Събота, 11 Юли 2020

Четвъртък, 01 Август 2019 19:09

Няма истински причини за нови санкции срещу Русия

Русия е оправдана и реабилитирана поне в очите на Уолстрийт

Вече няма причини да бъде санкционирана Русия, освен ненавистта към тази страна, понеже я ръководи злодея и супер-Бонд, Влад Путин.

Кенет Рапоза, "Форбс"

На пазара циркулират слухове, че сенатските ястреби от типа на Марко Рубио, ще наложат нови санкции на руската държава и държавните облигации. Впрочем тези слухове циркулират постоянно, още след като Тръмп се закле като президент. Сега обаче разследването на специалния прокурор приключи и единственото, за което може да накажат руснаците, въз основа на неговия резултат, е за „фабриката за тролове“, която въобще не оказа влияние върху изборите, а хората, които стояха зад нея никога няма да се срещнат с американското правосъдие, нито пък ще бъдат изпратени в американски затвор.

И така, Русия е оправдана и реабилитирана поне в очите на Уолстрийт. Както каза един мениджър на хедж фонд, който отблизо следи историята със санкциите, показанията на Мълър се оказаха

пълен провал за демократите и всички други желаещи да обвържат Тръмп със злодея Русия.

Тази история приключи окончателно и повече не може да действа като движеща сила за пазарите. Ден преди Мълър да даде показания в Конгреса по своя доклад от малко над 400 страници за връзките на руснаците с предизборната кампания на Тръмп, търгуемия инвестиционен фонд VanEck Russia вече беше предложил на пазара голям обем руски ценни книжа (около 6 млн. акции) и само за един ден продаде 4.5 милиона от тях. След два дни обемът на продажбите нарасна до 5.5 млн. акции, като цената на една акция достигна 23.64 долара.

За Русия, като формиращ се пазар, това бяха най-добрите показатели от началото на годината. Нарастващата през деня стойност на заложените в акции руски активи във фонда VanEck се покачи до 26 процента, докато заемащата второто място Бразилия постигна ръст от 18.9 на сто. В резултат на това, фондовият индекс MSCI Emerging Markets нарасна до 9.3 процента.

От лятото на 2014 г. срещу руските нефто-газови компании и банки действат американските и до известна степен европейски санкции, с тази разлика, че Европа не въведе санкции срещу компаниите от нефтения и газов отрасли. Всички тези санкции бяха наложени заради причастността на Русия към сепаратисткото движение в Донбас.

Да, заради Украйна. Спомняте ли си за такава страна?

След избора на Тръмп, санкциите заради Украйна бързо се превърнаха в наказателни мерки срещу новия президент, като повода беше намесата на Русия в изборите. В доклада си Мълър написа, че руски компании, които може би са свързани с правителството в Москва (а може би не са), са похарчили няколкостотин хиляди долара за реклама във Фейсбук, като при това, беше ясно, че половината от тези реклами са се появили едва след изборите. Намесата в изборите стана част от новия закон за санкциите, който в бъдеще може да отмени само Конгресът, но не и Тръмп с президентски указ. Към момента на приемането на закона за санкциите президентът не беше изкарал и година на поста си и почти всички демократи, включително и немалък брой републиканци, бяха убедени, че Русия и Тръмп са се сговорили.

Друга причина за санкциите стана това, че

Русия торпилира любимото американско занятие в Близкия Изток да сменя режимите.

По това време на Вашингтон му се прииска да направи това и в Сирия. Значи, първо Украйна, после Тръмп и след това Сирия, всичко това бе използвано като основание за „затягане на гайките“ на руските компании от нефтения и газовия сектори, начело с „Газпром“. Към бизнеса бяха прибавени и държавните банки на Русия, начело със „Сбербанк“. Последните две структури са в основата на суровинната руска икономика. За много от участниците на пазара възникна напълно реалната опасност изнервения Конгрес след известно време да лиши американските инвеститори от възможността да притежават облигации на „Сбербанк“, даже и посредством такива фондове, като VanEck.

Днес, когато историята с намесата в изборите завърши, а разследването на специалния прокурор приключи,

единствената заплаха за Русия остава съчетанието Украйна и Сирия.

Сега в Украйна има нова власт, която не е настроена така решително срещу Путин, както беше бившия президент Порошенко. Обстановката в Сирия може отново да се нажежи и Русия ще продължи да подкрепя Башар Асад. Но, ако няма пряк военен сблъсък между САЩ и Русия, на този фронт няма да има нищо ново, което да вдъхнови любителите на санкции от страна на законодателите.

Занимаващият се с фиксираните доходи на развиващите се пазари от UBS Asset Management Федерико Кауне казва, че: „Приключването на разследването на Мълър намалява необходимостта от допълнителни санкции срещу Русия от страна на Конгреса. Инвеститорите се съмняват, че санкциите могат да бъдат увеличени и затова оценката в рубли върху стойността на руските акции сега се повишава“. Разбира се,

на санкционния фронт винаги са възможни сюрпризи.

Не трябва да изключваме от сметките, че изящното изкуство на държавното управление може да подложи динена кора тук или там. Или пък, че Русия по някакъв начин ще наруши антииранските санкции, макар че самият Тръмп вече дава знаци за желанието си да започне преговори с иранското правителство, както вече направи с правителството на Северна Корея. С други думи, ако няма някакъв геополитически сюрприз от страна на Украйна, което е малко вероятно, или Сирия и Иран, което е възможно, то на въвеждането на нови санкции срещу руските корпорации скоро ще му се види края. Това означава, че ще бъде премахнато едно голямо препятствие от пътя на инвестициите в Русия. Руската икономика успя да преживее санкционното торнадо. Добрата новина за Русия се заключава в това, че в близко бъдеще няма да и се наложи да мисли как да преодолява новите санкции.    

източник: "Гласове"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар