Неделя, 09 Август 2020

Петък, 13 Септември 2019 14:04

Четиво за прагматици

Или 7 проблема, които София реши в последните 10 години

Големият град. Отвън мечтаем да се гмурнем в него - високи заплати, лъскави сгради, метро, бързи коли, широки булеварди, паркове, развлечения. Отвътре ни мори динамиката - чистотата на въздуха, проблеми с паркирането, трафик, задръствания, шум. Истинска лудница. Колкото повече хора - толкова повече възможности. Но и повече проблеми. Милион и половина живеят в столичния град. И броят им нараства всеки месец, може би всяка седмица дори. И всеки, намерил възможности за работа и развитие тук, става част от потребителите на цялата инфраструктура, транспорт, чистота, детски градини, паркоместа, училища, общински болници ... всички ресурси, които един столичен град предоставя на своите обитатели.

Животът в големия град е свързан с постоянно нарастващи очаквания и нужди на неговите жители. Управлението му - с непрекъснато развитие и решаване на купища проблеми от всякакво естество.

Промени ли се нещо в София през последните 10 години? Ето 7 проблема, които са решени, и за които можем простичко да кажем, че днес е по-добре от вчера. Вярно е, че добрите новини за мнозина са просто част от пейзажа и влизат в графата "столичната управа просто си върши работата". И така да е. След като сме винаги готови да посочим проблемите, защо понякога да не кажем и добра дума за намерените решения.

Чистотата

Помните ли лятото на 2009 в София? Боклуците, които преливаха от всеки ъгъл, миризмите, бездомните кучета, които разнасяха отпадъци от неизпразнените контейнери. Градът беше задушен от балите, които по спешност трябваше да се махнат от площадките в Суходол.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Кризата с боклука в София е вече далечен спомен и раздел в снимковия архив на вестниците. Днес сметта на града са почиства редовно, дори сметосъбирането е разделно. И докато през 2009 г. всички отпадъци на София се депонираха в сметища, сега - през 2019-а, 85% от тях се оползотворяват в инсталациите на завода за преработка на боклук. За справка - само от автоматизираното им разделяне резултатът е около 2 тона алуминий на ден, предимно от кен опаковки и дезодоранти.

12 януари, 2005 г. - София тъне в боклуци в разгара на кризата със сметоизвозването. Показателите на ред елементи във въздуха се оказват силно завишени: на стронций - 112 пъти, на ванадий - 46, на арсен - 13 пъти, на окисляемостта - 52 пъти.

12 януари, 2005 г. - София тъне в боклуци в разгара на кризата със сметоизвозването. Показателите на ред елементи във въздуха се оказват силно завишени: на стронций - 112 пъти, на ванадий - 46, на арсен - 13 пъти, на окисляемостта - 52 пъти

Днес 85% от столичните отпадъци се оползотворяват в инсталациите на завода за преработка на боклук

Днес 85% от столичните отпадъци се оползотворяват в инсталациите на завода за преработка на боклук

Зелена София

С 65 000 дървета е по-зелена София днес, в сравнение с 2009-а. Това се равнява на поне 200 000 кв м нова гора, засадена по улиците на столичния град. И някак си всички виждаме, че броят на колите се увеличава и трафикът нараства. Но зелената част на нашия град също расте - към общинските земи са присъединени допълнително над 1 млн. кв.м нови гори. Облагородени са общо 29 парка и градини, сред които Южен парк, Герена, паркът в Студентски град, Борисовата градина, Докторската градина, градина Баня Лозенец. За първи път от десетилетия София има и напълно нов парк - парк Възраждане в Зона Б5. За тези, които не знаят - в момента се изгражда и първия в столицата голям аквапарк.

Свързано изображение

За първи път от десетилетия София има и напълно нов парк - парк Възраждане в Зона Б5

Бездомните кучета

Изключително чувствителна тема е и намаляването на броя на бездомните кучета. През 2009 г. те бяха повече от 12 000. Въпреки многото гласове за насилствено умъртвяване на животните по инициатива на кмета Фандъкова, с изграждането на два нови големи приюта и в съвместна работа с европейски екоорганизации, броят на безстопанствените кучета намаля на малко над 3000 в момента, без да се прибягва към нехуманни мерки. В София вече се развиват и програми са осиновяване, които работят усилено в ромските махали и селата с дворните кучета.

Март 2005 г. - Обичайна по това време гледка в центъра на града - глутница кучета преследват каруца

Март 2005 г. - Обичайна по това време гледка в центъра на града - глутница кучета преследват каруца

Градският транспорт

Помните ли вечно наклонените стари Икаруси с висящи от вратите хора и как пътуването в града се превръщаше в изпитание на волята? А безкрайното чакане по спирки с взиране в далечината, без да знаем кога и дали въобще ще пристигне транспорт? През 2009 г. средната възраст на автобусите в София е над 20 години, като по улиците се движат и пуфтящи машини от времето на Пражката пролет.

Свързано изображение

Модернизацията на градския транспорт започва на високи обороти през 2013 г. Оттогава до момента са обновени около 90% от возилата, като всички новозакупени автобуси са ЕВРО6 стандарт. Днес средната възраст на парка е 6 г. София вече е част от новата тенденция в големите градове по света. В столицата вече се движат първите 20 електробуса, а 15 са в процес на доставка. Планира се купуването и на още.

Метрото

С бързо темпо върви и развитието под земята. Докато през 2009 г. общата дължина на метрото беше 9 км, днес тя е 40, а след довършването на третата линия през 2020-а ще бъде 52 км. Днес всеки ден го ползват около половин милиона граждани, а пътуването от "Младост" до "Обеля" отнема по-малко от 30 минути. Освен че има оценка за реализирането на най-чистото метро в Европа, с него София спестява огромни количества вредни емисии.

Освен че има оценка за реализирането на най-чистото метро в Европа, с него София спестява огромни количества вредни емисии.

Бърза София

Ако преди години кръстовищата на няколко етажа бяха по-близо до фикцията, днес те са реалност и важна част от ежедневния маршрут на столичани. Най-показателни са пътните възли на Семинарията, Телевизионната кула, Лъвов мост и кръстовищата на бул. "Aкад. Иван Гешов" с ул. "Св. Георги Софийски" край ВМА и на бул. "Андрей Сахаров" с бул. "Андрей Ляпчев" в "Младост".

Новата инфраструктура върви и с реновиране на вече съществуващата. Почти няма основен булевард, който да не е минал през основен ремонт - мостовете на "Цариградско шосе", бул. "България", "Владимир Вазов", "Черни връх", "Александър Малинов", "Васил Левски", "Никола Мушанов" и кръстовището пред Софийския университет са най-видната част от примерите, а в последните години започват и инвестиции в по-малките основни квартални улици.

Обновеното лице на София личи и в проектите, за които повишеният през последните години критерий предизвика публични полемики. Пример за това е емблематичната улица "Граф Игнатиев". Достатъчно е да си спомним разпръснатите по нея сергии, потрошените паважи и амортизирани релси, за да видим разликата с крайния резултат, постигнат днес.

Новото кръгово на Телевизионната кула

Гостоприемна София

Турист е всеки пренощувал в хотел гост на дадена дестинация, смятат от Световната организация в сектора. В последните 10 години София се превърна в атрактивна туристическа дестинация. Повече от двоен е ръстът на пренощувалите в София чужденци от 2010 до 2018 г., почти двойно повече българи годишно също посещават столичния град за същия период. Очаква се общият брой туристи в столицата да надхвърли 1,5 милиона души за 2019 г. - толкова, колкото са и жителите на столицата. Много повече са посетителите на града, които не са пренощували в него, а са направили дневни екскурзии.

Млади момичета раздават брошури на туристи в София

В заключение - няма град без проблеми. И колкото е по-голям градът, толкова повече и по-мащабни за решаване са проблемите. Парижани се оплакват от трафика, в Рим недоволстват от чистотата на града, в Берлин наскоро имаше напрежение заради редовните закъснения в градския транспорт. За проблемите на София четем ежедневно. Но ако направим кратка пауза в устрема си всичко да критикуваме и погледнем за минута назад във времето, ще видим и пътя, който е извървян.

източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Септември 2019 14:04
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Петък, 13 Септември 2019 14:04
  Иван Гешев прие административните ръководители на окръжните прокуратури София и Велико Търново

  Акцент в срещата бе поставен върху изпълнението на заложените цели до края на годината и ангажиментите на прокуратурата по противодействие на конвенционалната престъпност

 • Петък, 13 Септември 2019 14:04
  Без напрежение премина протестът в София, блокадите остават

  Антиправителствените протести продължават, съобщава БНР. Блокирани заради палатковите лагери остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и при Президентството.

Оставете коментар