Неделя, 05 Април 2020

Събота, 14 Септември 2019 16:55

Историческата комисия с Македония катастрофира

Защо историците ни не се отчитат пред парламента за компромисите си с македонизма?

Автор: Велизар Енчев*

Българо-македонската комисия за спорните исторически въпроси и за учебниците по история влезе в задънена улица, от която няма изход. Във фаталния петък (13 септември) го призна председателят на българската част проф. Ангел Димитров. Всъщност това беше ясно от самото начало на нейното съществуване, защото провалът на комисията е заложен в подписания на 1 август 2017 г. договор за приятелство между двете страни.

Провалът се дължи на съгласието ни да одобрим в аванс членството на Скопие в НАТО и след това да преговаряме по спорните исторически въпроси. Така България влезе в дипломатическите учебници като единствената държава в света, която първо подписва двустранен договор, а след това започва преговори. Когато предупреждавах за тази опасност военният министър и депутати на ВМРО сатанизираха критиците на договора, обвинявайки ни в обслужване на интересите на Москва и Белград, разбирай в шпионаж.

Това политическо късогледство бе породено от васалното желание да се угоди на Брюксел и Вашингтон. И то доведе до капитулантския договор от 1 август 2017-а, представен от премиера и външния министър като триумф на българската дипломация. 

Иронията е, че нито Брюксел, нито Вашингтон искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор. ЕС и САЩ държаха само на едно – България да не слага спирачка на членството на Македония в НАТО, както близо 30 години правеше Гърция. 

Нито Жан-Клод Юнкер, нито държавният секретар на САЩ са искали да подписваме договор, с който признахме и измислената македонска нация, и присвоената от България македонска история, и сърбизирания югозападен български диалект, претендиращ да е автентичен македонски език. 

След като нямахме волята да укротим македонизма и изтръгнем антибългарското му жило срещу членство в НАТО, както направиха гърците с Преспанския договор, ликвидирал антиквизацията на македонизма, България трябваше само да одобри членството на Македония в Северноатлантическия пакт и да остави договора за по-добри времена. По-точно - да наложим вето на членството на Скопие в Европейския съюз, докато смесената българо-македонска комисия не приключи успешно работата си! 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Именно защото са в силна позиция, а България още на 1 август 2017-а е вдигнала белия флаг, македонските представители в смесената комисия не само не отстъпват за „македонската националност“ на Гоце Делчев, но вече се отричат и от постигнатото споразумение за българския цар Самуил. Да не говорим за сборника „Български народни песни“ и за Братя Миладинови, които заради новия интернационализъм скоро ще обявим за българо-македонци. И естествено ще си затворим очите за македонските учебници, в които сборникът е наречен „Македонски народни песни“.

Разбирам желанието на проф. Ангел Димитров и доц. Наум Кайчев да запазят добре платените си ръководни места в комисията, но недоумявам защо Народното събрание не поиска веднъж месечно въпросните историци да дават отчет пред парламентарната комисия по външна политика.

Защо българската част на смесената комисия не се отчита пред депутатите за свършената работа и най-вече за направените компромиси? 

На какво основание нашите историци са приели да променяме учебниците си по история в родните училища? И какво точно ще променяме, за да угодим на македонизма и новите му геополитически покровители?

Ако Народното събрание не поиска отчет от българската част на смесената комисия и не поеме пълния контрол върху работата й, скоро ще научим, че в София е под печат „Бугарско-македонски речник“, а плеяда български възрожденци и революционери са изтъргувани със Скопие за паница евроатлантическа леща.

Поради вродения ни нихилизъм македонизмът безпроблемно се качи на натовския влак, но още не е късно да го свалим от европейския вагон.

* Велизар Енчев е доктор по международно право; посланик на България в Хърватия (1997-2002). Коментарът е от фейсбук профила на автора.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар