли основание в написаното?

Категорично не!

БСП в момента е единствената партия в България, в която всеки е свободен да изрази мнението си, без да бъде санкциониран или изключен.

Не така бе по времето на председателството на Станишев, когато от партията бяха „самоизключени” много негови критици, а това създаде разцепление, което не може да бъде преодоляно и досега.

Да, днес има санкции, но те са срещу местни структури, които системно губят избори и влизат в договорки с управляващите. Има и освободени членове на ръководството, но председателят има право да предлага екипа си, а изборът и освобождаването от Изпълнителното бюро стават с гласуване.

Всъщност именно Станишев даде най-крещящите примери за еднолични решения в партията – ударен личен пиар и лидерски кампании, а номинацията на Орешарски направи пред медиите, а не на партиен форум.

За подмяна на ценностите на партията малко приляга да говори Станишев.

С неговото име е свързан най-пагубният опит за историческата подмяна на БСП – социаллибералният курс по модела на ПЕС.

Срамен политически компромис с европейската десница и транснационалната олигархия, за неглижирането на битката за трудовия човек и социалната държава.

ПЕС залитна към русофобията, джендър идеологията, толерирането на миграцията. Персонално Станишев е отговорен за подмяната, свързана с въвеждането на антисоциалния плосък данък, с позорния Закон за досиетата, за назначенията на министри с крайнодесни възгледи, за натиска върху Корнелия Нинова да приеме антиконституционната Истанбулска конвенция и Пакта за миграция.

БСП исторически е патриотична, държавотворна партия на 128 години и няма по-естествено за нея от това да бъде традиционалистка. Такива са възгледите на редовите социалисти и симпатизанти, да риташ срещу тях е политическо ренегатство от чист вид.

Сергей Станишев с новата му претенция да бъде модерен политик е вчерашният ден на БСП.

С името и дейността му са свързани 10 последователни изборни поражения, наследството от неговото председателство и неговия идеологически курс тежи на БСП, отблъсква хиляди автентично леви избиратели.

Откакто БСП под ръководството на Нинова започна да преодолява и да скъсва с тези недъзи, са факт политическото възраждане, организационното укрепване, подмладяването и отчетлив електорален ръст. Това е правилната посока днес!

Връщането към социаллиберализма и съглашателството на елитите, към икономическите зависимости и задкулисие, към възхваляването на „държавническата роля” на Бойко Борисов – е път към никъде.

А „Докъде стигнахме” с модела „Станишев” вече знаем, въпросът е, че там никой не иска да се връща. Доверието към евробюрократа отдавна е изчерпано!

източник: "Епицентър.бг"

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 25 Юли 2019 20:45
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Четвъртък, 25 Юли 2019 20:45
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.
 • Четвъртък, 25 Юли 2019 20:45
  Корнелия Нинова: Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега. Готови сме с нашите предложения

  Държавна политика се прави с ум и с грижа за хората, а не с ПР акции

Оставете коментар